Haberler

ABD'nin İran Yaptırımları

ABD yönetimi, İran'dan petrol alımlarını önemli ölçüde düşürdükleri gerekçesiyle Çin ve Singapur'u ekonomik yaptırımlardan muaf tutacağını açıkladı.

ABD yönetimi, İran'dan petrol alımlarını önemli ölçüde düşürdükleri gerekçesiyle Çin ve Singapur'u ekonomik yaptırımlardan muaf tutacağını açıkladı.

Çin ve Singapur bankalarını Amerikan finansal sisteminden dışlanmaktan kurtaran karar, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından yazılı açıklamayla duyuruldu.

Ülkelerin, Amerikan yaptırımlarına maruz kalmamak adına İran'dan petrol alımına son vermeleri için tanınan süre bugün doldu. ABD yönetimi daha önceki aylarda, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 17 ülkeyi, aynı gerekçeyle ekonomik yaptırımlardan muaf tutacağını açıklamıştı.

Clinton, yazılı açıklamasında, bu ülkelere ilaveten Çin ve Singapur'un da İran'dan satın aldıkları ham petrol miktarında önemli oranda kesintiye gittiğini belirterek, bunun sonucunda, 2012 Ulusal Savunma Yetki Yasası'nın 1245 sayılı bölümünde yer alan yaptırımların, bu iki ülkedeki finansal kuruluşlara, süresi uzatılabilecek şekilde 180 günlük dönem için uygulanmayacağını ve bu yöndeki bildirimin Kongre'ye sunulacağını belirtti.

Şu ana kadar toplam 20 dünya ekonomisine yaptırımlardan muafiyet tanıdıklarına işaret eden Clinton, bu ülkelerin İran'dan petrol alımını önemli ölçüde azaltmaya yönelik toplu eylemlerinin, İran yönetimine, uluslararası nükleer yükümlülüklerini ihlal etmeye devam etmesinin çok büyük ekonomik bedeli olduğunu net biçimde gösterdiğini vurguladı.

Clinton, Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, İran'ın ham petrol ihracatının 2011 yılındaki günde tahmini 2,5 milyon varillik miktardan, 1,5 milyon varile düştüğünü, bunun İran açısından her çeyrek yılda 8 milyar dolarlık gelir kaybı anlamına geldiğini bildirdi.

AB'nin petrol ambargosunun 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesinden sonra, İranlı liderlerin, karşı karşıya oldukları seçimin aciliyetini ve uluslararası toplumun bütünlüğünü daha iyi anlayacağını dile getiren Clinton, şunları kaydetti:

"Bugün, Ulusal Savunma yetki Yasası'nın ve ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının uygulanması açısından önemli bir kilometre taşı niteliğinde. İran'ın küresel ekonomiye yeniden tam olarak katılması için önünde bir yol olduğunu öteden beri söylüyoruz. İranlı liderlerin elinde, 5 + 1 ülkeleriyle ciddi ve anlamlı müzakerelere girerek uluslararası kaygıları giderme yönünde bir fırsat bulunmakta. İran'ı, 3 Temmuz'da İstanbul'da yapılacak uzman düzeyindeki görüşmeler sırasında, nükleer meselenin çözümü doğrultusunda somut adımlar atma niyetini ortaya koymaya çağırıyorum. Bunu yapmadığı takdirde, İran'a yönelik baskılar ve bu ülkenin uluslararası camiadan dışlanması devam edecektir".

ABD Kongresi'nden geçtikten sonra 31 Aralık 2011'de ABD Başkanı Barack Obama tarafından imzalanan yaptırım yasası, İran'ın yanı sıra, İran Merkez Bankası ya da "Kara liste"deki diğer İran mali kurumlarıyla iş yapan yabancı finansal kuruluşlara da yaptırım uygulanmasını öngörüyor.

Yasa kapsamında Obama'dan, "İran'dan petrol ya da petrol ürünlerinin alımı için" yabancı finansal kuruluşlara yaptırım uygulaması isteniyor. Ancak yasada, İran'dan petrol alımlarını önemli ölçüde düşüren ülkelerin yaptırımlardan muaf tutulmasını öngören bir düzenleme de yer alıyor. Yasa ayrıca ABD Başkanı'na, ulusal güvenliği dayanak göstererek belirli hallerde ülkelere istisna uygulama yetkisi de veriyor.

Muhabir: Mehmet Toroğlu

Yayıncı: Murat Taydaş - WASHINGTON

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Hillary Clinton Singapur İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title