Haberler

Gül'ün Romanya Ziyareti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Romanya Ziyareti Sürüyor. Gül, Romanya'nın Başkenti Bükreş'te Romanya Cumhurbaşkanı Traian Bacescu ile Ortak Basın Toplantısı Düzenledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Romanya ziyareti sürüyor. Gül, Romanya'nın başkenti Bükreş'te Romanya Cumhurbaşkanı Traian Bacescu ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Romanya Cumhurbaşkanı Bacescu basın açıklamasında, "Sayın Gül'ü Romanya'ya davet ettim. Herkesin karşısında kendisine davetimi kabul ettiği için teşekkür ediyorum. Ve Türk heyetinin tamamına sabah yapmıº olduğumuz görüşmelerden dolayı teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Bacescu'nun ardından açıklama yapan Gül, "Değerli basın mensupları. Dost ve müttefikimiz Romanya'yı ziyaret ediyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Sayın başkanla birlikte birçok konuyu görüştük. İnanıyorum ki bu karşılıklı görüşmeler ve fikir alışverişleri ülkelerin fikir alışverişinin gelişmesine çok büyük katkıda bulunmuştur. Romanya bölgede Avrupa ve Atlantik kurumlarıyla bütünleşen örnek bir ülkedir. Romanya barışa önemli katkı sağlayan dost ve müttefikimizdir" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Sayın devlet başkanıyla buluşmamız vesilesiyle geçtiğimiz yıl AB üyesi olan Romanya'yı bir kez daha tebrik etmek istedim. AB içinde bir dostumuzun daha olmasından dolayı mutluyuz. Türkiye ile Romanya istikrarlı ve birbirlerine çok yakın coğrafyalarda benzer dış politika yönelimlerine sahip ülkelerdir. Ülkelerimiz arasındaki ilişkileri her alanda daha da geliştirmek istiyoruz. 80 bin civarında soydaşımız Romanya'da güven ve huzur içinde yaşamaktadır. Böylece soydaşlarımız ülkelerimizi birbirine başlayan bir köprü görevi görmektedirler. Aramızdaki ekonomik ve ticari ilişkiler gayet iyi şekilde gelişmektedir. Türk işadamlarının buradaki yatırımları 2 milyar doları, ticaret hacmimiz 7 milyar doları geçmiştir. Bundan dolayı Türk işadamlarına gösterdikleri ilgi ve güvenden dolayı Romanyalı yetkililere teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Gül, "Görüşmelerimizde ikili ilişkiler çerçevesinde ekonomik ilişkileri daha da geliştirmek, enerji işbirliği, Nabucco projesi konularını geniş bir şekilde görüştük. Önümüzdeki ay burada yapılacak NATO zirvesi çerçevesi içindeki politikalarımızı da gözden geçirme fırsatı bulduk. İki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir safhaya geçmesini ümit ediyorum. Bana gösterilen yakın ilgiden dolayı devlet başkanına bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.

Romanya Devlet Başkanı Bacescu, "Sayın Gül'e çok teşekkür ediyorum. Sayın cumhurbaşkanım sizin açıklamada bulunduğunuz konular dışında bazı konuları da eklemek istiyorum. Türkiye bütün koşulları yerine getirdikten sonra AB üyeliğini Romanya sürekli olarak desteklemektedir, bunu tekrar bildirmek istiyorum. Bazı müzakere fasıllarının aşılabilmesi için desteğimizi tekrarladık. Uzmanlar seviyesinde değişimlerin yapılması konusunda hazır olduğumuzu bildiriyoruz" şeklinde konuştu.

Bacescu, "Aynı zamanda enerji projelerini de konuştuk. Nabucco'nun yanı sıra daha eski bir projemizi konuştuk. Romanya ile Türkiye arasındaki denizaltı kablosu projesini gerçekleştirmeye hazırız. Görüşmelerde AB bünyesindeki ortaklıkların söz konusu olduğunu da konuştuk. Özellikle Karadeniz sinerji projesi ve AB Karadeniz komşuluk politikasını görüştük" dedi.

Romanya Devlet Başkanı, "Dost ve müttefikimiz Türkiye'ye, NATO'daki yeni açılımları konusundaki görüşleri bildirdik. Batı balkanlar ve Irak konularını da ele aldık" ifadelerini kullandı.

Bacescu sözlerine "Herkese çok teşekkür ediyorum. Sadece bir soruya cevap alacaksınız. Tabi ki pek çok soru sorma hakkınız var ancak yalnızca bir soruya cevap alacaksınız" dedi.

"Romanya'da yaşayan Türklerle ilgili toplantıda mezarlık sorunu, vize ve yatırımların teşviki konusunda adım atılacak mı?" sorusuna Bacescu, "Bükreş'teki Türk mezarlığı konusunda konuşacak olursak, bu sorunun şu ana kadar çözülmemesi son derece üzücü ve bunu söylerken Bükreş'in Büyükşehir Belediyesi başkanı olduğumu hatırlayarak söylüyorum. Çünkü belediye geniş bir alanı satın almış bulunmaktaydı. Alırken mezarlık olarak kullanılmasını öngörmüştür. Bu alandan Türk mezarlığına 3 bin metrekare yer verilmekteydi. Bu konu sadece Büyükşehir Belediyesini ilgilendirir. Genel kurulun yapması gereken tek şey bu 3 bin metrekarenin bu amaçla kullanılmasına oy birliğiyle karar vermektir. Emin oldun ki konseydeki arkadaşlarımız buna bir şekilde çare bulacaklardır. Bükreş'te vefat eden bir Müslüman'ın defnedilmesi için Köstence'ye götürülmesi söz konusudur. Bu konu Büyükşehir Belediyesi tarafından en kısa zamanda çözülecektir" dedi.

Bacescu, "Vize ile ilgi emin olun ki Romanya hükümeti kolaylaştırmak için elinden geleni yapıyor. Türk işadamlarının Romanya'ya daha kolay gelmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Aynı zamanda bir ricam olacak. Bizim AB üyesi olarak almış olduğumuz ve yerine getirmemiz gereken sorumluluklarımız vardır. Fakat anlamanızı isterim ki cevabım diplomatik değildir. Fakat bizim AB üye devleti olarak almış olduğumuz sorumluluklar arasında bu durum için de bir çözüm bulacağız. Böylece Türk işadamlarının Romanya'ya gelişini kolaylaştıracağız. Özellikle basın için söylüyorum, Türk işadamlarının isteklerini haklı buluyorum. Çünkü Türkiye'nin AB dışında Romanya'nın en büyük partneri olmasının yanı sıra, bizim Türkiye'yle dış ticaret hacmimiz 8 milyar dolara yaklaşmaktadır. Türk işadamlarının Romanya'da 2 milyarlık yatırımların olduğu da bir gerçektir. Dolayısıyla ikili ilişkiler bünyesinde Türk işadamlarının daha rahat gelebilmesi için çözümler bulmamız son derece doğaldır" dedi.

(İÖZ-İÖZ-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title