Haberler

Adana: Mensa'da Gergin Eylem

Adana'da bulunan ve yaklaşık bin 100 işçinin çalıştığı Mensa Tekstil Fabrikası'ndan tazminatsız olarak işten çıkarılan işçilerin, fabrika önünde yaptığı protesto eyleminde gerginlik yaşandı.

Adana'da bulunan ve yaklaşık bin 100 işçinin çalıştığı Mensa Tekstil Fabrikası'ndan tazminatsız olarak işten çıkarılan işçilerin, fabrika önünde yaptığı protesto eyleminde gerginlik yaşandı.

Fabrika önündeki gergin eylemi, güvenlik görevlileriyle jandarmanın müdahalesi kavgaya dönüşmeden önlerken, işyerinde örgütlü DİSK, Mensa'yı Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) ve bağlı bulundukları uluslararası sendikalar ve fabrikayla ilişkisi bulunan uluslararası firmalara da şikayet kararı aldı.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin de katıldığı eylem sırasında, 'üretimi durdurdukları' gerekçesiyle tazminatsız çıkışları verilen 94 işçi fabrika önünde toplanarak "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız", "Direne direne kazanacağız" şeklinde sloganlar attı.

Eylem sırasında, bir grup işçiyle fabrika girişinde bulunan yetkililer arasında gerginlik yaşandı. Küfürlü tartışmanın kavgaya dönüşmesini araya giren özel güvenlik görevlileri ve jandarma ekipleri önledi. İşçiler, ellerinde 15 aydır alamadıkları sabun fişlerini göstererek işverene tepki gösterdi.

DİSK Genel Başkanı Çelebi, Mensa işvereniyle 2001 krizi sonrası biraraya gelerek, ücretlerin düşürülmesi ve içerde biriken alacakların ödenmesi yolunda protokol imzaladıklarını ve işçi alacaklarına karşılık da senetler verilmesine rağmen verilen sözlerin tutulmadığını söyledi.

Mensa'da son olarak 94 işçinin 15 Mayıs itibariyle tazminatsız işten çıkarıldığını, 2 gündür fabrika yetkilileriyle yapılan görüşmeden olumlu bir sonuç alınamadığını ifade eden Çelebi, "Kendimizi aldatılmış hissediyorum. Çünkü bizi yanıltılar, biz de işçileri yanıltmış duruma düştük. Burada işçiler fabrikanın ayakta kalması için gövdelerini ortaya koydular. Ancak, yine işten çıkarılmalar oldu, davalar açıldı, kazanıldı, ama işveren hukuk tanımıyor. İşçiler köle gibi çalıştırılıyor. Adaletin verdiği kararlar uygulanmıyor. Mahkeme kararları ve hukuk artık geçerli değil. Bu işveren taahhütlerini yerine getirmiyor. Israrlı çözüm çabalarımızı görmezden gelip, bu süreci yok etmek pahasına elinden geldiğince bizimle mücadeleye girişti. Mücadelesi kabulümüzdür" dedi.

İşverenin tek düşüncesinin fabrikayı sendikasızlaştırmak, taşeronlaştırmak ve tepki veren işçileri de işten atarak, sokağa itmek olduğunu iddia eden Çelebi, şunları söyledi:

"Burada çalışanlar zaten asgari ücretin biraz üstünde ücretle çalışıyorlar. Ama işveren tahammülsüz davranıyor. En son 94 arkadaşımızın iş akdi tazminatsız olarak feshedildi. Bütün çabam, diyalogla bu sorunu çözmekti. Girişimde bulundum. Ama özverimize rağmen işveren tasfiyeyi seçti, dayanışma içinde olan işçileri işten attı. Bu sürece seyirci kalamayız. Elbette hukuksal mücadelemiz sürüyor. İşe iade davaları başlattık. Bugün itibariyle de bütün Mensa işçileriyle yaptığımız değerlendirme sonucu, bizim özverili ve duyarlı davranışımızı elinin tersiyle iten işverene karşı bütün mücadelemizi kimliğimizi ortaya koyacağız. Ulusal ve uluslararası alanda ILO, Çalışma Bakanlığı ve uluslararası alanda üyesi olduğumuz tekstil sendikasına bugün itibariyle müracaatlar yapılıyor. Bugün itibariyle uluslararası alanda tedarikçi firmalara da mektuplar yazılarak şikayette bulunacak. Ben yaptım oldu mantığını sonlandıracağız."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünde suikast iddiası! Drone enkazın çevresinde birini görüntüledi

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünde suikast iddiası! Drone enkazın çevresinde birini görüntüledi

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından 'Benim için dua edin' paylaşımı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından "Benim için dua edin" paylaşımı

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe şampiyon olabilecek mi? Fenerbahçe'nin şampiyonluk ihtimali! İran Cumhurbaşkanı neden öldü? İran Cumhurbaşkanı nasıl öldü? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 20 Mayıs Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Survivor eleme adayları kim oldu? Survivor 4. eleme adayı kim? 20 Mayıs Survivor'da potaya kim girdi? İran Dışişleri Bakanı öldü mü? Hüseyin Emir Abdullahiyan kimdir? İbrahim Reisi kimdir, kaç yaşındaydı? İbrahim Reisi ne zaman Cumhurbaşkanı oldu? İran Cumhurbaşkanı öldü mü? İbrahim Reisi helikopter kazasından öldü mü, yaşıyor mu? Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title