Haberler

"AB İlerleme Raporu Yeni Bir Dönemecin Başlangıcı Olsun"

Güncelleme:

İKV, Avrupa Komisyonunun 2014 Türkiye İlerleme Raporunun, Avrupa Birliğine katılım sürecinde yeni bir dönem başlangıcı olması çağrısında bulundu.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Avrupa Komisyonu'nun 2014 yılı Türkiye İlerleme Raporu'nun, Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde yeni bir dönem başlangıcı olması çağrısında bulundu.

İş dünyasın, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefine dönük çalışmalara destek olmak amacıyla 1965 yılında kurduğu İKV'den yapılan açıklamada, "Genel itibariyle 2014 Türkiye İlerleme Raporu, Türkiye'de son dönemde yaşanan gelişmeleri ortaya koymaya çalışan, ılımlı ve dengeli bir yaklaşım ile kaleme alınmıştır" denildi ve şu noktaların altı çizildi:

"2014 yılı Türkiye İlerleme Raporunda, Türkiye'nin AB katılım sürecine ilişkin olarak, Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu faslının açılması; Geri Kabul Anlaşmasının imzalanması ve vize muafiyet sürecinin başlatılması; Pozitif Gündem kapsamında işbirliğinin devam ettirilmesi; Gümrük Birliğine ilişkin Dünya Bankası raporunun açıklanması gibi olumlu gelişmelere dikkat çekmektedir."

ELEŞTİRİ YAĞDI

"Raporda, siyasi kriterler çerçevesinde, özellikle yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve etkinliği, güçler ayrılığı, hukuk devleti ilkeleri, siyasi kutuplaşmanın artması, yolsuzlukla mücadele, milletvekili dokunulmazlığı, düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, toplanma ve gösteri özgürlüğü gibi konularda, Türkiye'ye önemli eleştiriler yöneltilmektedir" uyarısı yapılan İKV değerlendirmesinde. "Bu konularda Avrupa standartlarının dikkate alınmasının, Türkiye'de yüksek nitelikli ve insan hakları ve temel özgürlüklere saygılı bir demokratik yapının pekişmesi açısından önem taşıdığı ifade edilmektedir" denildi.

MÜZAKERE BAŞLIKLARI

Müzakere başlıklarına ilişkin olarak Komisyon'un 4 başlıkta hiçbir ilerlemenin sağlanmadığını, 20 başlıkta sınırlı veya bazı ilerlemelerin sağlandığını, 8 başlıkta ise ilerleme ve iyi düzeyde ilerleme sağlandığını teyit ettiğine de işaret edilen İKV değerlendirmesinde, "Bu çerçevede Komisyon ayrıca, AB müktesebatına uyumu düzeyinde, son ilerleme raporu itibariyle, 7 başlıkta erken uyum düzeyine, 9 başlıkta orta uyum düzeyine, 16 başlıkta ise ileri uyum düzeyine ulaşıldığını ifade etmektedir" denildi.

"DÖNÜŞÜM İÇİN İLHAM KAYNAĞI"

"İKV olarak AB'nin Türkiye açısından da, önemli bir ortak ve iç dönüşüm için bir ilham kaynağı olduğunu hatırlatırız" denilen değerlendirmede, "Bu çerçevede katılım müzakerelerinin makul bir süre içinde tamamlanması, her iki taraf için de, orta ve uzun vade için planlama yapılabilmesi ve Türkiye'yi üyeliğe hazırlayabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır" saptaması yapıldı.

"RAPORLAR TEŞVİK EDİCİ OLMADI"

"Raporlarda kullanılan yaklaşım ve yöntem, müzakerelerin siyasi nedenlerle aksatılmasına bağlı olarak, Türkiye'nin arzu edilen reformları gerçekleştirmesinde teşvik edici nitelikte olamamıştır" sözlerine de yer verilen İKV değerlendirmesinde, "İKV olarak, Kasım ayı itibarıyla görevi devralacak yeni Komisyonda, Stefan Füle'nin halefi Johannes Hahn'ın konu başlığının 'Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri"' olarak tanımlandığını bir kez daha hatırlatmak isteriz" denildi.

YARGI SİSTEMİ, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

AB'nin eleştirdiği konuların başında gelen yargı sistemi, ifade özgürlüğü ve göç gibi alanları içeren 23'ncü ve 24'üncü başlıkların kapalı durumda olduğuna da işaret edilen İKV değerlendirmkesinde, "Siyasi blokajların kaldırılması suretiyle bu fasılların açılması ve geçici olarak kapatılması, eleştirilerin yoğunlaştığı bu alanlarda gerçek ilerlemeye imkan sağlayacaktır. Aksi takdirde, müzakere süreci, kağıt üzerinde var olmaya devam edecek, Komisyon yeni İlerleme Raporları hazırlayacak; bunlar ise somut olarak ilerleme ve Türkiye'nin AB ile bütünleşmesine önayak olamayacaktır" uyarısı yapıldı.

MÜZAKERE SÜRECİNİN DEVAMI

İKV değerlendirmesinde, "Türkiye'nin AB'ye tam entegrasyonu hedefini gerçekleştirmek için, müzakere sürecinin etkin bir şekilde devam edebilmesi, siyasi blokajların aşılması, AB'nin Türkiye'nin tam üyeliği yönünde siyasi iradesini açık ve net bir biçimde ortaya koyması, Türkiye'nin AB kriterleri doğrultusunda reform kararlılığından sapmaması" istendi.

TÜRKİYE'NİN 17. İLERLEME RAPORU

Komisyonun Türkiye'ye ilişkin yayımladığı 17'nci ilerleme raporu olan 2014 Türkiye İlerleme Raporu, 2009 tarihinden bu yana görev yapan ikinci Barroso Komisyonu ve Komisyonun Genişleme ve Komşuluk Politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle yönetiminde hazırlanan son rapor özelliğini taşıyor. Rapor aynı zamanda, Kasım ayı itibarıyla görevi devralacak Jean-Claude Juncker Komisyonu ve Komisyonun Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn için de, önceki Komisyonun Türkiye'ye yaklaşımı ve genişleme politikası açısından ipuçları ve yönlendirmeler içeriyor. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Dünya Bankası Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title