Haberler

Bombalardan Kaçan Suriyelilerin Zorlu Yaşamı

Güncelleme:

Rejim güçlerinin saldırıları nedeniyle Halep çevresinden kaçanlar, Türkiye sınırına yakın bölgelerde kurdukları derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Çadırların kurulduğu ağaçlık alan- Mahmut Hasan'ın anlattıkları- Aliye Abdullah'ın konuşması- Yaşlı kadın ve çocuklar Bombalardan kaçan Suriyelilerin zorlu yaşamı- Rejim güçlerinin saldırıları nedeniyle Halep çevresinden kaçanlar, Türkiye sınırına yakın bölgelerde ağaçların altına kurdukları derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor- Suriyeli Aliye Abdullah: - "Zeytin ağaçları altına kurduğumuz çadırlarda çok zor günler geçiriyoruz. Bu çileyi Allah, kimsenin başına vermesin" ORHAN ÇİÇEK - Rusya'nın sağladığı hava desteğiyle rejim güçlerinin son günlerde artırdığı saldırılar nedeniyle Halep çevresinden kaçan Suriyeliler, Türkiye sınır hattına yakın bölgelerde yaşamaya çalışıyor. Saldırılar nedeniyle evlerini ve yurtlarını geride bırakarak yaklaşık 2 hafta önce yollara düşen Suriyeliler, ülkelerine yakın kampların dolu olması nedeniyle daha güvenli olan Kilis yakınlarındaki ağaçlık alanlara kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlara yerleşti. Çocuklarıyla barındıkları derme çatma çadırlarda özellikle gıda temini ve ısınma sorunu yaşayan Suriyeliler, kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor.Suriyelilerden 55 yaşındaki Aliye Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 gün önce Mera kasabasından kaçarak 15 aileyle Türkiye sınırına yakın bölgeye geldiklerini söyledi.Sahip oldukları her şeyi geride bıraktıklarını anlatan Abdullah, "Üstümüze bile doğru dürüst bir şey alamadan bombalardan kaçtık. Buraya geldiğimizde de kalacak yer bulamadık, elimize bir çadır bile geçmedi. Sonra buradaki kamp yetkilileri, bize çadır verdi. Zeytin ağaçları altına kurduğumuz çadırlarda çok zor günler geçiriyoruz. Bu çileyi Allah, kimsenin başına vermesin" dedi.62 yaşındaki Hasan Mahmut da saldırılar nedeniyle canlarını zor kurtardıklarını belirtti. Sığındıkları bölgede çok zor günler geçirdiklerini anlatan Mahmut, "Savaşın bir an önce sona ermesini istiyoruz. Çoğu yakınımızı kaybettik. Evlerimizi, yurtlarımızı bırakıp kaçmak zorunda kaldık. Şimdi de burada ağaç altına kurduğumuz çadırlarda, çoluk çocuk perişan oluyoruz" diye konuştu.- "Sınıra yakın bölgelerde 300 bin Suriyeli barınıyor"İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Suriye Çalışmaları Basın Danışmanı Burak Karacaoğlu, Suriye'de yaklaşık 5 yıldır süren sivillere yönelik saldırıların son günlerde Rus uçakların bombardımanıyla daha da arttığını aktardı.Bombalanan bölgede yaşayan insanların daha güvenli olan Türkiye sınırına yakın yerlere sığınmak zorunda kaldıklarını dile getiren Karacaoğlu, "Son dönemde Türkiye sınırına yakın bölgelere yerleşen ?Suriyelilerin sayısı 50 bine ulaştı. Toplamda ise sınıra yakın bölgelerde 300 bin Suriyeli barınıyor. Bu insanlar, kendi imkanlarıyla kurdukları derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor" ifadesini kullandı.İHH olarak zor durumdaki Suriye halkına yardım ulaştırmaya çalıştıklarını vurgulayan Karacaoğlu, hayırseverlerden destek beklediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Türkiye Suriye Kilis Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title