Haberler

Ankara: AB, Türkiye'ye Doğu'daki Doktor Açığını Sordu

Avrupa Birliği (AB), Brüksel'de Yapılan Toplantıda Türk Heyetine, Doğu'daki Doktor Açığını Sordu. AB Yetkilileri, Türk Heyetine Sağlık Hizmetlerinde Bölgesel Farklılıkların Nasıl Giderileceğine İlişkin Sorular Yöneltti. Sağlık Bakanlığı Yetkilileri İse Bu Alandaki Mevzuatı Anlatarak, Uygulamalar Konusunda Bilgi Verdi. AB Yetkilileri de Özellikle Hasta Haklarının Yaygınlaştırılması, Özel Sektörün Desteklenmesi ve Herkese Genel Sağlık Sigortası (Gss) Çatısında Sağlık Hizmeti Verilmesine Olumlu Baktı.

Avrupa Birliği (AB), Brüksel'de yapılan toplantıda Türk heyetine, Doğu'daki doktor açığını sordu. AB yetkilileri, Türk heyetine sağlık hizmetlerinde bölgesel farklılıkların nasıl giderileceğine ilişkin sorular yöneltti. Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise bu alandaki mevzuatı anlatarak, uygulamalar konusunda bilgi verdi. AB yetkilileri de özellikle hasta haklarının yaygınlaştırılması, özel sektörün desteklenmesi ve herkese Genel Sağlık Sigortası (GSS) çatısında sağlık hizmeti verilmesine olumlu baktı.

Geçen ay Brüksel'de yapılan tarama toplantısına katılan Sağlık Bakanlığı bürokratları, AB yetkililerine sağlık hizmetlerini anlattı. "Tüketicinin ve Sağlığın Korunması" başlıklı fasılda ilk gün "Kamu Sağlığı", ikinci gün ise "Tüketicinin Korunması" konuları ele alındı.

Toplantıda, Türkiye'deki ve özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki hekim açığı da gündeme geldi. AB yetkilileri, Türk heyete personel yetersizliği konusunda sorular yöneltti. Sağlık hizmetinde bölgesel farklılığın nasıl giderileceğini sordu. Bakanlık yetkililer ise bu alandaki mevzuatı anlatarak uygulamalar konusunda bilgi verdi. AB yetkilileri de özellikle hasta haklarının yaygınlaştırılması, özel sektörün desteklenmesi ve herkese Genel Sağlık Sigortası çatısında sağlık hizmeti verilmesine olumlu baktı.

Türkiye-AB arasında şimdiye kadar 17 tarama toplantısı gerçekleştirildi. Sağlıkla ilgili tarama toplantısında Türk heyeti, bugüne kadar yapılan düzenlemelerin sunumunu yaptı. Başta hastane, sağlık ocakları, hastalıklarla mücadele programları, personel politikası olmak üzere bir çok konuda AB yetkililerine bilgi verildi. Komisyon yetkilileri, anlatılan konular arasında en çok Türkiye'deki hekim açığı ve çocuk ölümleri üzerinde durdu.

Bakanlık bürokratları, Türkiye'de bölgesel olarak sağlığa erişim konusunda farklılıklar söz konusu olduğunu belirterek, kişi başına düşen hekim ve sağlık personeli sayısının bölgelere göre değiştiğini söyledi. Heyet, sağlıkta dönüşüm programıyla bu farklılığın giderilmesi amaçlandığını ifade etti.

Tarama toplantısında zaman zaman gündeme gelen bebek ölümleri de ele alındı. Komisyon yetkilileri, Türkiye'deki çocuk ölümlerinin Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında oldukça yüksek oranlarda olduğunu vurguladı. Bu oranın aşağı çekilmesi için ne yapıldığını sordu.

Türk heyeti ise çocuk ölümlerinin AB'ye göre yüksek olduğunu ancak eskiye göre bu oranın düştüğünü söyledi. Heyet, son 10 yılda bu oranların üçlü rakamlardan ikili, hatta tekli rakamlara düştüğünü kaydetti.

Heyet, ölüm oranlarının düşmesi için yapılan çalışmaları AB yetkililerine şu sözlerle anlattı:

"Son dönemde oranlarda çok ciddi azalma söz konusudur. Bunun en büyük nedeni, yeni başlatılan 'Safe Motherhood' programlarıdır. Bu programlarda bütün gebelerin Sağlık Bakanlığı'na bağlı ana çocuk sağlığı merkezlerinde ve diğer sağlık merkezlerinde takibi amaçlanmaktadır. Bu konuda, Sağlık Bakanlığı tarafından izlenen hamilelere karşılıksız para yardımı başlatılmıştır. Hemen hemen bütün gebelerin ana çocuk sağlığı merkezlerinde sağlık sistemi içinde izlenmesi sağlanmıştır."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title