Haberler

Erkekler Siyaseti Çorbacıda Yapıyor

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf,  Erkekler Tarafından Gece 12'den Sonra Çorbacıda Yapılan Bir İş Olduğu İçin Kadınların Siyasete Girmesinin Engellediğini Söyledi.

Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf,  erkekler tarafından gece 12’den sonra çorbacıda yapılan bir iş olduğu için kadınların siyasete girmesinin engellediğini söyledi.

KADIN ve Aileden sorumlu devlet bakanı Selma Aliye Kavaf, siyasetin komisyonlarda el kaldırmak olmadığını, erkekler tarafından gece 12’den sonra çorbacıda yapılan bir iş olduğunu, bunun da kadınların siyasete girmesini engellediğini söyledi. Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından  “Değişim ve Güçlenme” temasıyla düzenlenen Uluslararası Multipdisipliner Kadın Kongresinde DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün başkanlık ettiği panele Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkan Vekili CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur ile birlikte katıldı.

Bakanlıkta planlama

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, paneldeki konuşmasına, “cinsiyetçi bütçe planlaması”nı ilk etapta 2 ya da 3 bakanlıkta hayata geçirip sonrasında da diğer kamu kurumlarına yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Kavaf, “Maliye Bakanlığımızdan başlamak üzere cinsiyetçi bütçe planlamasına 2010’dan itibaren başlıyoruz. Kadının Statüsü Sorunları Genel Müdürlüğümüz bu çalışmayı yürütüyor. Cinsiyetçi bütçeden kastımız kadın erkek fırsat eşitsizliğini ortadan kaldıracak şekilde bu eşitsizliğin sözkonusu olduğu alanlarda, bu eşitsizliğin kadınlar lehine düzeltilmesi adına bütçenin desteklenmesi” dedi.

Engelleyen faktörler

Kadınların siyasete katılımını engelleyen faktörleri de sıralayan Kavaf, şöyle konuştu:  “Birinci kadının toplumdaki cinsiyet rolü. Kadın aile-siyaset ikilemi içinde kalıyor. Kadın çalışma kararı verirken evdeki sorumluluklarını aksatmayacak işleri seçmeye özen gösteriliyor ya da yönlendiriliyor. Böyle bir zihinsel altyapı oluşturuluyor. Bu da kadının gerçek potansiyelinin ortaya çıkmasını engelleyen birşey. Siyasette çalışma saatlerinin kadınlar için uygun olmadığı bir gerçek. Siyaset gece 12 den sonra çorbacılarda yapılan bir iş. Ancak kadın sürece katılamadığı için o siyasette geride kalıyor. Ve biz kadının anne olma özelliklerinin feminen özelliklerini kaybetmeden siyaset yapmasını istiyoruz. Kadın duyarlılığını siyasete taşıyabilmesi için bu anlamda kamuoyunun kadını kendine biçilen toplumsal cinsiyet rolü. Profesyonel çalışma ortamı ile yüzde 33 ile dünya ile yarışıyoruz ama bunu siyaset için söyleyemiyoruz.”

Kadınlar için çok zor

Kavaf, siyasetin kadınlar için zor olduğunu, kadınların bir yandan sosyal sorumluluklarını yerine getirirken diğer yandan çalışıp daha sonra da siyasete girdiğinde zaman kaybettiğini, yarışa çok geriden başlamış olduğunu vurguladı. Kavaf, bir kadının siyasi partilerde, teşkilatlarda bir yere aday olabilmesi için üniversite mezunu olma, yabancı dil bilme gibi standartlar arandığını belirtti, “Mecliste üniversite mezunu olmayan kadın yok ama erkek var. onlar için böyle bir kriter ve şablon konmuyor bunun da düzeltilmesi gerekir” dedi.

Kavaf, kadında birey olma bilincinin gelişmesi, kadının siyasete, sosyal hayata, iş hayatına katılması noktasında çok mesafe katedildiğini ama zihinsel olarak toplumun büyük kesiminde erkeklerin bu dönüşüme hazır olamadığı için yeni bir çatışma alanının ortaya çıktığını kaydetti.

Muhafazakar yorumu

Türkiye’nin muhafazakarlaştığı yolundaki bir yoruma yanıt veren Bakan Kavaf, “Türkiye sosyalite açısından daha geriye gitmiş değil. İnsanların sosyal hayatlarına bakın. En uçtakiler bile dilediklerini yapıyor” dedi. Muhafazakar tercihleri olan insanların eğitim imkanı bulabildikleri için sosyal, siyasetin ve çalışma hayatının içerisinde yer almaya başladıklarını söyleyen Bakan Kavaf şöyle dedi: “Dolayısıyla onlar da görünür oldu.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ege

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title