Haberler

MOR CEPKEN VE DANS İLE 'KADINA ŞİDDETE HAYIR' DEDİLER

Güncelleme:

AYDIN Kadın Haklarını Koruma Derneği tarafından Efeler ilçesinde, 'Mor Cepken' adı altında düzenlenen etkinlikte etkinlikte koreografik dans gösterisiyle 'kadına şiddete' dikkat çekildi.

AYDIN Kadın Haklarını Koruma Derneği tarafından Efeler ilçesinde, 'Mor Cepken' adı altında düzenlenen etkinlikte etkinlikte koreografik dans gösterisiyle 'kadına şiddete' dikkat çekildi. Kadın Haklarını Koruma Derneği Aydın Şube Başkanı Habibe Gürer, daha özgür ve eşit bir toplumda yaşamak istediklerini belirtip, 'Susma sen de şiddete dur de' diyerek, herkese çağrıda bulundu.

Aydın Kadın Haklarını Koruma Derneği, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında Aydın Atatürk Kent Meydanı'nda Yörük kültüründe eskiden eşinden şiddet gören kadınların giydiği 'mor cepkenden' yola çıkarak bir etkinlik düzenledi. 30 kadının katıldığı Mor Cepken etkinliğinde koreografik dans gösterisiyle 'şiddete hayır' denildi. Etkinlikte konuşan Kadın Haklarını Koruma Derneği Aydın Şube Başkanı Habibe Gürer, Burada nasıl dans ettiğimiz değil neden burada olduğumuz çok önemli. Burada kadına şiddete bir farkındalık oluşturmak için 30 kadın olarak dans ettik. Mor sevginin aşkın rengi. Mor cepken ise bizim bin yıllık kültürümüz dedi.

Kadına şiddete mor cepkenle dikkat çektiklerini Başkan Gürer, Mor cepken, kadın hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadının boşanma hakkı. Bu tarihten bin yıl önce bu topraklarda, Toros Yörüklerinde kız çocukları doğduğu zaman ilk başta çeyizlerine mor cepken konurmuş. Yıllar sonra kadınımız evlendiğinde eşi tarafından zorda kalırsa, şiddet görürse, aldatılırsa mor cepkenini giyer köyün meydanında otururmuş. Onu gören köyün yaşlı bilge kadınları kendi mor cepkenlerini giyerek o kadının etrafında halka oluşturup, mahkeme oluştururlar erkeği yargılarlarmış. Erkek suçlu çıkarsa boşarlar, kimse selam vermez, o da köyü terk etmek zorunda kalırmış. Yani bizim bin yıl önceden kadın hakları sorunumuz yoktu, Mor Çatılar yoktu, 25 Kasımlar yoktu. Mor cepkenimiz vardı. Biz ne zaman özümüzü kaybettik ve unuttuk işte o zaman kadın hakları sorunlarımız oluştu. Şu an biz sadece kadınların giydiği eteğe, sürdüğü ruju tartışır duruma geldik dedi.

'DAHA ÖZGÜR BİR TOPLUMDA YAŞAMAK İSTİYORUZ'

Kadın Haklarını Koruma Derneği Aydın Şube Başkanı Habibe Gürer, Daha özgür ve eşit bir toplumda yaşamak istiyoruz. Gözlerimizi güneşli, özgür günlere açmak istiyoruz. 'Susma sen de şiddete dur de' diyoruz. Amacımız farkındalık yaratmak. Bizi izleyen bir kişi bile 'mor cepkenin' ne anlama geldiğini araştırıp, 'kadınların böyle bir hakkı varmış' derse amacımıza ulaşmış olacağız diye konuştu.

Konuşmaların ardından bir süre, Kadın varsa hayat var atan kadınlar dana sonra sessizce dağıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Efeler Aydın Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Derince Bld. - Denizlispor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Derince Bld. - Denizlispor maçı nereden izlenir? Bursaspor - Vanspor maçı CANLI İZLE! Bursaspor - Vanspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Ekmeğe zam var mı? Ekmeğe zam gelecek mi, kaç TL olacak? Lovely Runner 9. bölüm ne zaman? Lovely Runner 9. bölüm yayınlandı mı? YENİŞEHİR ARNAVUTKÖY KURA ÇEKİMİ CANLI: THY Emlak Konut Yenişehir evleri Arnavutköy kura çekimi nereden izlenir? İstanbul - Sivas yüksek hızlı tren açıldı mı? İstanbul - Sivas YHT başladı mı, kaç saat sürüyor? Cumartesi günü kargolar açık mı? Cumartesi günü kargolar saat kaça kadar açık, dağıtım yapıyor mu 2024? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü (Yarın) noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Hangi surede iki besmele vardır? Hangi surede iki besmele geçmektedir? 4 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 4 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 4 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? OKULLAR NE ZAMAN KAPANACAK? (SAYAÇ)? 4 Mayıs Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 4 Mayıs Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 4 Mayıs dün gece deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title