Haberler

Gül: "AB, Türkiye Gibi Laik Bir Kurumdur"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Roma Katolik Kilisesi Ruhani Lideri Papa 16. Benediktus'un Türkiye'ye Yapacağı Ziyareti İtalyan Gazetelerinden Corriere Della Sera'ya Değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Roma Katolik Kilisesi ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un Türkiye'ye yapacağı ziyareti İtalyan gazetelerinden Corriere della Sera'ya değerlendirdi.

Avrupa Birliği dönem başkanlığının yakında Almanya'ya geçeceği ve Alman Papa Ratzinger'in Türkiye'nin AB'ye alınmasına karşı olduğu hatırlatılınca, "Almanya'nın dönem başkanlığıyla çok az şey değişecek. Papa, büyük bir dini lider. Ancak Avrupa Birliği, Türkiye gibi laik bir kurumdur" dedi.

Papa ile görüşmemek gibi bir yaklaşım içerisinde olmadığını belirten Gül, Türkiye'de 16. Benediktus'a yönelik protesto gösterilerine ilişkin bir soruya karşılık, "Azınlık konumundaki aşırılık yanlıları, ilerlemiş demokrasiler de dahil olmak üzere her ülkede mevcuttur. Küreselleşme, büyük olanaklar getirmekle birlikte, herkesi daha da alıngan kıldı. Papa her ne kadar İslam'ı incitmek istememiş olduğunu birkaç kez izah etmiş olsa da ben, onun Almanya konuşmasını talihsiz bir mesaj olarak nitelemeye devam ediyorum" dedi.

Papa'nın Ankara ziyareti sırasında NATO zirvesi için yurtdışında bulunacağını hatırlatan Gül, İstanbul'da 16. Benediktus ile yemekte bir araya gelme önerisinin Vatikan tarafından reddedildiğini belirtti. Türkiye'nin Papa'yı en iyi biçimde ağırlayacağını kaydeden Gül, Papa ile görüşemeyecek olmasının nedenini şu sözlerle özetledi:

"30 Kasımda Riga'dan döneceğim. Papa 16. Benediktus'a, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ermeni Patriği ve diğer dini liderlerle birlikte bir akşam yemeği önerim olmuştu. Bence bu iyi bir fırsat olabilirdi. Ama Vatikan nezdindeki büyükelçiliğimiz bana bunun mümkün olamayacağını bildirdi. Sorun değil. Tekrar söylüyorum: Türkiye, ünlü konukseverliğini sergileyerek Papa'yı beklemektedir. Bu, önemli bir ziyaret, dinler ve kültürler arası diyaloğu perçinlemek, barış ve hoşgörüyü yaymak için önemli bir fırsattır."

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title