Haberler

Meral Danış Beştaş'ın 2015'teki sokağa çıkma yasağıyla ilgili bireysel başvurusu kabul edilmedi

Anayasa Mahkemesi, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş'ın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bazı il ve ilçelerde 2015'te uygulanan sokağa çıkma yasağıyla ilgili bireysel başvurusunu kabul edilemez buldu.

Anayasa Mahkemesi, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş'ın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bazı il ve ilçelerde 2015'te uygulanan sokağa çıkma yasağıyla ilgili bireysel başvurusunu kabul edilemez buldu.

Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, Türkiye'de 2015'teki yoğun terör olayları sonrasında yaşanan ve kamuoyunda "hendek operasyonları" olarak bilinen olayların ardından 2015 yılının Ağustos ayından itibaren Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bazı il ve ilçelerde sokağa çıkma yasakları uygulandı.

Meral Danış Beştaş da 16 Ağustos 2015 ile 11 Aralık 2015 arasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 7 il ve 17 ilçede toplam 52 kez sokağa çıkma yasağı kararı alındığını belirterek, yasakların uygulanması sırasında sivil vatandaşların kolluk görevlilerinin güç kullanımı ya da sağlık hizmetlerine erişememeleri nedeniyle hayatlarını kaybettiklerini öne sürdü. Beştaş, böylece kendisinin ve bölgede yaşayan kişilerin Anayasa'yla güvence altına alınan haklarının ihlal edildiğini savunarak, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesinin gerekçesi

Anayasa Mahkemesi, Beştaş'ın başvurusundaki sokağa çıkma yasağına ilişkin iddiayı, "kişi bakımından yetkisizlik" nedeniyle, kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddiayı ise "başvuru yollarının tüketilmemesi" nedeniyle kabul edilemez buldu.

Yüksek Mahkemenin gerekçesinde, bir başvurunun kabul edilebilmesi için başvurucunun sadece mağdur olduğunu ileri sürmesinin yeterli olmadığı, ihlalden doğrudan etkilendiğini, mağdur olduğunu göstermesi veya mağdur olduğu konusunda Anayasa Mahkemesini ikna etmesi gerektiği vurgulandı.

Mağdur olduğu zannı veya şüphesinin mağdurluk statüsünün varlığı için yeterli olmadığına işaret edilen gerekçede, "Başvurucu, sokağa çıkma yasaklarının kendisi bakımından nasıl bir somut etki oluşturduğunu ve bu yasaklardan kişisel olarak nasıl etkilendiğini açıklayamamıştır. Açıklanan gerekçelerle başvurunun bu kısmının kişi bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir." denildi.

Kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddia

Anayasa Mahkemesinin gerekçesinde, başvurucunun "sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı yerleri ziyaret etmek amacıyla en son Mardin'in Derik ilçesine girmek istediğini ancak kolluk tarafından atılan gazdan aşırı etkilendiğini, gaz bombalarına maruz kaldığını, gazdan etkilenerek bilincini kaybettiğini ve hastaneye kaldırıldığını belirterek kötü muamele yasağının ihlal edildiğini" de ileri sürdüğü hatırlatıldı.

Gerekçede, başvurucunun kolluk görevlileri tarafından kötü muameleye uğradığı iddiası karşısında maddi olayın aydınlatılması ve olası cezai sorumluluğun belirlenmesi konusunda etkili yolun ceza soruşturması olduğu kaydedildi.

Ancak dosyadan başvurucunun ceza soruşturması başlatılması amacıyla adli makamlara bir başvuruda bulunmadığının tespit edildiği belirtilen gerekçede, "Somut olayda başvurucunun hukuk sisteminde mevcut yargısal yolları tüketmeksizin bireysel başvuruda bulunduğu anlaşılmaktadır." tespiti yapıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Meral Danış Beştaş Anayasa Mahkemesi Güneydoğu Anadolu Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kamu çalışanları için Kurban Bayramı tatili 9 gün oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kamu çalışanları için Kurban Bayramı tatili 9 gün oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emeklilerin Kurban Bayramı ikramiyeleri 10-14 Haziran'da yatırılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emeklilerin Kurban Bayramı ikramiyeleri 10-14 Haziran'da yatırılacak

Mourinho'ya rakip olacak! Fatih Terim Süper Lig devinin başına geçiyor

Mourinho'ya rakip olacak! Fatih Terim Süper Lig devinin başına geçiyor

Bakmadan Geçme

Kutsal Damacana 4 filminin konusu ne, oyuncuları kim? Kutsal damacana 4, ne zaman nerede çekildi? #128250 Kurban Bayramı tatili kaç gün? Bayram tatili 9 gün mü oldu, özel sektöre de 9 gün mü? Niyazi Gül Dörtnala filmi konusu nedir? Niyazi Gül Dörtnala oyuncuları ve Niyazi Gül Dörtnala özeti! Niyazi Gül Dörtnala ne zaman, nerede çekildi? Niyazi Gül Dörtnala konusu ve oyuncuları Kurban Bayramı ikramiyeleri ne zaman yatacak? Emeklilere bayram ikramiyesi ne zaman verilecek? Thor filmi konusu nedir? Thor ne zaman, nerede çekildi? Thor oyuncuları ve Thor özeti! Ölümcül Çarpışma filmi oyuncuları kim, konusu ne? Ölümcül Çarpışma filmi ne zaman, nerede çekildi? 4-5 Haziran hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 4-5 Haziran Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? AYM iptal kararları! Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği KHK maddeleri neler? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Haziran 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Haziran 2024 Bursa su kesintisi listesi! 4 Haziran Güncel Akaryakıt Fiyatları: Motorin, Benzin ve LPG'ye İndirim mi, Zam mı Var? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Haziran 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Haziran 2024 İzmir su kesintisi listesi!
Eskişehir'de skandal olay! Alkol alıp camilere girdi, Kur'an-ı Kerim'leri yırttı

Eskişehir'de skandal olay! Alkol alıp camilere girdi, Kur'an-ı Kerim'leri yırttı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title