Haberler

Makedonya'da Yerel Seçime Doğru

Makedonya'da yarın yapılacak yerel seçimlerde, 350 belediye başkan adayı, 80 belediye ve bir büyükşehir belediye başkanlığını kazanabilmek için yarışacak.

Makedonya'da yarın yapılacak yerel seçimlerde, 350 belediye başkan adayı, 80 belediye ve bir büyükşehir belediye başkanlığını kazanabilmek için yarışacak. Ülke genelinde kurulacak 2 bin 976 sandıkta, 1 milyon 743 bin seçmen oy kullanacak.

Ülkenin tek büyükşehir belediyesi olan başkent Üsküp, yerel seçim heyecanın en fazla hissedildiği kent olarak ön plana çıktı. Belediye başkan adaylığı sayısı açısından da Üsküp diğer kentlere oranla bir adım önde. Pazar günkü yerel seçimlerde 9 aday, Üsküp Büyükşehir Belediye Başkanı olmak için seçmenin karşısına çıkacak.

İktidarda bulunan İç Makedon Devrimci Örgütü- Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) liderliğindeki blok, seçimlere bazı bölgelerde 20, bazılarında ise 19 ve 18 partiden oluşan blokla katılacak. VMRO-DPMNE liderliğindeki blokta, ülkedeki Türk partilerinden Türk Demokratik Partisi de yer alıyor.

Avrupa Birliği'nin baskısıyla son anda yerel seçimlere katılma kararı alan muhalefette de durum iktidar partisiyle benzer nitelikte. Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) liderliğindeki blokta 14 siyasi parti var. SDSM liderliğindeki blokta ise ülkedeki Türk partilerinden Türk Hareket Partisi (THP) ile Türk Milli Birlik Hareket Partisi (TMBH) de bulunuyor.

-Kırçova'da Arnavut ve Makedon rekabeti-

Arnavutların yoğun olarak yaşadığı ve 2012 yılında onaylanan kanunla Kırçova'ya bağlanan Drugovo, Zayas, Oslomey ve Vraneştitsa belediyelerinde yaşayan Arnavut kökenli vatandaşlar, seçimlerde üstlüğünü ele geçirmek için çalışıyor. Makedonlar ise "namus meselesi" olarak baktıkları Kırçova'yı Arnavutlar'a kaptırmak istemiyor.

Ülkedeki Arnavut partileri, Kırçova'nın yanı sıra Kalkandelen ve Gostivar'da da yerel yönetimi ele geçirmek için çalışıyor. Demokratik Bütünleşme Birliği

(BDI) adayı Nevzat Beyta ile Milli Demokratik Yeniden Doğuş Partisi (RDK) adayı Rufi Osmanı Gostivar'da, yerel seçimlerde aday olabilmek için başbakan yardımcılığı görevinden istifa eden Teuta Arifi ve dört aday da Kalkandelen'de belediye başkanı olabilmek için yarışacak.

Makedonya'daki Türk partilerinden TDP ve TMBH Merkez Jupa ve Planitsa'da belediye başkanlığı için mücadele etme kararı alırken, bu seçimlerde muhalefet bloku içinde yer almayı tercih eden THP ise kendi seçim listesiyle seçimlere katılmayacak. Merkez Jupa'nın mevcut belediye başkanı Mazlum Hasan ise seçime bağımsız aday olarak giriyor.

Makedonya İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı) de yaptığı açıklamayla vakıfların iadesi için Müslümanların yerel seçimlere katılmalarını ve Müslüman adaylara oy vermelerini istedi. - ÜSKÜP

Kaynak: AA / Güncel

Makedonya Gostivar Üsküp Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title