Haberler

Cargill'e Yarayan Kota Kararı Yargıya Taşındı

Şeker-iş Sendikası, Bakanlar Kurulu'nun Nişasta Bazlı Şeker Üreticilerinin Kotasını Yüzde 50 Arttırma Kararının İptali İstemiyle Danıştay'a Başvurdu.

Şekerde "kota" kavgası yargıya taşındı. Şeker-İş Sendikası, Bakanlar Kurulu'nun nişasta bazlı şeker üreticilerinin kotasını yüzde 50 arttırma kararının iptali istemiyle Danıştay'a başvurdu.

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Türk Şeker Fabrikası'nda şeker stokunun 300 bin tona ulaştığına dikkat çekerek, bu kararla pazarın yüzde 60'ını elinde tutan Cargill'in korunduğunu söyledi. Bakanlar Kurulu'nun 27 Ocak 2007 tarihli kararı ile nişasta bazlı şeker(NBŞ) üreticilerinin kotası yüzde 50 arttırıldı. Bu kararla, yasal olarak 234.1 bin ton olan NBŞ kotası, 351.1 bin tona yükseldi.

Şeker-İş Sendikası, kota artırımı kararının durdurulması istemiyle Danıştay 13'üncü Dairesi'ne 29 Ocak 2007'de dava açtı. Başvuruda, bu kararda toplam 5 firmaya 117 bin ton ek kota sağlandığı belirtilerek, ek kotanın ekonomik değerinin de 150 milyon dolar olduğu belirtildi.

"CARGİLL KORUNUYOR"

Sendika Başkanı İsa Gök, Bakanlar Kurulu'nun toplam şeker üretimi içindeki payı yüzde 10 olan NBŞ kotasını her yıl yüzde 50 arttırma ve eksiltme yetkisi bulunduğunu anımsatarak, şeker pancarına yönelik bir artırımın olmamasını eleştirdi. Gök, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye'de NBŞ'nin yüzde 40'ını Cargill'in tek başına ürettiğine dikkat çekerek, "Ortaklıklara bakıldığında bu oran yüzde 60'a çıkıyor. Bu şirketin pazar payı 200 milyon YTL. Bu kararla 117 bin ton ek kota tahsis edilmiş oldu" diye konuştu. Pancar üreticisi, besicisi ve çiftçisinin 10 milyonluk bir nüfusu kapsadığını kaydeden Gök, kota artırımı kararı ile 4-5 firmanın korunduğunu söyledi.

KAÇAK ŞEKER ARTIYOR

Türkiye'de kaçak şeker, kimyasalların kullanılması ve merdiven altı üretimlerin hızla arttığını belirten Gök, şeker fabrikalarında da stokların meydana geldiğini söyledi. Türk Şeker Fabrikası'nda şeker stokunun 300 bin tona ulaştığını kaydeden Gök, "Bunu bile göz önünde bulundursalar nişasta bazlı şekerin kotasını bu kadar arttırmazlar. Tatlandırıcı üreten firmalar yoğun bir lobi yapıyor" açıklamasını yaptı.

DANIŞTAY'IN KARARINA UYULMADI

Şeker-İş Sendikası'nın Danıştay'a yaptığı başvuruda, Bakanlar Kurulu'nun her yıl kota artırımına gitmesinin yasal olmadığına dikkat çekildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 6 Temmuz 2006 tarihli yürütmenin durdurulması kararının göz ardı edildiği belirtilerek, "Toplam 765 kişinin istihdam edildiği 5 firmanın faaliyet gösterdiği ve en büyük payı da Cargill'in aldığı NBŞ üreticileri korunuyor. Türkiye'nin pancar sektörünün üretim, istihdam, katma değer potansiyeli ikinci plana atılıyor" denildi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title