Haberler

Başbakan Yardımcısı Şimşek: Gelen Arkadaşa Güvenimiz Tam

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası (MB) Başkanlığı'na Murat Çetinkaya'nın atanmasına ilişkin konuşarak, "Gelen arkadaşa olan güvenimiz tam. Piyasa da tepkisiyle bunu ortaya koydu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası (MB) Başkanlığı'na Murat Çetinkaya'nın atanmasına ilişkin konuşarak, "Gelen arkadaşa olan güvenimiz tam. Piyasa da tepkisiyle bunu ortaya koydu. Bu süreçte kriz anlamında beklentisi olanlar hayal kırıklığına uğramış oldu" dedi.

"KRİZ ANLAMINDA BEKLENTİSİ OLANLAR HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAMIŞ OLDU"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Merkez Bankası'nın yeni başkanı Murat Çetinkaya'nın atanma süreciyle ilgili konuştu. Şimşek, NTV canlı yayınında, Çetinkaya'ya duyulan güvenin tam olduğunu vurgulayarak "Her şeyden önce süreç iyi yönetildi. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı olur olmaz önümüzdeki döneme ilişkin temel hususları Sayın Başbakan'ımıza arz etmiştim. Bunların başında da Merkez Bankası Başkanı'nın atanmasının böylesine iyi yönetilmesi gerektiğini ifade etmiştim. Atamadan 1 hafta önce oturduk istişare ettik ve birkaç isim üzerinde değerlendirme yaptık. Sayın Başbakanımız Sayın Cumhurbaşkanımız ile istişare ettiler en sonunda da atama konusunda kararı verdik. Yani sürecin iyi yönetildiğini piyasa tepkisinden de görebilirsiniz. Bankanın içinden güven veren deneyimli bir arkadaşımızı seçtik. Ümit ediyorum ki bu iyi başlangıç devam edecek. Gelen arkadaşa olan güvenimiz tam. Piyasa da tepkisiyle bunu ortaya koydu. Bu süreçte kriz anlamında beklentisi olanlar hayal kırıklığına uğramış oldular" ifadelerini kullandı.

"SİSTEMDE UZUN SÜRE KALIRSANIZ DEVLET KATKISI DAHA ÇOK OLACAK"

Bireysel emeklilikle ilgili de konuşan Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)'ne otomatik katılım çalışmalarında sona gelindiğini belirterek, şöyle konuştu: "Yeni işe girenler otomatik olarak, iş değiştirenler otomatik olarak bir süreliğine, 4 veya 6 aylık bir süre, sisteme tabi tutulacak. Maaşlarından cüzi bir miktar kesilip kendi hesaplarına konulacak. Süre sonunda çalışan sistemde kalmak istemem derse çıkabilecek. İşveren kesintiyi alacak, kaynak işçinin adına yönetilecek. Biz bu adımla işçilere gelecekte sadece devletin emeklilik maaşına bağımlı kalmasını ortadan kaldırıyor olacağız. Vatandaşlarımızın cüzi de olsa gelirinden tasarruf etmesi kendi lehinedir. Devlet olarak bir miktar katkıda bulunacak. Dünya uygulamalarında güçlü bir destek katkısı yok. Biz daha çok devlet katkısı üzerine kurgulanmış bir yapı olacak. Emeklilik hakkı kazandığınızda parayı toplu olarak isterseniz daha düşük, maaş olarak uzun vadeye yayarsanız daha yüksek. Sistemde uzun süre kalırsanız devlet katkısı daha çok olacak. İş değiştiren ve yeni işe giren işçi kardeşlerin tamamı otomatik olarak girecek. Belli bir süre diyelim ki 6 ay kalacak. Bu süre sonunda gönüllülük esası olacak. Devlet katkıda bulunacak. Bu 90'lı yıllardaki zorunlu tasarruftan farklı süreklilik arz etmeyecek. Belli bir süreliğine olacak. İşçinin hesabı işçinin tercihlerine göre yönetilecek. Devlet sadece katkıda bulunup denetimini yapacak" - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Murat Çetinkaya Merkez Bankası Mehmet Şimşek Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title