Haberler

Londra'da, 'Çanakkale'den İnsan Manzaraları' Sergilendi

Sergi, İngiltere'de görev yapan Türkiye kökenli sağlık elemanlarını bir çatı altında toplayan İngiltere Türkiye Sağlık Elemanları Birliği (ITSEB) ve Londra Yunus Emre Enstitüsü işbirliği ile gerçekleştirildi.

Sergi, İngiltere'de görev yapan Türkiye kökenli sağlık elemanlarını bir çatı altında toplayan İngiltere Türkiye Sağlık Elemanları Birliği (ITSEB) ve Londra Yunus Emre Enstitüsü işbirliği ile gerçekleştirildi.

Serginin açılış kurdelesini Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, İngiltere'nin Uluslararası Güvenlik Stratejisi'nden sorumlu Bakan Yardımcısı Andrew Murrison, Başkonsolos EmirhanYorulmazlar, Türk yazar ve koleksiyoner Hanri Benazus, eşi Sevgi Tanrısever Benazus ve ITSEB Başkanı Ali Demirbağ beraber kestiler. ITSEB'in '14 Mart Tıp Bayramı' kutlamaları kapsamında sunulan sergiye, Türkiye'den çok sayıda davetli doktor katıldı.

ÇANAKKALE'DEN 80 FOTOĞRAF YER ALDI

Atatürk fotoğrafları koleksiyonu ile tanınan Hanri Benazus'un, 80 fotoğrafının yer aldığı serginin açılışında konuşan Büyükelçi Çeviköz, İngiltere ile güçlü bir dostluk bağı geliştirilmiş olduğunu ifade etti. Büyükelçi Çeviköz, '18 Mart'ta Çanakkale savaşlarının 99. yıl dönümünü anacağız. 24 ve 25 Nisan'da da deniz savaşlarının 99. yıl dönümünü anacağız. Önümüzdeki yıl Gelibolu savaşlarının 100. yıl dönümü olacak. Türkiye ve İngiltere arasındaki ilişki bu savaş sonrasında gelişti. Beraberinde, birbirimize gösterdiğimiz karşılıklı saygıyla güçlü bir dostluk geliştirdik' dedi. Bu zamana kadar Gelibolu'ya hiç gitmediğini, ilk defa gelecek ay ziyarette bulunacağını ifade eden İngiliz Bakan Yardımcısı Murrison'da, bundan bir yıl önce yaşlı amcasından, denizci olan dedesinin Gelibolu'da orduya hizmet vermiş olduğunu öğrendiğini dile getirdi. Bu nedenle orasıyla ilgili bir bağının olduğunu kaydeden Murrison, Gelibolu'nun nasıl bir yer olduğunu görmek için sabırsızlanıyorum? şeklinde konuştu. Türkiye'nin en büyük Atatürk Fotoğrafları koleksiyonuna sahip olan Benazus da sergide yer alan 'Çanakkale'de insan manzaraları' konulu fotoğraflarının İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, Alman ve Fransız arşivlerinden kendisine ulaştırıldığını söyledi. Ardından, konuklar sergiyi gezerek Benazus'dan fotoğraflar hakkında bilgi aldılar.

SAVAŞIN NEDEN OLDUĞU YIKIMLAR

Yazar Benazus'un kişisel arşivinden derlenen fotoğraf sergisine ilişkin bir açıklama yapan ITSEB Başkanı Dr. Demirbağ, savaş dönemlerinin en az sosyolog ve tarihçiler kadar doktorları da ilgilendirdiğine inandıklarını söyledi. Savaşların insanlar ve toplum üzerinde bıraktığı travmatik sonuçların, uzun yıllar boyunca etkisini gösterdiğini kaydeden Demirbağ şunları söyledi 'Sadece savaşlarda hayatlarını kaybeden insanlar değil; onların yakınları ve içinde yaşadıkları toplumsal çevrenin maruz kaldığı travmalar yıllar boyu izlerini sürdürüyor. Bu noktada Çanakkale savaşları, yaşadığımız İngiltere ile Türkiye arasında ortak bir tarih mirası olma özelliğine sahip. On binlerce insanın yaşamını yitirdiği savaşlardan geriye kalan tarihi fotoğraflarla, savaşın neden olduğu yıkımlara dikkat çekmek ve orada savaşmış İngiliz ve Türklerin torunlarının oluşturdukları ortak bilinci ortaya koymak için böyle bir sergiyi organize ediyoruz.' Serginin ziyaretçileri arasında İstanbul Amerikan Hastanesi'nden Prof. Selahattin Özmen, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Dr. Evrim Özmen, Malatya İnönü Üniversitesi görevlileri Dr. Ramazan Kutlu, Dr. Yaşar Bayındır, Dr. Ender Gedik, Dr. Burak Işık, ITSEB görevlileri Eczacı Ali Demirbağ, Dr. Mahmut Doğramacı, Dr. Betül Doğramacı, Mikrobiyolog Hatice Baklan ve İngiltere Kıbrıslı Türk Hekimler Birliği Başkanı Dr. Tahsin Bilginer olmak üzere çok sayıda sağlık görevlileri yer aldı. Taksim Cafe ? Bistro Restaurant'ın açık büfe ev yapımı yiyecek ve içecek ikramında bulunduğu gecede London School of Arts Academy eğitmenleri Bülent Akbudak ve Elif Yılmaz (keman), aralarında 'Çanakkale Türküsü'nün de yer aldığı eserleri seslendirdiler.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Türkiye Londra Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title