Haberler

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satışını onayladı

Güncelleme:

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye 23 milyar dolar değerinde 40 F-16 savaş uçağı ile 79 F-16 modernizasyon kitinin satılmasını onaylayan resmi tebligatı Kongre'ye gönderdi. ABD Kongresi'nin satışı değerlendirmek için 15 günlük yasal süresi bulunuyor, bu süre zarfında itiraz olmazsa satış resmen gerçekleşmiş oluyor.

Abd Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satışının uygun olduğuna ilişkin resmi bildirimini Kongre'ye gönderdi.

40 F-16 SAVAŞ UÇAĞI VE 79 F-16 MODERNİZASYON KİTİ

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansından yapılan yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığının, Türkiye'ye 40 F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 79 F-16 modernizasyon kitinin satılmasını onaylayan resmi tebligatı Kongre'ye gönderdiği belirtildi. Açıklamada, " Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti'ne yaklaşık 23 milyar dolar değerinde F-16 alımı ve modernizasyonu ve ilgili ekipmanların satışını onaylayan kararını verdi" ifadelerine yer verildi ve Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı'nın ilgili sertifikasyonu bugün Kongre'ye ilettiği kaydedildi.

Türkiye'ye F-16 satışının NATO'nun güvenlik ve istikrarı açısından önemli olduğu vurgulanan açıklamada, Ankara'ya 40 yeni F-16 savaş uçağı ile 79 F-16 modernizasyon kitinin yanı sıra ilgili ekipmanların temin edileceği belirtildi.

2 KOMİTEDEN ONAY GELDİ

Silah satışının gerçekleşebilmesi için ABD yönetiminin sunduğu satış tebligatına Kongre'den itiraz gelmemesi gerekiyor. Ayrıca, yabancı ülkelere silah satışlarında denetim görevi olan Senato Dış İlişkiler Komitesinin Başkanı Ben Cardin, Türkiye'ye F-16'ların satışına onay vereceğini açıkladı. Aynı saatlerde konuya ilişkin bir açıklama yapan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul da İsveç'in NATO üyeliğinin Ankara tarafından onaylanmasından memnuniyet duyduğunu ve mevcut durumda Türkiye'ye F-16'ların satışına onay vereceklerini bildirdi.

KONGRE'NİN DEĞERLENME İÇİN 15 GÜN SÜRESİ VAR

ABD Kongresi'nin satışı değerlendirmek için 15 günlük yasal süresi bulunuyor, bu süre zarfında itiraz olmazsa satış resmen gerçekleşmiş oluyor. Söz konusu süre ilgili yasaya göre, NATO üyesi ülkeler için 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler içinse 30 gün olarak belirtiliyor. Yabancı ülkelere silah satışı konusunda Senato Dış İlişkiler Komitesi ile Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin değerlendirme ve varsa itiraz hakkı bulunuyor.

NE OLMUŞTU?

Türkiye, ABD'den 40 yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve envanterindeki 79 uçak için ise modernizasyon kiti talep etmişti. Geçen yıl bazı Kongre üyelerinin F-16'ların satılmasını şarta bağlayan ek maddeleri ABD Savunma Bakanlığı Bütçe tasarısından çıkarılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

ABD Dışişleri Bakanlığı Dışişleri Bakanlığı Türkiye Savunma Dış Politika Uluslararası İlişkiler Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (83)

İNSANLARDAN NEFRET EDİYORUM:

Hani biz savaş uçağı yapmıştık ne oldu???

587
244
yanıtYanıtla
Burak Tunç:

Fiyatı çok pahalı. 63 milyon dolar tanesi 40 tanesi 2.5 milyar dolar yapar. Bu jetler 4.jenerasyon. Amerika Yunanistana 40 adet 5.jenerasyon olan f35 jetini 8.5 milyar dolara sattı. 23 milyar dolara bunlardan 120 tane alınırdı ama onun yerine eski jeti aldılar. Bu kadar kazınlandığımız halde adamlar satsakmı satmasakmı tartışmasını yapıyorlar hala. Bu kadar parayı türk mühendislerine harcasan çok daha kaliteli işler başarırlar ama neredeee.

313
64
yanıtYanıtla
Blackened:

Pakette 73 tane de modernizasyon kiti ve füzeler var bu bir ,yunanistan'a 40 değil 20 adet F-35 veriliyor bu iki. Herşeye rağmen kazık mı, evet kazık. Aldığımız uçaklar eski falan değil adı F-16 ama eski sürümleri arasında kasa harici dağlar kadar fark var ve hatta block 70 ler F-16 değil F-21 olarak adlandiriliyor.

yanıt105
yanıt27
erco erco:

aynen öyle Slovenya 14 tane F16 70 tipi ucaga 1.8 miyar dolar ödedi.

yanıt0
yanıt2
mahmut:

Bizim derdimiz F35 için verdiğimiz parayı kurtarmak.

yanıt8
yanıt3
Bi bitmediniz artık:

f110 motorları var pakette bunları sök tak bişiler yaparız KAAN a uyarlarız sen rahatına bak

yanıt2
yanıt4
Mehmet Ali Demirci:

Körfez savaşında amerikan saldırısı altında hiçbir ırak uçağı havalanamadı. Pistte imha ettiler. Çöp aldınız yani hayırlı olsun

132
109
yanıtYanıtla
Kuman:

Abi! Bilip bilmeden ne çok konuşuyoruz. Biz ABD ile mi savaşacağız. ABD Hangi NATO ülkesine doğrudan savaş açıp saldırdı. Lütfen

yanıt39
yanıt114
Osman Demir:

irak ucaklari ABD F16 ucaklari degildi , Rus Mig Ucaklariydi !

yanıt57
yanıt5
mahmut:

Irak ta uçakların havalanmaması içeriden satın aldıkları adamlar yüzünden oldu sanırım. Itak ın savaş uçakları Rus uçağıydı. ABd değil. Ayrıca Biz bu uçakları Rus Ermeni, İran gibi Nato üyesi olmayan ülkelere karşı tutcağaız elimizde

yanıt2
yanıt0
Tüm 83 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title