Haberler

Alo 182 Sisteminde Güvenlik Açığı

Güncelleme:

Başkaları, Alo 182 hattını kullanarak vatandaşlık numarasını bildikleri insanların sağlık bilgilerine kolayca ulaşabiliyor.

Hastaların daha hızlı randevu alması için Sağlık Bakanlığı'nca uygulamaya konulan 'Alo 182 Randevu' hattında güvenlik açıkları bulunduğu ortaya çıktı. Bu hat yoluyla vatandaşlık numarası kullanılarak her türlü sağlık bilgisine ulaşılabiliyor.

2 YIL ÖNCE SİSTEM UYGULANMAYA BAŞLANDI

Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastane polikliniklerindeki uzun randevu kuyruklarının ve karmaşanın önüne geçmek isteyen Sağlık Bakanlığı, iki yıl önce telefonla randevu sistemine geçti. Bu yöntem hastalar ve sağlık personelini rahatlatmıştı.

GÜVENLİK AÇIĞI ORTAYA ÇIKTI

Radikal'in haberine göre, sistemde çok önemli bir güvenlik açığı olduğu ortaya çıktı. Bazı kişilerin Alo 182 hattını kullanarak vatandaşlık numarasını bildikleri insanların sağlık bilgilerine kolayca ulaştıkları belirlendi. Özellikle de eski eşinden boşanan çiftlerin, eşlerinin yerini tespit etmek ve sağlık sorunlarıyla ilgili özel bilgilerini elde etmek için bu yolu kullandığı saptandı.

ŞİFRE SİSTEMİ UYGULANMIYOR

Hatta bu durum hastane önlerinde fiziksel saldırılara kadar vardı. Oysa vatandaşlık numarası yanında kişiye özel güvenlik şifresi de sorulsa bu sorun ortaya çıkmayacaktı. İnternet üzerinden alınan randevularda ‘özel güvenlik şifresi’ devreye girerken Alo 182 hattında bu basit güvenlik sisteminin uygulanmaması şaşırtıcı bulundu. 

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Güvenlik açığından mağdur olanların Hasta Hakları Derneği’ne şikâyetleri artınca dernek yöneticileri, Sağlık Bakanlığı’na durumu bildirdi. Bakanlık da önlem almayınca Hasta Hakları Derneği, kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme, özel hayatın gizliliğini ihlal’ gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

"TAM BİR SKANDAL"

Hasta Hakları Derneği Başkanı Orhan Demir konuyla ilgili şu bilgileri aktardı: "Sistem isim, soyisim ve TC kimlik numarası dışında hiçbir bilgi istemiyor. Bu bilgilerle kimin hangi hastanede randevu aldığını öğrenebiliyorsunuz. Bu tam bir skandal. Eşinden boşanmak isteyen kadınlar darp ihtimaline karşı kocasından saklanmaya çalışıyor. Ancak kocası Alo 182’yi arayıp eşinin tedavi için hangi hastaneden randevu aldığını öğreniyor. Birçok kadın hastane önünde eski eşinin saldırısına maruz kaldı. Şikâyetler geldi."

"SUÇ İŞLEDİĞİNİZİN FARKINDA MISINIZ?"

Kendisinin de uygulamayı denediğini anlatan Demir şöyle devam etti: "Bir hafta önce aradım. 'Bir arkadaşımın hangi hastanede, hangi tedaviler aldığını öğrenmek istiyorum' dedim. Arkadaşımın TC kimlik numarasını sordular. Söyledikten sonra operatör görevlisi, arkadaşımın daha önce Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi Üroloji Servisinde tedavisi gördüğünü, ayrıca kendisinin şu anda Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde de sigara bırakma tedavi aldığını söyledi. Görevliye, ‘Bu bilgileri vermekle suç işlediğinizin farkında mısınız?’ diye sordum. Aldıkları talimat doğrultusunda bu bilgileri paylaştıklarını söyledi. Arkadaşım kısırlık tedavisi aldığını, ancak tedaviyi eşinden dahi sakladığını söyledi."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Sağlık Bakanlığı Orhan Demir Sağlık Güncel Haberler

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Atatürk Anıtı'na baltayla saldırı! Provokatörlerden 'Neden' sorusuna 'Sadece Allah rızası için' yanıtı

Atatürk Anıtı'na baltayla saldırı! Provokatörlerden "Neden" sorusuna "Sadece Allah rızası için" yanıtı

500

Yorumlar (17)

nejatermanogur@hotmail.de:

ülke ne hale gelmis yav heryeri basi caputlular isgal etmis kimbilir kac kisi isinden oldu.

