Haberler

El İşi Ayakkabıya Kadınlar Hayat Veriyor

Güncelleme:

Denizli'nin Acıpayam ilçesine bağlı Yeşilyuva beldesinde ayakkabı imalatı, teknolojiden uzak el emeğiyle devam ettiriliyor.

MUSTAFA DERMENCİOĞLU - Denizli'nin Acıpayam ilçesine bağlı Yeşilyuva beldesinde ayakkabı imalatı, teknolojiden uzak el emeğiyle devam ettiriliyor. Kadınlar, el işi yerine ayakkabı dikiyor.

Denizli'de deri işçiliği ve tabaklık mesleğinin ilk merkezlerinden tarihte "Gaysar" adıyla anılan Yeşilyuva'da ayakkabıcılık mesleği asırlardır devam ediyor. Çocukluktan itibaren herkesin ayakkabı yapımını öğrendiği beldede kadınlar da el işi yerine ayakkabı dikiyor.

Yeşilyuva Belediye Başkanı Ahmet Bakırtaş, AA muhabirine açıklamasında, ayakkabı imalatının beldede atadan evlada geçen bir meslek olduğunu ve belde sakinleri tarafından yapılabildiğini belirterek, beldenin adının ayakkabı imalatıyla anıldığını kaydetti.

Mesleğin, asırlardır beldede sürdürüldüğünü dile getiren Bakırtaş, "Beldede 7 yaşına gelen çocuk babasının, dayısının, amcasının yanında ağzına çivi almakla bu işi öğrenmeye başlar. Beldenin ayakkabıları tamamen el işçiliğiyle, deriden yapılır. Ayak sağlığı yönünden en ideal ayakkabıdır" diye konuştu.

Teknolojinin getirdiği kolaylıklara rağmen beldede ayakkabı üretiminin el emeğiyle sürdürüldüğünü aktaran Bakırtaş, "Mesleği devam ettirmek için mücadele ediyoruz. Ama şartlar rekabet gücünü azaltmakta ve esnafın işi günden güne zora giriyor. Çünkü bir insan günde ancak iki takım ayakkabı dikebilir. Ama fabrikasyon üretimle bir günde 3-5 bin çift ayakkabı dikebiliyor. Bu yüzden biraz sıkıntıdayız" şeklinde konuştu.

Eskiden beldenin yüzde 95'inin ayakkabıcılıkla uğraştığını, 15 yıl önce maliyeye kayıtlı bin 700 esnafın olduğunu anlatan Bakırtaş, şöyle devam etti:

"Şu anda bu sayı 350 civarına düştü. Sanayi sitemiz var, orada 256 dükkanımız olmasını rağmen ancak 100 tanesi dolu, diğerleri boş. Günden güne de bu rakamlar düşüyor. Çünkü fabrikalara karşı rekabet gücümüz azaldı. Mesela büyük fabrikalar deri alırken bizden ucuz alıyorlar, maliyetleri düşük oluyor. Biz elde yaptığımız için fabrikalarla yarışamıyoruz. Şu anda günlük 2 bin 500-3 bin çift civarında üretim var. Talep olması halinde 10 bin çift ayakkabı üretiyoruz. Eskiden buradan İstanbul Laleli pazarına ve yurt dışına günde 10 çifte yakın ayakkabı yapılıp gönderilirdi. Yine yaparız, yeter ki talep gelsin."

Ayşe Kocaman, yaptıkları işin dışarıdan erkek işi olarak göründüğünü belirterek, "Bayanlar da burada bu işi normal şekilde yapıyor. Elimiz işe alışkın olduğu için bize kolay geliyor, bayanlara daha iyi. Onun için burada bayanlara daha çok çalışıyor" dedi. - Denizli

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Bakırtaş Yeşilyuva Acıpayam Denizli Politika Güncel Haberler

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Bayram günü verip veriştirdi! İbrahim Tatlıses, kendisine kötülük yapan 3 arkadaşını afişe etti

Bayram günü verip veriştirdi! İbrahim Tatlıses, kendisine kötülük yapan 3 arkadaşını afişe etti

Eylem Tok ve oğlu nasıl yakalandı? 20 gün önce atılan imza, firarın sonunu getirmiş

Eylem Tok ve oğlu nasıl yakalandı? 20 gün önce atılan imza, firarın sonunu getirmiş

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title