Haberler

Baro, Çocuk Suçluların Önlenmesi İçin Öğretmenlerden Yardım İstedi

Kayseri Baro Başkanı Fevzi Konaç, çocuk suçlu sayısının her geçen gün arttığını belirterek, 'Çocuğun suça gidişinde en önemli engel, aileden sonra, okul ve öğretmenlerdir.

Kayseri Baro Başkanı Fevzi Konaç, çocuk suçlu sayısının her geçen gün arttığını belirterek, 'Çocuğun suça gidişinde en önemli engel, aileden sonra, okul ve öğretmenlerdir. Bu yüzden öğretmenlerimizden suçun önlenmesi noktasında yardım istiyoruz' dedi.

Kayseri Barosu ile Sümer Lisesi'nce öğretmenleri çocuk suçluları ve suçu önlemeyle ilgili bilgilendirmek amacıyla seminer düzenlendi. Kayseri Barosu Toplantı Salonu'nda düzenlenen seminerde konuşan Baro Başkanı Fevzi Konaç, HSYK'dan izin alamayan hakim ve savcının son anda toplantıya katılamadıklarını belirterek, 'Toplantıda, bizzat konunun muhatapları olan hakim ve savcılarımız çocuk suçları ve soruşturmalarıyla ilgili sunum yapacaktı. Devlet bürokrasisine takıldık. Hakim ve savcının toplantıda sunum yapmak için HSYK'dan izin almaları gerektiği son anda ortaya çıktı, bu yüzden gelemediler. Keşke böyle olmasa, sizin karşınıza çıkabilselerdiö diye konuştu. Hakim ve Savcılar seminere gelemediği için onların konularında da kendisinin bilgilendirmede bulunacağını belirten Baro Başkanı Fevzi Konaç, 'Türkiye magazin haberleriyle beraber çocuk suçlarıyla da yüzleşir hale geldi. Gün geçmiyor ki, şiddet nedeniyle bir çocuğun yargılandığını, suça karıştığını, madde bağımlılığı kaynaklı suçlar işlediğini, yaralama, hakaret, tehdit suçlarını işlediğini, toplum duyarlılığı artmadığı takdirde çocuk suçlarının her geçen gün arttığını görüyoruz. 'Bizim okulumuzda çocuklar bu tür suçlar işlenmiyor. Disiplin suçu yok denecek kadar az' diyemeziniz. Yan sokaktaki yangın, bir gün bizi de bağlar, kaygısı taşımalısınızö ifadelerini kullandı.

İlla çocuğun şiddete karışması, ya da uyuşturucu madde bağımlısı, hırsızlığa, gaspa karışmış yüzlerce çocuk varken, ilgilenmek için yakınımızda olmasının beklendiğini öne süren Konaç, şöyle devam etti 'Suça itilen çocuk olarak bize geliyor. Ama eğitimci olarak sizlerin de bilgi sahibi olmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Aileden sonra, okul ve öğretmenin çocuğun suça gidişindeki en önemli engel olduğu uzmanlar tarafından dillendiriliyor. Çocuk, kaderi yaşayıp suça gidiyor ama önündeki en önemli engel okul ve öğretmenidir. Bu nedenle öğretmenlerimizle çocuk suçluları konuşmak istedikö

Konuyu ilk olarak bir öğretmene açtığında beklemediği bir yanıt aldığını ve hayal kırıklığı yaşadığını anlatan Baro Başkanı Konaç, şunları söyledi 'Bir öğretmenle konuyu tartıştığımda sosyal haklarıyla ilgili sıkıntıları aktardıktan sonra 'Devletin verdiği maaşın karşılığı bu kadar. Kimse benden daha fazlasını beklemesin' dedi. Bu söze öğretmenlerimizin katılmadığını biliyoruz. Asla böyle düşünemeyiz. Asla 3 köfte 5 kuruş, ne kadar ekmek o kadar köfte edebiyatına giremeyiz. Bizler çocuk yetiştiriyoruz. Bunun karşılığında verilen maddi değerler yetersiz olabilir, üzebilir ama böyle bir yaklaşım öğretmenlerimize yakışmaz. ?

Avukat Mustafa Sedat Dezgahcı da, öğretmenlere TÜİK verilerine göre, 2008, 2012 yılları arasında çocuk suçluların sayısını vererek, bu suçlarla karşılaşan çocukları mahkeme ne beklediğini anlattı. Dezgahcı, TÜİK verilerine göre 2008, 2012 yılları arasında yaralama, hırsızlık, uyuşturucu, mala zarar, tehdit, öldürme gibi tüm çocuk suçluları içeren rakamlar verdi. Tüm suçlarda 2008'de 62 bin 430 olan çocuk suçlu sayısının yüzde 36 artarak, 84 bin 916'ya ulaştığını, çocuk suçlu sayısının her geçen gün daha da arttığını vurguladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fevzi Konaç Türkiye Kayseri Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title