Haberler

İstanbul: "Ab Yolunda Bilim Ve Araştırma Konferansı"

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, "Yaşlanan Avrupa nüfusuna karşılık Türkiye'nin genç nüfusunu araştırmacı yenilikçi bir nesle dönüştürebilmesinin Türkiye ve AB için yeni fırsat kapılarını açacağını belirtmek gerekmektedir" dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, "Yaşlanan Avrupa nüfusuna karşılık Türkiye'nin genç nüfusunu araştırmacı yenilikçi bir nesle dönüştürebilmesinin Türkiye ve AB için yeni fırsat kapılarını açacağını belirtmek gerekmektedir" dedi.

TÜSİAD ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) düzenlediği "Avrupa Birliği (AB) üyeliği yolunda bilim ve araştırma konferansı" The Marmara Otel'de gerçekleştirildi. Konferansa, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Nüket Yetiş, AB Komisyonu Bilim ve Araştırmadan sorumlu Üyesi Janez Potocnik ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.

Konferansta bir konuşma yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, "Türkiye'nin AB müzakere sürecinde de ilk olarak kapatılan fasıl, bilim ve araştırma faslı olmuştur. Üyesi olma yolunda ilerlediğimiz AB'yle rekabetçi kalabilmek ve Lizbon stratejisinde belirlediği büyüme ve istihdam hedeflerini gerçekleştirebilmek için ARGE ve İnovasyonu AB politikalarının, AB finansmanının ve iş dünyasının merkezine yerleştirecek tedbirler üzerinde durmaktadır. Bu çerçevede 2010'a kadar ARGE harcamalarının gayri safi yurt içi hasıladaki payının yüzde 3'e yükseltilmesi hedeflenmektedir. Türkiye'nin AB'nin çerçeve programına katılımı, hedeflere ulaşma sürecine ciddi katkı sağlamakta. Kuruluşlarımıza yeni teknolojik standartların geliştirilmesine ortak olma fırsatı sunmakta ve AB'yle entegrasyonumuzu desteklemektedir. Türkiye'nin 6. çerçeve programında edindiği deneyimle ve sürdüreceği bilinçlendirme çalışmalarıyla 7. çerçeve programında daha da başarılı olacağına inanıyoruz. Bununla birlikte Türkiye'nin yeni programına katılım payı belirlenirken geri dönüşüm oranlarının da dikkate alınmasında yarar görüyoruz. Bu noktada yaşlanan Avrupa nüfusuna karşılık Türkiye'nin genç nüfusunu araştırmacı yenilikçi bir nesle dönüştürebilmesinin Türkiye ve AB için yeni fırsat kapılarını açacağını belirtmek gerekmektedir. Bilim, ARGE teknoloji ve inovasyon süreçlerinin birbiriyle ilişkisinin bir sistem olarak algılanarak bütünlük içinde yönetilmesine ve siyasi sahiplenmenin en üst düzeyde gerçekleşmesine de özel önem verilmelidir" dedi

Daha sonra söz alan TÜBİTAK Başkan Vekili Prof Dr. Nüket Yetiş, sanayicilerden daha çok proje beklediklerini belirtti. Yetiş, "AB'de bilim ve araştırma müzakerelerinde en büyük başarıyı üniversiteler göstermiştir. Bundan sonra sanayicilerden de projeleri artırarak desteklenmesini bekliyoruz" diye konuştu.

AB komisyonu Bilim ve Araştırmadan sorumlu üyesi Janez Potocnik ise araştırmanın bir ülkenin kilit noktası olduğunu söyledi. Potocnik, AB'ye katılımı gerçekleştirmek için standartlar olduğunu belirterek, "AB'deki pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye'de AB'ye katılmak için alt yapısını geliştirmeli. Küresel ekonomide rol almak için bunları yapmalıdır. Araştırmada çok önemli bir etkendir. Artık araştırma yalnız finans değil, bilgi ve araştırma yatırım demektir. Ucuz işçi küresel ekonomide yer almak için artık önemli bir etken değil, fakat bilgi artırımı bilim ve araştırma küresel ekonomide gelişmek için önemli. AB'ye girişte bilim ve araştırma faslı tamamlandı. 12 Haziran'da yaptığımız görüşmenin ardından Türkiye'nin iyi bir durumda hazırlanmış olmasından AB artık istisnai kıyaslamalara gerek olmadığı kanaatinde olduğu için, daha fazla müzakereye gerek yok. Türkiye bu faslı başarıyla geçmiştir kararını verdi. Ama bundan dolayı Türkiye rahatlamamalı daha fazla araştırmaya önem vermelidir" dedi.

Potocnik, konuşmasına şöyle devam etti:

"2010 yılına kadar AB, ARGE harcamalarının gayri safi yurt içi hasıladaki payının yüzde 3'e yükseltilmesini hedeflemektedir. Son beş yılda da yüzde 5'e yükseltilmesi hedeflenmektedir. Endüstri de araştıran politikalarını artırmalıdır. Türkiye eğitim sisteminde reforma ilgi duymaktadır. Bu da gençler için önemlidir. 7. Çerçeve Programı Türkiye'de görüşülecek araştırma aktarılacak fonların iyi kullanılması gerekir. Gördük ki AB mucizevi çözüm değildir. Bütün yaptığımız planları gerçekleştiremedik. Baş müzakereci Ali Babacan, 'AB için yapılan bütün reformlar yapısal ve prensip bakımdan Türk halkı için çok önemlidir' demiştir. Bu da son derece önemlidir".

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünde suikast iddiası! Drone enkazın çevresinde birini görüntüledi

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünde suikast iddiası! Drone enkazın çevresinde birini görüntüledi

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından 'Benim için dua edin' paylaşımı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından "Benim için dua edin" paylaşımı

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe şampiyon olabilecek mi? Fenerbahçe'nin şampiyonluk ihtimali! İran Cumhurbaşkanı neden öldü? İran Cumhurbaşkanı nasıl öldü? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 20 Mayıs Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Survivor eleme adayları kim oldu? Survivor 4. eleme adayı kim? 20 Mayıs Survivor'da potaya kim girdi? İran Dışişleri Bakanı öldü mü? Hüseyin Emir Abdullahiyan kimdir? İbrahim Reisi kimdir, kaç yaşındaydı? İbrahim Reisi ne zaman Cumhurbaşkanı oldu? İran Cumhurbaşkanı öldü mü? İbrahim Reisi helikopter kazasından öldü mü, yaşıyor mu? Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title