Haberler

Küresel Güçler Mısır'ı Kanal Projesiyle Sömürecek"

SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sofuoğlu: "Küresel güçler, Mursi'nin kanal yapmasını istememişlerdi.

ENES DURAN - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, küresel güçlerin Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin kanal yapmasını istemediğini belirterek, "Küresel güçler, Mursi'nin kanal yapmasını istememişlerdi. Mursi'yle ilk kanalda yaptıkları avantajlı anlaşmaları ikinci kanal projesinde yapamayacağını anlayan küresel güçler, antidemokratik usullerle mevcut yönetimi devirerek, kanalı Sisi'nin görev süresinde bitirip, istediklerini yaptırabilecek" dedi.

Sofuoğlu, AA muhabirine, tarihinde halk tarafındın seçilen tek cumhurbaşkanına darbe yapan Abdulfettah es-Sisi'nin birkaç gün önce temelini attığı "Süveyş Kanalı Projesi"nin Mursi'nin azledilme sebeplerinden biri olduğunu söyledi.

Projenin Mursi'nin de yapacağı işler arasında olduğunu ifade eden Sofuoğlu, "Küresel güçler, Mursi'nin kanalı yapmasını istememişlerdi çünkü Mursi, bu kanalı Türkiye ile yapacaktı ve bu kanaldan Mısır ciddi gelir elde edecekti. Küresel güçler, Mursi'nin kanal yapmasını istememişlerdi. Mursi'yle ilk kanalda yaptıkları avantajlı anlaşmaları ikinci kanal projesinde yapamayacağını anlayan küresel güçler, antidemokratik usullerle mevcut yönetimi devirerek, kanalı Sisi'nin görev süresinde bitirip, istediklerini yaptırabilecek. Küresel güçler, Mısır'ı kanal projesiyle sömürecek" iddiasında bulundu.

Sofuoğlu, kanaldan Mısır'ın hak ettiği geliri elde edemediğini ancak 2'nci projenin ülkeye ciddi kazançlar sağlayabileceğine dikkati çekerek, bölgeye hayat veren Nil Nehri kadar önemli 2'nci kanalın küresel güçlere avantaj sağlayacak şekilde tamamlanmasıyla, ülkenin gelecek ümitlerinin de tükeneceğini savundu.

" İsrail, Fransa ve İngiltere, Süveyş Kanalı'nın millileşmesini istemedi"

Sisi'nin, darbe sürecinde kendisine destek veren Batılılara karşı görevini attığı adımlarla gösterdiğini kaydeden Sofuoğlu, oynanan oyunların önüne geçilmezse, küresel güçlerin İslam ve Doğu'nun kaynaklarını sömürmeye devam edeceklerini söyledi.

Sofuoğlu, 1956'da Süveyş Kanalı'nın hisselerini millileştirdiği için İsrail, Fransa ve İngiltere'nin Cemal Abdül Nasır'a savaş açtığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"İlk kanal yapımı sırasında İngiltere, buna karşı çıkmış ve İskenderiye'ye donanmasını göndererek, inşaatı engellemek istemişti. İlk kanala karşı çıkan İngiltere, şimdi neden karşı çıkmamaktadır? Cevabı ortadadır. İlk kanalın yapımını bir süre engelleyen İngiltere, daha sonra inşaatı bitirilen kanalın en büyük hissedarı haline gelmişti. Burada da aynısını yapacağı için yani, II. Süveyş Kanalını da Sisi üzerinden eline geçireceği için karşı çıkmak bir yana, 3 yılda bitecek kanalı, Sisi'nin 4 yıllık görev süresinde bitirtmeye gayret etmektedir."

Mısır'da yaşananların Türkiye'de de yaşanabileceğini iddia eden Sofuoğlu, "Tıpkı Sisi'nin 'Süveyş Kanalı Projesi'ni gelecekte Batılıların önüne sunması gibi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir şekilde ülke yönetiminden uzaklaştırılırsa, Kanal İstanbul da tıpkı Mısır'daki gibi Batılıların desteklediği biri tarafından bitirilebilir" ifadesini kullandı. - Sakarya

Kaynak: AA / Güncel

Sakarya İsrail Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title