Haberler

Erodoğan: Yunanistan Seçilmiş Müftüyü Tanımalı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan'ın, Müslüman Türk'ün Oradaki Seçmiş Olduğu Müftüsünü Tanımak Zorunda Olduğunu, Bu Sorun Çözülmediği Takdirde Türkiye'nin de Mütekabiliyet Anlayışından Hareketle Yapacakları Bulunduğunu Belirterek, "Yunanistan, Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadeleye İlişki...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan`ın, Müslüman Türk`ün oradaki seçmiş olduğu müftüsünü tanımak zorunda olduğunu, bu sorun çözülmediği takdirde Türkiye`nin de mütekabiliyet anlayışından hareketle yapacakları bulunduğunu belirterek, ¨Yunanistan, ırkçılık ve hoşgörüsüzlükle mücadeleye ilişkin Avrupa komitesi gibi kuruluşların yapmış olduğu çağrıları duymamaktadır¨ dedi.

Başbakan Erdoğan, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği`nin Crowne Plaza Otel`de gerçekleştirilen 5. Uluslararası Kurultayı`na katıldı. Kurultayda konuşan Erdoğan, Batı Trakya Türk Azınlığı liderlerinden İskeçe`nin seçilmiş müftüsü Mehmet Emin Aga`nın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Başbakan Erdoğan, ¨Kurultaya hüzün hakim. İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga artık aramızda yok. Müftü Mehmet Emin Aga, Batı Trakya Türkleri için bir sembol isimdir. Özellikle de toplumun saygın bir önderiydi. Çektiği çileler, mahkum edildiği çileler bundan dolayı onun özellikle Batı Trakya Türkleri arasındaki isminin sembolleşmesine de vesile olmuştur. Batı Trakyalı kardeşlerimizin, onun yokluğunda birlik ve beraberlik içinde ilerleyeceğine inanıyorum¨ dedi.

Erdoğan, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin her geçen gün sağlamlaştığını ancak zaman zaman bazı sıkıntılar yaşanabildiğini ifade etti. Yunanistan`ın, azınlık hukukuna gereken önemi göstermesi gerektiğinin altını çizen Başbakan Erdoğan, ¨Kendilerinin azınlık hukukuna yönelik saygıları varsa, Türkiye`den de bu noktada beklentileri varsa o zaman aynı şekilde onlar da bunun gereğini yerine getirmek durumundadır. Müslüman Türk`ün oradaki seçmiş olduğu müftüsünü siz tanımak zorundasınız. Oradaki Müslümanlar`ı idare edecek olan müftüyü siz nasıl bileceksiniz. Hangi ehliyete sahip olduğunu nasıl anlayacaksınız. Sizlerin patrik atamasını biz mi yapıyoruz. Üstelik de vatandaşımız olması gerektiği halde biz burada bile anlayış gösterdik. Sizler bu anlayışı Lozan`a uygun olarak dahi gösteremiyorsunuz, kabullenemiyorsunuz. Aynı şeyi Viyana`da hatırlattık. Hala alınan bir mesafe yok. Fakat gelişmeler onu gösteriyor ki, bu konuda er geç bu iş çözülecek. Bu sorun çözülmediği takdirde tabii ki Türkiye`nin de mütekabiliyet anlayışından hareketle yapacakları vardır¨ açıklamasında bulundu.

15 Ekim`de bölgede gerçekleştirilecek seçime de değinen Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

¨Oradaki bütün kardeşlerimizin el birliği yapması lazım. Bizim bu tür yerlerde, özellikle azınlık yapısı içinde ayrılığa tahammülümüz olamaz. Ayrılık olmamalı, birlik ve beraberlik olmalı. Ardından İskeçe Müftüsü`nün seçimi yapılmalı. Yunanistan İskeçe`deki Müslüman Türkler`in seçmiş olduğu müftüyü atamalıdır, olması gereken budur. Biz, bunun aslında Yunanistan yönetiminin de ilkeli hareket etmesinin gereği olduğuna inanıyoruz. AB üyesi bir ülke, kesinlikle bunu bu şekilde işletmeli. Yargının bağımsızlığı adı altında maalesef orada bir Türk derneğinin kapatılması yanlış. 21. asrın ilk çeyreğinde özgürlükler noktasında, insanların kendi kültürel noktadaki etnik yapısını inkar etmeye kimsenin hakkı yoktur. Herkes buna saygı duymalı. Orada benim Türk vatandaşlarım da, Yunanistan vatandaşı olmayı rahatlıkla konuşabilmeli. Onlar da şüphesiz ki Yunanistan pasaportuyla dolaşıyorlar. Bundan da hiçbir zaman herhangi bir hüzüne kapılmalarına gerek yok. Asıl olan asimilasyona tabi olmamaları, kimliklerini sahiplenebilmelidir. Entegrasyon noktasında bizim sıkıntımız yok.¨

Erdoğan, İskeçe ve Gümülcine`de sadece birer tane azınlık lisesi bulunduğunu belirterek, bu durumun da düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Oradaki Türk azınlığın eğitim-öğretim noktasındaki haklarına saygı duymak gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, ¨Bu durum, sorunu bütün açıklığı ile ortaya koymaktadır. Türk azınlığı geçtimiz yıl İskeçe`de okul açılması için talepte bulundu ancak hala sonuç çıkmadı. Oradaki azınlık okullarının da, Yunan okulları gibi 9 yıla çıkarılması gerekir. Az yeaman aynı şekildeınlık ve Türkiye`nin bütün çağrılarına rağmen maalesef bu tür teşebbüslerimizde henüz netice almış değiliz. 1913 Atina Anlaşması hükümleri hala uygulanmıyor. Yunanistan ısrarla alıştığı bazı adetlerini adeta bir karar gibi dikte ettirmeye çalışıyor. İnanıyorum ki biz bunları aşacağız. Yunanistan`da Müslüman azınlıkların vakıflarının hukukunun korunması gerekiyor. Türkiye`deki gayri müslim cemaatler gibi, Müslüman Türk azınlığı da vakıflarının idare kurulunu kendileri seçebilmeli¨ dedi.

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: ¨Yunanistan, ırkçılık ve hoşgörüsüzlükle mücadeleye ilişkin Avrupa komitesi gibi kuruluşların yapmış olduğu çağrıları duymamaktadır. Azınlığımız Yunanistan ve Avrupa`nın en geri kalmış bölgelerinden birinde yaşamaktadır. Bölgenin kalkınması, soydaşlarımızın hayat şartlarının AB standartarına yükseltilmesi konusunda işbirliğine hazır olduğumuzu Yunan muhattaplarımıza her vesileyle iletiyoruz.¨

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title