Haberler

Yaş Meyve ve Sebze Sektörü Alternatif Pazarlar Toplantısı

Sektör Kurulu ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak, Antalya Toptancı Haline gelen ürünlerde geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 50 düşüş olduğu belirleterek, buna bağlı olarak Türkiye’de üretimin düştüğünü söyledi.

Sektör Kurulu ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak, Antalya Toptancı Haline gelen ürünlerde geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 50 düşüş olduğu belirleterek, buna bağlı olarak Türkiye'de üretimin düştüğünü söyledi.

Yaş Meyve Sebze İhracatında Alternatif Pazarlar Ortak Akıl Toplantısı, Ekonomi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıkları temsilcileri, Türkiye genelinden Yaş Meyve Sebze Birlik Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Türkiye'nin en fazla ihracat yapan firma temsilcilerinin katılımıyla Antalya'da başladı. Sektörün geleceğinin masaya yatırılacağı toplantının açılışında konuşan Sektör Kurulu ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Sayın Ali Kavak, Rusya ile yaşanan sıkıntılardan dolayı ciddi bir pazar kaybına uğradıklarını söyledi. Yaş sebze meyve alanında Rusya pazarının telafisinin kolay olmayacağının altını çizen Kavak, "Rusya, Türkiye'nin yaş meyve sebze meyve ihracatında birinci sırada, ihracatımızın da yüzde 40'ını yaptığımız bir ülke. Bizim için çok önemli bir alandı. Rusya ile yaşanan her sıkıntıda bizim sektörümüz ciddi kayıplar yaşıyor. Bu alternatif pazarların bulunması dışarıdan gördüğü gibi kolay olmayacak. Her ülke kendi ihtiyacı olan yaş meyve sebzeyi kendi komşu ülkesinden telafi etmek istiyor. Biz yıllardır bir pazara bağlı olmamak için yoğun bir çaba harcıyorduk" diye konuştu.

"ÜRÜNLERDE YÜZDE 50 DÜŞÜŞ VAR"

Türkiye'de, Rusya'nın yaş meyve sebze ihracatına kısıtlama getirmesi ile yaş meyve sebze fiyatlarını düşeceği yönünde bir algı oluştuğunu söyleyen Kavak, bu algının gerçekleşmeyince kafalarda soru işaretleri oluştuğunu söyledi. Yaş sebze ve meyvenin tamamen iklim koşullarına bağlı bir üretim olduğunu kaydeden Kavak, "Fiyat konusunda iklim koşulları, çok önemli bir faktör oluşturuyor. Soğuk havalar, fırtınalar, seller üretimi olumsuz yönde etkiledi. Antalya Sebze Haline Ocak ayında giren ürünlerde geçen yıla oranla yüzde 50 düşüş var. Bu, Türkiye'de üretimin düştüğünü ve azaldığını gösteriyor. Rusya pazarının en kısa sürede açılacağını umuyoruz. Bu gerginlikler yerine sağduyunun egemen olacağını düşünüyoruz" dedi.

"PANİK HAVASINDA DEĞİLİZ"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı ise Rusya ile yaşanan krizin devam ettiğini ifade ederek krizin ne son ne de ilk kriz olacağını söyledi. İklimsel sıkıntıların da sektörü zor durumda bıraktığını söyleyen Satıcı, "Bugün yaşanılan sorunların üstesinden geleceğine inanıyoruz. Sektör olarak 3.5 milyon ihracat yapıyoruz. Dünyanın yaklaşık 25 ülkesine ihracat yapıyoruz. Yaş sebze ve meyve alanında alternatif pazar arayışlarını hızlandırdık. Rusya ile yaşanan üzücü gelişmelerden dolayı sıkıntılı bir süreç yaşadık. Panik havasında değiliz. Rehavete yer vermiyoruz" şeklinde konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ali Kavak Türkiye Antalya Rusya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title