Haberler

Euromed Kültürel Miras Forumu... -Kültür ve Turizm Bakanı Koç: -"şimdiye Kadar (Kültür Mirasının Korunması İçin) AB Fonlarından Yeterli Faydalanmanın Söz Konusu Olmadığı Açıktır. Ama Hiç Olmadı Demek de Mümkün Değil"

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Kültür Mirasının Korunması Konusunda Şimdiye Kadar AB Fonlarından Yeterince Faydalanılamadığını Söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, kültür mirasının korunması konusunda şimdiye kadar AB fonlarından yeterince faydalanılamadığını söyledi.

Koç, bu yıl ''Kültürel Miras: Akdeniz İçin Ortak Bir Sorumluluk'' adı altında düzenlenen Euromed Kültürel Miras Forumu'nun Akgün Oteli'ndeki açılışına katıldı.

Koç, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, tarih boyunca çeşitli uygarlıkların yaşadığı bir coğrafyada bulunduğunu hatırlattı.

Kültür varlıklarının sadece geçmişten kalan birer miras değil, aynı zamanda mutlaka geleceğe taşınması gereken emanetler olduğuna işaret eden Koç, son 2 yıl içinde kültür varlıklarının geleceğe taşınması için yeni yasal düzenlemeler yaptıklarını, yerel idarelere ve sivil toplum kuruluşlarına bu konuda daha çok imkan verdiklerini söyledi.

Bakan Koç, Avrupa ve Akdeniz bölgesinde yer alan kültürel mirasların, hükümetlerin, kurumların önemli gündem maddeleri haline geldiğini de vurgulayarak, Türk hükümetinin de kültürel mirasın korunması için diğer ülkelerle de birlikte çalışılması gerektiğinin bilinciyle çeşitli iş birliği çalışmalarına imza attığını anlattı.

Kültür ve Turizm Bakanı Koç, şöyle devam etti:

''Kültürler arası diyaloğu ve anlayışı destekleme çalışmalarının sürdürülmesinin, kültürel mirasın korunmasına sağlayacağı katkı tartışılamaz. Hükümetimiz, bu konudaki çalışmalarda her zaman yer alacaktır. Bu topraklardaki bütün eserlere sahip çıkılmakta ve korunması için her türlü çalışma yapılmaktadır. Çünkü bunlar ülkemizin mirası olmakla birlikte tüm Avrupa ve Akdeniz'in ortak mirasıdır.''

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da bölge ülkelerinin kültürel mirası koruma çalışmalarını çok önemli bulduğunu vurgulayarak, Akdeniz'in çok eskilere dayanan bir kültürel birikime sahip olduğunu söyledi.

Geçmişin değerleriyle geleceği tesis etmenin her toplumun görevi olduğuna işaret eden Topbaş, kültürel mirasa ilişkin çalışmalarda yerel yönetimlere de çok büyük görevler düştüğünü bildirdi.

Topbaş, konuşmasında İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması çalışmaları çerçevesinde İstanbul'da tarihi eserlere yönelik yapılan restorasyon çalışmalarından da bahsetti.

-GAZETECİLİK ÖDÜLLERİ-

Oturumda, katılımcıların yorumları ve sorularının dinlendiği bölümün ardından ''Euromed Kültürel Miras 2006 Gazetecilik Ödülü'' töreni gerçekleştirildi.

Törende, ödüle değer bulunan makaleleriyle Fas'tan Nadia Ben Sellam, İtalya'dan Damiano Laterza, Ürdün'den Razan Nasser ve jüri özel ödülüne değer bulunan Tanio D'amico ile Türk gazeteci Yasemin Taşkın'a ödüllerini Atilla Koç verdi.

Törenin ardından düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlayan Koç, ''kültür varlıklarının korunması için Avrupa Birliği'nden yardım beklentilerinin ne ölçüde karşılandığı'' sorusunu, ''Şimdiye kadar yeterli faydalanmanın söz konusu olmadığı gayet açıktır. Ancak hiç olmadı demek de mümkün değil'' diye yanıtladı.

Bu konudaki koruma işlerini daha doğru biçimde yapabilmek için yasal süreci tamamladıklarını anlatan Koç, Euromed'in Ayasofya projesini örnek çalışma seçtiğini de vurguladı.

''Antik kentlerde çıkarılan eserlerin daha sonra bakımının yeterli ölçüde yapılamadığını'' hatırlatılması üzerine de Koç, şunları söyledi:

''2006 yılı ile ilgili 80'i yerli 40'ı yabancı 120 ekip antik kentlerde kazı çalışmalarını sürdürüyor. Geçen sene bunlara her türlü yardımı artırdık. Bugüne kadar hep kazıldı kazıldı ortada bırakıldı. Bir kısmında maalesef 'keşke yerin altında kalsaydı' dedirtecek hadiselerle karşı karşıya geldik. Ama, bu artık böyle olmayacak. Yabancı kazı heyetlerinin hepsinden memnun muyuz, değiliz. Ama memnun olduklarımız daha çok diyerek politik bir cevap verelim.''

Avrupa Komisyonu EuropeAid/A3 Ünitesi Başkanı Carla Montesi ise çeşitli ülkelere kültürel mirasın korunması konusunda yaptıkları maddi yardımlardan ve fonlardan bahsetti.

Türkiye'nin ön üyelik aşamasında olan ülkeler için ayrılan fonlardan yararlanacağını belirten Montesi, bu kapsamda Türkiye'ye 11 milyar Avro'luk bir yardımın yapılacağını bildirdi.

Akdeniz ülkeleri kültür bakanlarının yanı sıra Avrupa ve Güney Akdeniz'in önde gelen kültürel miras kuruluşları temsilcilerinden oluşan yaklaşık 200 katılımcının bir araya geldiği ''Euromed Kültürel Miras Forumu'', yarın yapılacak oturumların ardından sona erecek.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Lila Kağıt halka arz hangi bankalarda var, kaç lot dağıtacak? Lila Kağıt Halka arz fiyatı ne kadar? 2024 Simit Fiyatları: İstanbul ve Ankara'da Simit Ne Kadar? Nihal Candan tekrar cezaevine girecek mi? Nihal Candan yeniden içeri mi giriyor? Sedef Şahin kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sedef Şahin kaç yaşında, nereli? Sedef Şahin biyografisi! 1 Mayıs'ta borsalar kapalı mı? #128176 1 Mayıs'ta borsada işlem yapılıyor mu? 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI: İşçi ve Emekçiler Bayramı anlamlı, uzun-kısa mesajlar! 1 Mayıs'ta EGO ücretsiz mi, otobüsler bedava mı? Ankara'da 1 Mayıs toplu taşıma ücretsiz mi? 1 Mayıs'ta kütüphaneler açık mı? 1 Mayıs'ta hangi kütüphaneler açık? Biricik Belediye Başkanı istifa mı etti? DEM Partili Mehmet Begit neden istifa etti, olay ne? #128204 1 Mayıs'ta bankalar tatil mi? 1 Mayıs'ta bankalar resmi tatil mi? 1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler? SON DAKİKA: 1 MAYIS'TA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ?#128653 1 Mayıs'ta otobüs, metro, metrobüs, marmaray bedava mı? #128669
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title