Haberler

Çevre Bakanlığı, alıç ağaçlarının genetik kaynaklarını koruma altına aldı

Güncelleme:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yürüttüğü proje kapsamında, 10'dan fazla ilde 100'den fazla alıç ağacından aşı gözleri alınarak, gen bankası oluşturuldu ve ağacın genetik kaynakları koruma altına alındı. Üretilecek alıç fidanları, iklim değişikliğine uyum kapsamında kurak alanların ağaçlandırılması ve erozyon önleme çalışmalarında kullanılacak.

ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca yürütülen proje kapsamında 10'dan fazla ilde 100'den fazla alıç ağacından aşı gözleri alınarak, gen bankası oluşturuldu ve ağacın genetik kaynakları koruma altına alındı. Proje ile üretilecek alıç fidanları; iklim değişikliğine uyum kapsamında kurak alanların ağaçlandırılması ve erozyon önleme çalışmalarında kullanılacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından, 'Doğal Alıç'ın Çoğaltma Kapasitesi, Kurak-Yarı Kurak Alanlarda Kullanım İmkanlarının Belirlenmesi ve Muhafazası Projesi' başlatıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin talimatıyla yürütülen proje kapsamında, Türkiye'nin farklı bölgelerinde arazi çalışmaları yapılarak, sarı ve iri meyvelere sahip alıç ağaçları ile olumsuz toprak koşulları, zorlu şartlarda yetişen ağaçlar belirlendi. 10'dan fazla ilde 100'den fazla ağaçtan aşı gözleri alınarak, gen bankası oluşturuldu. Belirlenen genotiplerden aşı gözü, yaprak ve meyve örnekleri alınmak suretiyle aşı parsellerindeki anaçlara aşılanarak çoğaltılması sağlandı ve gen kaynakları koruma altına alındı. Laboratuvar çalışmalarıyla türlerin meyve özellikleri belirlendi ve genetik akrabalıkları çıkarıldı. Çoğaltılan genotiplerle tohum bahçeleri tesis edildi.

YÖRE HALKINA EKONOMİK KATKI SAĞLANACAK

Proje ile üretilecek fidanlar, iklim değişikliğine uyum kapsamında kurak- yarı kurak alanların ağaçlandırılmasında ve erozyon önleme çalışmalarında kullanılacak. Ayrıca alıç ağaçları ile orman köylüleri ile kırsal alanlarda yaşayan yöre halkına ekonomik katkı sağlanması hedefleniyor. Bunun yanı sıra toplanan alıçlar arasındaki genetik varyasyon düzeylerinin ve popülasyon yapısının belirlenerek, genetik olarak tanımlanmış bir 'Alıç genetik kaynakları koleksiyonu'nun bilim dünyasına sunulması da projenin hedefleri arasında yer alıyor.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İklim Değişikliği Genetik Aşı Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta yollar kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda alternatif yol güzergahları neler? 1 Mayıs Çarşamba hangi yollar açık? Lila Kağıt halka arz hangi bankalarda var, kaç lot dağıtacak? Lila Kağıt Halka arz fiyatı ne kadar? 2024 Simit Fiyatları: İstanbul ve Ankara'da Simit Ne Kadar? Nihal Candan tekrar cezaevine girecek mi? Nihal Candan yeniden içeri mi giriyor? Sedef Şahin kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sedef Şahin kaç yaşında, nereli? Sedef Şahin biyografisi! 1 Mayıs'ta borsalar kapalı mı? #128176 1 Mayıs'ta borsada işlem yapılıyor mu? 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI: İşçi ve Emekçiler Bayramı anlamlı, uzun-kısa mesajlar! 1 Mayıs'ta EGO ücretsiz mi, otobüsler bedava mı? Ankara'da 1 Mayıs toplu taşıma ücretsiz mi? 1 Mayıs'ta kütüphaneler açık mı? 1 Mayıs'ta hangi kütüphaneler açık? Biricik Belediye Başkanı istifa mı etti? DEM Partili Mehmet Begit neden istifa etti, olay ne? #128204 1 Mayıs'ta bankalar tatil mi? 1 Mayıs'ta bankalar resmi tatil mi? 1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title