Haberler

Dünyada en çok aranan leopar sazanı Dicle Nehri'nde bulundu

Güncelleme:

Dünyanın en çok aranan 10 balığı arasında bulunan leopar sazanı, yıllar sonra Dicle Nehri'nde görüldü. Tarım ve Orman Bakanı, gelişmeyi, Türkiye'deki biyoçeşitliliğinin korunması adına "memnuniyet verici" olarak değerlendirdi.

Dünya genelinde en çok aranan 10 balık arasında bulunan leopar sazanının Dicle Nehri'nde yıllar sonra ortaya çıkması, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından "ülkemiz biyoçeşitliliğinin korunması ve geliştirilmesi adına memnuniyet vericidir." ifadeleriyle değerlendirildi.

En son 2012'de Siirt'te görülen leopar sazanı yıllar sonra Türkiye sularında tekrar ortaya çıktı. Konuyla ilgili açıklama yapan Bakan Yumaklı, bu tür balıkların avcılığının engellenmesi ve popülasyonunun artması için gerekli tedbirlerin alındığını söyledi.

"BİLİM İNSANLARINA YOL GÖSTERİCİ OLACAK"

Yumaklı, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından duyurulan kırmızı listede, nesli tükenme tehlikesi altında olan 300 balık bulunduğuna işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

"Dünyada en çok aranan bu 10 balıktan Batman çöpçü balığı ile leopar sazanı ise Türkiye sularında yaşıyor. İki yıl önce Siirt'te Botan Çayı'nda rastlanan Batman çöpçü balığının ardından leopar sazanı da (Luciobarbus subquincunciatus) Dicle Nehri'nde görüldü. En son 2012 yılında Siirt'te rastlanan leopar sazanının yıllar sonra tekrar sularımızda tespit edilmesi, ülkemiz biyoçeşitliliğinin korunması ve geliştirilmesi adına memnuniyet vericidir. Yöre halkı tarafından 'Komando balığı' olarak bilinen, yüzgeçlerinin, başının ve vücudunun tamamında büyük yuvarlak benekleri bulunan türe Dicle Nehri'nde rastlanması, balığın yaşadığı alan, biyoçeşitliliği, türün morfolojik özellikleri ve üreme davranışları açısından bizlere ve bilim insanlarına yol gösterici olacaktır."

Yumaklı, ender görülen balıkların avcılığının yasaklanması ve popülasyonunun artması için üniversiteler başta olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği içinde çalışmayı sürdüreceklerini belirtti.

Bakan Yumaklı, ayrıca söz konusu balık türünün tespiti çalışmasında görev alan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelini, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Cüneyt Kaya ve Araştırma Görevlisi Münevver Oral'ı, nadir türün bulunmasında emeği geçen balıkçı Mehmet Ülkü'yü tebrik etti.

Dünyanın en çok aranan balıklar listesindeydi: Dicle Nehri'nde bulundu

Dünyanın en çok aranan balıklar listesindeydi: Dicle Nehri'nde bulundu

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Leopar Dicle Balıkçılık Hayvanlar Tarım Çevre Doğa Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title