Haberler

Geleneksel Türk Çalgılarını Dünyaya Tanıtıyor

Henüz çocuk yaşta başlayan müzik aleti ilgisiyle 50 yılda 300 parçalık koleksiyon oluşturan Güner Özkan, yurt dışında açtığı sergilerle geleneksel Türk çalgılarını dünyaya tanıtıyor.

HALİL ŞAHİN - Henüz çocuk yaşta başlayan müzik aleti ilgisiyle 50 yılda 300 parçalık koleksiyon oluşturan Güner Özkan, yurt dışında açtığı sergilerle geleneksel Türk çalgılarını dünyaya tanıtıyor.

Çocukluğunda sipsi ve kavala ilgi duyan Özkan, 34 yaşında Konya'ya İl Kültür Müdürü olarak atandıktan sonra müzik aletleriyle daha fazla ilgilenmeye başladı.

Özkan, geleneksel Türk çalgılarına, Türk dünyası müzik aletlerine merakının peşinden giderek, dombra, kopuz, rebab, santur, Kaşgar rübabı gibi o yıllarda ülkede pek tanınmayan çalgılar üzerinden araştırmalar yapmaya başladı.

Bu yıllarda müzik aleti satın alan, özel olarak yapan ya da yaptıran Özkan, çok sayıda müzik aleti sahibi oldu. Güner Özkan'ın 50 yıllık emeği sonunda 300 değişik çalgının yer aldığı bir "Geleneksel Türk çalgıları" koleksiyonu ortaya çıktı.

100 yıllık müzik aletleri

Yapım yılı 100 yıldan öncesine dayanan müzik aletleri dikkati çeken Özkan'ın koleksiyonunda oyma ses kutusu ve sapı ardıç, ses tablası çamdan çöğürün 200 yıllık olduğu ifade ediliyor.

Ses tablası dana derisinden yapılan ve 1890'lı yılların sonunda yapıldığı belirtilen Afgan rübabı ise klavyesindeki sedef işlemesiyle nadir bir örnek olarak öne çıkıyor.

Koleksiyonda Özkan'ın kendisinin yaptığı müzik aletleri arasında "üskürük", "saz sırnay" ya da "çopa çoğur" adlarıyla bilinen eski Türk üflemeli çalgısı da yer alıyor.

-ABD, Fransa, Çin'de sergiler

Geleneksel Türk çalgılarını tanıtmayı amaçlayan Güner Özkan, İzmir, Balıkesir, Burdur, Edirne ve Nevşehir'de açılan sergilerle 50 yıllık birikimini tanıttı.

Yurt dışına da çıkan koleksiyon ABD'de The Art Institute of Chicago'da, Fransa'da Grand Palais'de, Belçika'da Museum Arnold Vander Haeghen'de ve Japonya, İtalya, Çin ile Almanya'da sergilendi.

Özkan, titizlikle koruduğu koleksiyonunu Müzik Müzesi ve Ses Kütüphanesine bağışlayarak, sanat hayatına katkı sağladı.

-"Satmayı düşünmedim"

Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri müzik aletlerinin ilgisini çektiğini, çevresinde gördüğü müzik aletlerini toplamaya başladığını söyledi.

Memuriyet hayatı boyunca görev yaptığı yerlerde ve yurt dışı gezilerinde geleneksel çalgılarla ilgili enstrümanlar toplama heyecanı yaşadığını anlatan Özkan, "Bunlar Anadolu kökenli ayrıca Orta Asya Türk dünyasıyla ilgili müzik aletleri. Pek çok müzik aletinin kendine özgü hikayesi var. Müzik aletlerini satmayı hiçbir zaman düşünmedim." diye konuştu.

Müzik aletleriyle uğraşsa da onları icra etmenin ayrı bir iş olduğuna inanan Özkan, "Ben kendimi hiçbir zaman icra eden biri olarak görmedim. Ama onları tamir ederken, akordunu yaparken biraz da çalmayı öğrendim. Daha çok Orta Asya kültür çevreleri müzik aletlerine karşı ilgim var. Mesela dombra biraz çalabiliyorum." sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Fransa Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title