Haberler

İzmir'de endemik bitkide yeni bakteri türü keşfedildi

Güncelleme:

İzmir'in Ödemiş ilçesindeki Bozdağ bölgesinde endemik bir baklagil olan astragalus flavescens'in kök nodüllerinde tespit edilen yeni bakteri türü, bilim dünyasına kazandırıldı. Ege Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, yeni bakteri türüne üniversitenin Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı kurucusu Prof. Dr. Mehmet Öner'e ithafen 'phyllobacterium onerii' adı verildi.

İzmir'in Ödemiş ilçesindeki Bozdağ bölgesinde endemik bir baklagil olan "astragalus flavescens"in kök nodüllerinde tespit edilen yeni bakteri türü, bilim dünyasına kazandırıldı.

Ege Üniversitesinden (EÜ) yapılan açıklamaya göre, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Yaşa ve ekibi, Bozdağ bölgesine ait endemik bir baklagil olan astragalus flavescensin kök nodüllerinde simbiyotik azot fiksasyonu yapan yeni bir bakteri türü belirledi.

Yeni bakteri türüne üniversitenin Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı kurucusu Prof. Dr. Mehmet Öner'e ithafen "phyllobacterium onerii" adı verildi.

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, Yaşa ve ekibini makamında ağırladı, bilimsel çalışmalar hakkında bilgi aldı.

"Toprak verimliliğinin kilit oyuncuları"

Prof. Dr. Yaşa, endemik bitkiler açısından zengin ve mikroklimatik özellikleri ile tarımsal açıdan önemli bir potansiyele sahip olan Bozdağ'ın çok sayıda doğal baklagil türü ile rhizobial bakterilerin potansiyel kaynağı olduğunu anlattı.

Yaşa, özellikle bitki bakterilerinin çölleşme ve kuraklık tehditlerine karşı biyolojik çeşitlilik ve ekosistem için bir tür sigorta görevi gördüklerine işaret ederek, şunları aktardı:

"Biyoçeşitliliğin ekosistem üzerine doğrudan ve dolaylı katkısı hesaplanamayacak kadar büyük. Biyolojik azot fiksasyonu kabiliyetinin tüm zirai bitkilere adapte edilebilme öngörüsünün gerçekleşmesinin ilk adımı rhizobiyal bakterilerin doğadan izole edilip saflaştırılması ve tüm genomik özelliklerinin ortaya çıkarılmasıdır. Rhizobiyal türler, toprak verimliliğinin kilit oyuncularıdır. Bu mikroorganizmaların çevre ve birbirleriyle olan etkileşimlerini düzenleyen genetik determinantların belirlenmesi, sürdürülebilir ekosistemler ve tarımın geliştirilmesi için de çok önemlidir. Çalışmamızda da olduğu gibi genomik analizler bir bakteriyel suşun gelecekteki biyoteknolojik uygulamaları için tüm cephaneliğinin ortaya çıkarılabilmesine imkan sağlayacak."

Kaynak: AA / Güncel

Ege Üniversitesi Bakteri Ödemiş İzmir Ege Tarım Çevre Sağlık Güncel Haberler

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title