Haberler

NATO Parlamenterler Asamblesi'nden Kırgızistan'ta Seminer

NATO Parlamenterler Asamblesi, 84. Rose Roth seminerini Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenliyor.

BİŞKEK NATO Parlamenterler Asamblesi, "Afganistan ve Bölgenin Geleceği: Küresel İşbirliği" konulu 84. Rose-Roth seminerini Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenliyor.

NATO Parlamenterler Asamblesi ile Kırgızistan Meclisi'nin ortaklaşa Hayat Oteli'nde düzenlediği seminere NATO Parlamenterler Asamblesi grupları, Bişkek'te görev yapan büyükelçiler ve bölge uzmanları katılıyor.

Seminerin açılış toplantısında konuşan Kırgızistan Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov, Kırgızistan'ın 2001 yılından bu tarafa Afganistan'da koalisyon güçlerinin terörle mücadelesine katıldığını, Afganistan'ın barış ve istikrarına katkıda bulunduğunu dile getirdi.

Ceenbekov, koalisyon güçlerinin 12 yıl boyunca Bişkek'teki Manas Uluslararası Havaalanın altyapısını kullandığını anımsattı.

Afganistan'ın ekonomik olarak güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Ceenbekov, Orta Asya ülkeleri ile Afganistan ve Pakistan'ı birbirine ekonomik olarak bağlayacak demiryolları, karayolları ve enerji nakil hatlarının inşa edilmesine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.

Seminerin birinci gününde yapılan açılış konuşmalarında, koalisyon güçlerinin gelecek yıl Afganistan'daki askerlerinin çoğunu çekmesinin ardından bölgedeki olası tehditlere vurgu yapıldı ve ABD'nin Bişkek'teki askeri hava üssünün Afganistan için önemi dile getirildi.

Kırgızistan Meclisi'nde Sosyalist Ata Meken Partisi'nden ayrılan bağımsız milletvekili Ömürbek Abdırahmanov, "Meclise, ABD'nin Bişkek'teki askeri hava üssünün kirasının bir yıl daha uzatılması için teklif sunacağını" belirtti.

-Türkiye'yi Alaboyun, Çetin, Çonkar ve Baydar temsil ediyor-

84. Rose-Roth seminerde Türkiye'yi TBMM Delegasyon Başkanı ve AK Partili Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Muhammed Çetin, Ahmet Berat Çonkar ve CHP Milletvekili Metin Lütfi Baydar temsil ediyor.

Seminerin Cuma günkü oturumuna başkanlık edecek olan Alaboyun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırgızistan'ın NATO güçlerine hem lojistik hem de askerlerin transferi alanında destek sağladığını belirterek, NATO askerlerin büyük bir bölümünün 2014'te Afganistan'dan ayrılmasının ardından Bişkek'teki askeri hava üssünün öneminin büyük ölçüde azalacağını ifade etti.

Alaboyun, seminerde, gelecek yıl Afganistan'da ortaya çıkabilecek ve Orta Asya ülkelerini etkileyebilecek olası ekonomik ve güvenlik tehditlerini ele aldıklarını söyledi. - Bişkek

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Ali Rıza Alaboyun Kırgızistan Afganistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title