19
12
yanıtYanıtla
hovarda olma insan olermanogur@hotmail.de:

benim akrabalarim acik sacik falan degil sadece normal giyimli benim gözümde artik caput dini bir simge degil siyasi ve cikar amacli kullanilan pacavradir, ben karsimda soru sordugum zaman cevap verebilecek birine bakarim kilik kiyafetine cinsiyetine degil bu caputlular bisey sorsan somurtuyor kapasitelerine göre islerde calissinlar olmuyor böyle.

yanıt0
yanıt0
Hovardasoguzalkanat@hotmail.com:

Peki, dış görünüşle senin sorduğun sorunun cevabı hakkında ne alaka var. Yapılan iş hastahaneden sıra almak. Hangi hastane hangi polikılinik. Bitti. Benim annemde tesettürlü. Siyasetin '' s '' sini bilmez. İnandığı din bunu emrediyor. Oda inançlarına uyuyor. Senin dinin acaba başka insanların yaşama hakkına karışmayımı emrediyor ? Eğerki böyle bir dine mensupsan bu din değil ben sana söyliyim. Sadece bir örgüttür. Başkalarının hakkına tecavüz eden bir örgütte Terörist olarak nitelendirilir.

yanıt0
yanıt0
nejatermanogur@hotmail.de:

cok kisa söyliym evet benimde ailemde basi kapalilar var onlarda siyaset bilmez benim dinim Allahi baglayan dindir onun emrettigi gibi önce insan ol kimseye zarar verme herkesi insan olmasi sartiyla oldugu gibi kabul et ben dini ne camide ne herhangi bir örgütte aramam obenim ahlakimdir icimdedir.

yanıt0
yanıt0
Hovardasoguzalkanat@hotmail.com:

Zararı ben değil sen veriyorsun başı kapalılara çaputçu diyerek sen insanlıktan çıktın. İnsan olmayı sana tavsiye ederim. Musab bin umeyr sende konuyu yanlış anladın sanırım. Biz burda kapanma şekillerini konuşmadık. Hem benim ailemin veya Nejatın ailesinin nasıl kapandığı hakkında hiç bir fikrin yok. Tekrar ediyorum ailem içerisinde hiç kimse siyasal bir imge olarak kapanmayı tercih etmedi. Allahın emriyle kapandılar. Bu kadar hiç kimse benim anamın başındaki 35 yıllık tesettüre çaput diyemez. Senin haddin ailen içerisinde geçerli. Haddini aşma.

yanıt0
yanıt0
Selahaddinslhttndlbl@hotmail.com:

-nejat- başı çaputlular derken ? fotoğrafta gördüğün tesettürlü bayanları kastediyorsan eğer!senin mini eteklin çalışmaz oralarda, karizması sarsılır, o benim başı çaputlu kardeşim ailesine 5 kuruş da olsa yardım için çalışır o çağrı merkezlerinde... tabi dediğim gibi, başı çaputlu derken onları kastediyorsan...

4
7
yanıtYanıtla
nejatermanogur@hotmail.de:

basi kapalilarda bizim kardeslerimiz ama son zamanlarda mini eteklilerin bile siyasi amacli türban taktiklarini gördükce artik bu sac bas meselesi benim icin bitmistir siyaset ve cikar ugruna hersey yapiyorlar.

yanıt0
yanıt0
eehkesmegulu@hotmail.com:

daha önceki yıllarda muayene olup ilaç alamıyoduk.Endişesi olan randevusus gitsin muayene olup ilaç alsın

3
6
yanıtYanıtla
Hafif Taşlıates.lokman@gmail.com:

Deve misali mi diyelim? Hangi işmiz düzgün de, bu eğri olsun???

8
1
yanıtYanıtla
hasanermanogur@hotmail.de:

saglik bakanligina bak yav vatandasin saglik haklariyla ilgilenmiyor bazi aptallar doktora gidip ilac hap aldigini kar sayiyor neymis kuyruk beklemiyormus halbuki bu doktor ve ilac sebekeleri para kazanmak icin vatandasa zararli olabilecek ilaclari bile veriyorlar kac kisi bu saglik skandallari yüzünden öldü.

5
1
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title