Haberler

Yazılıma KDV İadesi

Güncelleme:

Yazılım satışlarına ihracattaki gibi KDV iadesi geliyor. Yazılım firmaları için de derecelendirme sistemi oluşturulacak.

Türkiye'nin yazılım alanında atılım yapması amacıyla hazırlanan Türkiye Yazılım Sektörü Strateji ve Eylem Planı, Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) sunuldu. HABERTÜRK'ün edindiği plana göre, sektörün maliyetlerinin azaltılması için vergi yükleri ve oranları düşürülecek. Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında yazılım alan kamu kurumlarının da kanun kapsamında alım yapması sağlanacak. Bilişim ürünlerinin alımında uygulanan ihale yöntemi de değiştirilecek. Yazılım sektörüne de ihracattaki gibi Katma Değer Vergisi (KDV) iadesi benzeri bir sistem getirilecek. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'ndeki firmaların yapacağı satışlarda mağduriyetleri giderilecek.

FİRMAYA DERECE

Yerli yazılımda gereken güvenlik ve kalitenin sağlanması için Bilişim Firmaları Derecelendirme ve Seviyelendirme Sistemi kurulacak. Bu derecelendirme sistemine yönelik düzenleme yapması için de Bilişim Sektörü İzleme Teknik Komitesi oluşturulacak. Komite, sektörde üst kurul görevi görerek, sektörün geleceğine dönük politikalar oluşturulacak. Yazılım ürünleri için test, belgelendirme ve sertifikalandırma yapılacak.

TOPLU AL UCUZ OLSUN

Kamu kurumları tarafından kullanılacak yazılım lisanslarının ucuza mal olması için merkezi sisteme geçilecek. Türkiye'nin toplam anlık kullanım ihtiyacı kadar lisans alımı yapılacak. Lisanslar bir sunucu üzerinden bütün kullanıcılara açılacak. Bunun için bir sistem kurulacak.

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ OKUYANA BURS SAĞLANACAK

Sektörde daha çok bilgisayar ve elektronik mühendisleri görev yaparken, bu alandaki yazılım mühendisi açığı da kapatılacak. Üniversitelerdeki yazılım mühendisliği bölümlerinin sayısı artırılacak. Yazılım mühendisliği alanında görev yapacak akademisyenlere ek ödeme gibi destekler verilecek. Bu alanda okuyan öğrencilere de burs sağlanacak. Özel sektörde yazılım alanında çalışan yönetici ve uzmanlar da üniversitelerde ders verecek.

HIZLANDIRICI MERKEZ

Türkiye, yazılım alanındaki rekabette yer almak için, oyun, nesnelerin interneti ve akıllı uygulamalar gibi alanlarda kendini geliştirecek. TÜBİTAK, özellikle bu alanlardaki projelere destek verecek. Yazılımların ulusal ve uluslararası pazarlarda ticarileşmesi için "hızlandırıcı merkezler" kurulacak.

İSTEYENE UZAKTAN EĞİTİMLE YAZILIM DERSİ

Yazılım sektörünün nitelikli personel ihtiyacının karşılanması için uzaktan online eğitim yöntemine başvurulacak. Kitlesel Açık Online Kursları yoluyla uzaktan eğitim verilecek. Bu şekilde lisans ve lisansüstü eğitim vermek yanında, başka alanlarda eğitim almış kişilerin de sektöre kazandırılması sağlanacak. Yazılım kültürünün genç yaşta kazanılması için ilk ve orta öğretimde yazılımı sevdirecek dersler verilecek. Ulusal düzeyde yazılım geliştirme yarışmaları düzenlenecek.

ORTAK AR-GE İÇİN TÜBİTAK KAPISI AÇILDI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, özel sektöre ortak araştırma geliştirme (AR-GE) için çağrıda bulundu. Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) "Açık Kapı" uygulamasıyla, merkez bünyesinde oluşturulan bilgi ve teknoloji birikiminin özel sektöre daha etkin transferini sağlamayı hedeflediklerini kaydetti. "Ortak Ar-Ge için özel sektöre kapımız açık" diyen Işık, uygulama ile birbirini tamamlayacak nitelikte projeler yapan firmaları tespit ederek, kendi aralarında işbirlikleri kurmalarını destekleyeceklerini ifade etti. (Kaynak:Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Yüksek Planlama Kurulu Fikri Işık Habertürk Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Anayasa Mahkemesi'nden dikkat çeken karar: Cumhurbaşkanı'nın rektör ataması anayasaya aykırı

Anayasa Mahkemesi'nden dikkat çeken karar: Cumhurbaşkanı'nın rektör ataması anayasaya aykırı

Kapadokya'daki balayında hayatını kaybeden 2 günlük gelinin kalp krizi geçirdiği belirlendi

Kapadokya'daki balayında hayatını kaybeden 2 günlük gelinin kalp krizi geçirdiği belirlendi

Suriyeli öğrencinin mezuniyet töreninde yaptığı konuşma sosyal medyayı ikiye böldü

Suriyeli öğrencinin mezuniyet töreninde yaptığı konuşma sosyal medyayı ikiye böldü

TRT genel müdürünün maaş düzenlemesi iptal edildi

TRT genel müdürünün maaş düzenlemesi iptal edildi

500

Yorumlar (14)

Adınızı Yazın:

biz para mara istemiyoruz, zenginlikte istemiyoruz, karnımızın doyduğu huzurlu bir memleket istiyoruz. gerisi boş.

10
2
yanıtYanıtla
cek cek te, cak cak:

Önce emekli memurların, MAAŞ FARKLARINI ÖDESİNLER. Beddua edecem vallaa

6
3
yanıtYanıtla
Yarım PorsiyonMobil-IOS:

Siber saldırılar artınca akıl başa geldi Tabi bir asır geriden başlayacaz

2
3
yanıtYanıtla
44:

ihraccatan tüm vegiyi kaldır kamuda yattıgı yerden maaş alan memuru kapıa koy halkın kamburu bitsin

3
2
yanıtYanıtla
t.c:

yazılımmı :D okadar programcı mezunu atanamadı sımdımı geldı aklınıza yazılım yakında atanamayanlar ellerıne silah alıp sokaga cıkarsa şaşmayınız

0
4
yanıtYanıtla
muhammed:

zaten devlet ''işe alalım. . . '' demiyor. Memur olmaya çalışmak yerine yazılım üretmeye teşvik ediyor. yapılan şeyleri doğru anlamak çok önemli. . .

yanıt3
yanıt0
siirtli kurt Mobil-ANDROID:

yazılım alanında çok geriyiz

0
4
yanıtYanıtla
Kürdo:

Sen her alanda cok gerisin zaten. . . Ileride olanlar var ama hemen kapiyorlar Disülkeler yani. . .

yanıt1
yanıt0
kıbrıslı kürt:

Hayret ilk defa kafası çalıştı

3
1
yanıtYanıtla
sizce kürtçeyi. kim yasakladı. ezanı kim yasakladı:

Meselesi yada devletmeselesi değil. Mesele insan olma meselesidir. Kardeşsek neden inancıma rengime dilime saygı duymuyor öğrenmiyorsunuz bak bizler istiklal marşını seviyor horlamayız bayrağı bayrağımız deriz zülüm ve yasaklarınızarağmen barışı savunuruz izde kardeşleriniz için yasaklarla öucadele edin çanakaledebu vatan için bizim şahadet olduğumuz gibi. Dinim ve dilim yasaklansın diye deyin kardeş haklar özgür olsun diye savaştık.

1
3
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title