Haberler

Çerkezlerin Ana Vatanlarından Sürgün Edilişinin 150. Yılı

Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Koç: "En temel hareket noktamız, kendi varlığımızı, dilimizi ve kültürümüzü idame ettirebilmek.

Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Cengiz Koç, bu yıl ana vatanlarından sürgün edilmelerininin 150. yılı olduğunu belirterek, kendi varlıklarını, dillerini ve kültürlerini sürdürebilmek için çalıştıklarını söyledi.

Koç, Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti ve Eskişehir Abhaz Kültür Derneği ile bir otelde ortaklaşa düzenledikleri "Eskişehir Basını ile Tanışma Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Abhazları tanıyanların sayısının az olduğunu bildirdi.

Kendilerini, ülkede "çerkez" olarak tanımlanan ve 1864 yılından itibaren zorunlu göçe tabi tutulmuş Kuzey Kafkas kökenli bir grubun üyeleri olarak nitelendiren Koç, şöyle konuştu:

"Dünyadaki farklılaşma süreci içerisinde, özellikle 1990'lı yıllarda Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla ortaya çıkan durum sonrasında, bizim Abhaz olarak kendimizi ifade etme zorunluğumuz ortaya çıktı. Bu federasyon oluşturulurken, hiçbir şekilde tarihsel ve kültürel kardeşlerimizle ayrışmayı, onları ötelemeyi, onların dışına çıkmayı düşünerek bunu oluşturmadık."

Koç, Abhaz dernekleri ve federasyonunun, dünyanın son gelişen durumuna ayak uydurabilmek ve kendi varlıklarını sürdürebilmek, ileriye taşıyabilmek adına örgütlenme ihtiyacı sonucunda oluştuğunu anlattı.

Toplumların en büyük ve belirgin göstergesinin, kendilerine özgü dilleri olduğunu vurgulayan Koç, bu yıl, ana vatanlarından sürgün edilmelerinin 150'nci yıl dönümünü anacaklarını anımsattı.

Koç, geçen süreçte ciddi anlamda asimilasyona ve dillerini kaybetme noktasına geldiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"En temel hareket noktamız, kendi varlığımızı, dilimizi ve kültürümüzü idame ettirebilmek. Bunun dışında farklı bir yaklaşım düşünmemiz, söz konusu değil. O kardeşlerimizle bundan sonra da bugüne kadar olduğu gibi, ilişkilerimizi, yakın iş birliğini sürdürme gayretindeyiz."

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanvekili ve Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca ise toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Abhaz Dernekleri Federasyonu Basın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Atilla Sağım da federasyonda yeni yönetimle kendilerine yeni yol çizdiklerini, bundan böyle değişik illerde gazetecilerle fikir alışverişinde bulunacaklarını açıkladı.

Karaca'ya ayrıca federasyona katkılarından dolayı teşekkür eden Sağım, 11-14 Nisan'da Türkiye Gazeteciler Federasyonu ile Abhazya'ya gezi düzenlemeyi, bu ülkedeki gazetecilerin de mart ayında Eskişehir'de düzenlenecek bir etkinliğe katılımını planladıklarını sözlerine ekledi.

Etkinliğe, Eskişehir Abhaz Kültür Derneği Başkanı Turgay Tekin, federasyon, dernek ve cemiyetin yönetim kurulu üyeleri ile gazeteciler katıldı. - Eskişehir

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Cengiz Koç Eskişehir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title