Haberler

Fransa'da Hükumet Yasa Teklifini Desteklemiyor

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Hükumetin, Sözde Ermeni Soykırımının İnkarının Suç Sayılmasını Öngören Yasa Teklifini Desteklemediğini Bildirdi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, hükumetin, sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifini desteklemediğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jean-Baptiste Mattei, Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy'nin Cumartesi günü Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile telefon görüşmesi yaptığını hatırlatarak, bu görüşmede, Douste-Blazy'nin yasa teklifini hükumet olarak desteklemediklerini Türk meslektaşına ilettiğini söyledi.

"Bakan Douste Blazy, Fransa'nın siyasi ve ekonomik alanda Türkiye ile ilişkilerin sürekliliğine verdiği önemin altını çizdi" diyen Mattei, "Fransa'nın, Avrupa'nın siyasi değer ve vizyonunun paylaşılması için Türkiye'nin AB perspektifine verdiği desteğin de bu görüşmede yinelendiğini" ifade etti.

Sözcü, Douste-Blazy'nin, mecliste Mayıs ayında görüşülmesi sırasında yasa teklifi aleyhine yaptığı konuşmayı da Türk meslektaşına bir kez daha aktardığını söyledi.

Bu arada, iktidardaki Halk Hareketi Birliği lideri ve İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy, bugün France-inter radyosuna verdiği demeçte, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yasa teklifiyle ilgili olarak iki kez görüştüğünü söyledi.

Sarkozy, Türk-Ermeni sınırının açılması, TCK'nın 301. maddesinin kaldırılması ve Türkiye ve Ermenistan arasında tarihi konuyu araştırmak üzere ikili bir komisyon oluşturulmasını istediklerini belirterek, bunların kabul edilmesi halinde yasa teklifine karşı çıkabilecekleri mesajını verdi.

Fransa'daki siyasi gözlemciler, bu öneriyi Sarkozy'nin siyası danışmanı Ermeni asıllı milletvekili Patrik Deveciyan'ın kaleme aldığına kesin gözüyle bakıyorlar.

Lyon'daki Türklerin, sözde Ermeni anıtı aleyhine yaptıkları gösteriye atıfta bulunan Deveciyan, çıkacak yasanın, özellikle kamu düzeninin sağlanması için bu tür gösterileri engellemesi gerektiğini söyledi.

Bu arada yasa teklifi aleyhine lobi yapmak üzere Zafer Çağlayan başkanlığında bir TOBB heyetinin Paris'e geleceği bildirildi. TOBB heyeti, Fransız işveren temsilcileriyle görüşerek, teklifin kabul edilmesinin Türk ve Fransız ilişkilerine vereceği zarara dikkat çekecek.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title