Haberler

Kızılay Genel Başkanı: 15 Temmuz ve Mülteciler Afet Durumlarını Değiştirdi

12 KASIM Düzce depreminde yaşamını yitirenler için Kaynaşlı İlçesi'nde düzenlenen mevlit programına katılan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, "Özellikle 15 Temmuz gibi beşeri afetleri, savaş durumlarını, göç durumlarını düşündüğümüzde Türkiye'de afet durumlarının değiştiğini, buna göre de...

12 KASIM Düzce depreminde yaşamını yitirenler için Kaynaşlı İlçesi'nde düzenlenen mevlit programına katılan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, "Özellikle 15 Temmuz gibi beşeri afetleri, savaş durumlarını, göç durumlarını düşündüğümüzde Türkiye'de afet durumlarının değiştiğini, buna göre de bizim tedbir almamız gerektiğini biliyoruz. Buna göre de çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Merkez üssü Kaynaşlı olan 7.2 büyüklüğündeki depremin 17'nci yıldönümü nedeniyle mevlit programı düzenlendi. Kentte 2 bin 679 kişinin yaralandığı depremde ölen 710 kişi için yapılan programa katılan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, 1999 depremlerinin Türkiye'ye çok şey öğrettiğini, afet kanunu çıktığını, AFAD'ın kurulduğunu, Türkiye afet müdahale planları hazırlandığını, il, binalar, hastaneler, kamu binaları bazında eylem planları yapıldığını, iş güvenliği noktasında ilk yardım eğitimleri verildiğini kaydetti.

'15 TEMMUZ AFET DURUMLARINI DEĞİŞTİRDİ'

1999 depremlerinde 250 sertifikalı kurtarma personeli varken, Van depreminde bu sayının 4 binin üzerine çıktığını belirten Kınık şöyle konuştu:

"Türkiye iyi bir noktaya geldi, gelecek. Biz Kızılay olarak özellikle afet risklerinin azaltılması noktasında yeni bir modeli yaygınlaştırıyoruz. Kızılay Türkiye'nin her noktasında afetlere hazırlık notasında kendisini sürekli yeniliyor. Şu anda herhangi bir yerde deprem, sel veya başka bir beşeri afet olsa Kızılay'ın 350 bin kişiyi besleyebilecek ve barındırabilecek kapasitesi var. Buna benzer bir kapasite AFAD'da da var. Dolayısı ile 1999'a göre bugün Türkiye afetlere daha hazır. Ama yetmez. Özellikle 15 Temmuz gibi beşeri afetleri de savaş durumlarını, göç durumlarını düşündüğümüzde Türkiye'de ki afet durumlarının değiştiğini, buna göre de bizim tedbir almamız gerektiğini biliyoruz. Buna göre de çalışmalarımız devam ediyor."

'TOPLANMA ALANLARI BAŞKA FONKSİYONA AYRILMIŞ'

Doğal afetler, özellikle deprem gibi afetlerin kollektif bir hazırlanma ve müdahaleyi gerektirdiğini ifade eden Kınık, "Sadece bir kurumun hazır olması yetmiyor. Kağıt üzerinde planlar yaptık. Toplanma alanlarımız var, barınma alanlarımız var. Ama kağıt üzerinde toplanma alanı görünen yerler, başka fonksiyonlara ayrılmış durumda, belediyeler tarafından ya da başka kuruluşlar tarafından. Dolayısıyla bunların mutlaka güncel tutulması gerekiyor. Bizler kendi üzerimize düşen vazifeler açısında ki biz beslenme noktasında ana çözüm ortağıyız. Kapasitemizi arttırıyoruz. Özellikle Suriye'den Türkiye'ye gelen 3 milyon mülteci, Musul ve Cerablus, Rakka operasyonları gibi beslenme kapasitemizi afetlerin ötesine çıkardık. Mobil mutfaklarımız, gıda noktasında ki depolarımızla hazırız" dedi.

'2 MİLYON KIZILAY GÖNÜLLÜSÜ HEDEFLİYORUZ'

Kınık, sadece afet sırasındaki müdahale hazırlığının yeterli olmadığını, afet risklerini de azalmak gerektiğine işaret ederek, "Afet risklerini azaltmak için Kızılay'ın üzerine düşen afet bilinci eğitimleri vermek, toplum içinde bu bilinci arttırmak. Bu aşamada yapacağımız çok iş var. İl etapta biz 2 milyon Kızılay gönüllüsü hedefliyoruz. Eğitim almış, afete nasıl hazırlanacağını, nasıl müdahale edeceğini bilen 2 milyon genç için seferberlik yaptık. Daha iyi bir noktaya geleceğiz inşallah" dedi.

- Zce

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Kızılay Düzce Kınık Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title