Haberler

Filistinli Balasma Ailesinin Direşini

Silfit kentinde Yahudi yerleşim merkezi ve İsrail fabrikaları arasındaki küçük bir taş evde yaşayan Balasma ailesi, 20 yıl boyunca Yahudi yerleşimcilerin köyünü işgal etmemesi için direndi

Filistin Batı Şeria'daki Silfit kentine bağlı Azbe köyünde Yahudi yerleşim merkezi ve İsrail fabrikaları arasındaki küçük bir taş evde yaşayan Balasma ailesi, 20 yıl boyunca Yahudi yerleşimcilerin köyünün topraklarını işgal etmemesi için mücadele etti.

İsrail'in en büyük yerleşim birimlerinden Ariel'in yanı başında bulunan Azbe köyü 20 yıl önce İsrail güçleri tarafından boşaltıldı. Ancak Osman Balasma (84) ve eşi Ummu Hasan, sahipsiz kalan binlerce dönüm araziye sahip çıkmak için yakın zamana kadar köylerini terk etmeyerek bölgede direnişin sembolu haline geldi.

İlerlemiş yaşına rağmen köyünü ve topraklarını bırakmak istemeyen Balasma, geçen hafta rahatsızlanmasının ardından çocukları tarafından Silfit'teki kent merkezine götürüldü.

AA muhabirinin çocuklarının evinde ziyaret ettiği Balasma, "Ne olur beni Azbe'ye, köyüme götürün" dedi.

Balasma'nın eşi Ummu Hasan da Osman'ın, her gün "beni Azbe'ye götürün" ifadesini kullandığını söyledi.

Azbe köyünde 65 yıldır çok zor şartlar altında yaşadıklarını dile getiren Ummu Hasan, İsrail güçlerinin, 20 yıl önce burada bulunan yaklaşık 10 ailenin evini yıktıktan sonra köy halkını göçe zorladığını, ancak kendisi ve eşinin evlerini terk etmeyerek burada yaşamaya devam ettiklerini dile getirdi.

Balasma çifti, Yahudi yerleşimcilerin kendilerine çok sıkıntı verdiğini, İzzeddin el-Kassam Tugayları'na katıldığı gerekçesiyle oğullarının İsrail güçleri tarafından yanı başlarında öldürüldüğünü belirtti.

Yaşadıkları zorlukları göz yaşları içinde anlatan Ummu Hasan, "Artık yaşlandık. Osman da çok hasta olduğundan köyde yaşayacak gücümüz kalmadı. Yahudi yerleşimcilerin, ev ve arazilerimizi ele geçirmelerinden endişe ediyoruz. Köyümüz ve evimiz hiç aklımızdan çıkmıyor. Ancak elimizden gelen bişey yok" diye konuştu.

Ummu Hasan, "Azbe köyünün etrafında topraklarımıza fabrikalar inşa eden Yahudi yerleşimcilerden birisi birgün evimize gelerek, eşime, "sen ölür ölmez burayı yerle bir edip yerine fabrika kuracağız dedi" şeklinde konuştu.

AA muhabirine konuşan Filistinli aktivist Halid Meali de "İsraillilerin, Silfit topraklarının yüzde 65'ini işgal ettiğini" öne sürdü.

Bölgedeki Filistin direnişinin sembolü haline gelen Balasma ailesinin, Azbe topraklarını artık daha fazla savunamayacağını belirten Meali, Azbe'deki Filistin topraklarının Yahudi yerleşimcilerin eline geçmemesi için daha önce köyü terk eden Filistinlilerin geri dönmeleri gerektiğini vurguladı.

İsrail hükümetinin yerleşim birimleri inşa etme politikalarının, Filistin-İsrail müzakereleri önündeki en büyük engel olduğu belirtiliyor. - Ramallah

Kaynak: AA / Güncel

Batı Şeria Filistin İsrail Ariel Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title