Haberler

UEFA'ya 1.2 Milyar Euro Akacak

Önümüzdeki Hafta Başlayacak Euro 2008, Dünya Genelinde Milyonlarca Kişiyi Ekran Başına Kilitleyecek.

Önümüzdeki hafta başlayacak Euro 2008, dünya genelinde milyonlarca kişiyi ekran başına kilitleyecek.

Her maçını 150 milyon kişinin canlı olarak izlemesi beklenen Euro 2008, yaklaşık 200 ülkeye ulaşacak. Dünya çapında tanınan firmaların katkılarıyla UEFA’nın gelirleri de bu yıl yüzde 45 artacak. En son Portekiz’de düzenlenen Euro 2004’te kasasına 852 milyon Euro koyan UEFA, bu yılki organizasyondan 1 milyar 250 milyon Euro gelir elde etmeyi planlıyor. Euro 2008 sponsorları ve yayın hakları UEFA’nın gelirlerinin büyük kısmını oluşturuyor. Bunun yanı sıra saha içi reklamlar, taraftar ürünleri ve maç biletleri de UEFA’nın Euro 2008’den 1 milyar 250 milyon gelir elde etmesini sağlayacak.

600 milyon Euro harcanacak

UEFA bu gelirlerinin önemli bir kısmını Euro 2008 boyunca harcayacak. Stadyum kiraları, güvenlik personeli, Euro 2008 tanıtımları ve takımlara dağıtılan ödül paraları 600 milyon Euro’yu bulacak. Euro 2008’den elde edilen gelirlerin geri kalanı ise 4 yıl boyunca yani bir sonraki Avrupa Şampiyonası maçlarına kadar UEFA’ya üye 53 ülkenin federasyonlarına, UEFA’nın kendi harcamalarına, eğitim çalışmalarına ve futbolun gelişiminde kullanılacak.

Gelirler yüzde 45 artacak

Gelirlerini her turnuvada artıran UEFA, 2004 yılına göre bu yıl yüzde 45 daha fazla gelir sağlayacak. En son Portekiz’de düzenlenen ve Yunanistan’ın şampiyonluğuyla sonuçlanan Euro 2004’te 852 milyon Euro gelir elde eden UEFA bu yıl 1 milyar 250 milyon Euro gelir sağlamayı planlıyor. UEFA 16 yıl önce düzenlenen turnuvada 41 milyon Euro, Euro 1996’da 147 milyon Euro, 2000 yılındaki turnuvada ise 230 milyon Euro kazanmıştı.

10 adet sponsoru bulunuyor

Yaklaşık 200 ülkeye ulaşacak olan Euro 2008 maçları için dünya çapındaki şirketler de reklam pastasını büyüterek UEFA’nın gelirlerini artıracak. Euro 2008’in ticari haklarını ciddi maddi getiriler sağlayacak şekilde satan UEFA, turnuva için 10 ana sponsor firma ile anlaştı. Adidas, Coca-Cola, Canon, Carlsberg, Castrol, Continental, Hyundai/Kia, JVC, Mc Donald’s ve Mastercard’ın ana sponsorluğunu üstlendiği turnuvada birçok firma da çeşitli katkılar sağlayacak.

Avrupa’da pazar 13.6 milyar Euro

Bununla birlikte Deloitte Spor Endüstrisi’nce hazırlanan Yıllık Futbol Finansmanı Araştırması yayınlandı. 2006-07 sezonu sonunda Avrupa futbol pazarının 1 milyar Euro artışla 13.6 milyar Euro’ya yükseldi. Bunun 7 milyar Euro’su Avrupa’nın en büyük 5 ligi olan İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya ve Fransa liglerinin gelirleri toplamına ait bulunuyor.

1 milyar 250 milyon Euro nasıl harcanacak

Gelirin 600 milyon Euro’su şöyle değerlendiriliyor:

Stadyum kiraları

Güvenlik elemanları

Catring firmaları

Euro 2008 çalışanları

Hakem ücretleri

Takımların ödül paraları

650 milyon Euro’luk kısmı ise şöyle kullanılacak:

Üye federasyonlara yardımlar

Sosyal sorumluluk projeleri

UEFA eğitimleri ve giderleri

Çeşitli organizasyonlar

Kadın futbol ligi desteği

Futbolun gelişimi

Bilet talebi 18 kat artarak

8.7 milyonu buldu

İSVİÇRE ve Avusturya’da oynanacak maçların biletlerine bu yıl 8.7 milyon başvuru gerçekleşti ve 2004 yılındaki maçlara göre 18 kat daha fazla bilet talebi geldi. Milyonlarca kişinin bilet alımı için başvurduğu UEFA ise bu yıl 1 milyon 50 bin bilet satışı gerçekleştirdi. 30 ve 50 bin kişilik stadyumlarda oynanacak maçların biletleri de Avrupa’da karaborsaya düştü. Biletlerin yüzde 38’ü ülkelerin federasyonları aracılığıyla dağıtılırken, bilet gelirlerinin yüzde 33’lük kısmı halka açık satışlardan elde edildi. UEFA ayrıca kendi misafirleri ve Avrupa ülkelerinin önde gelen isimleri için de kontenjan ayırdı.

Euro 2004 gelirleri nasıl dağıtıldı

Düzenlenen turnuvaya 169 milyon Euro harcandı.

UEFA kurumsal operasyonlara 154 milyon Euro harcadı.

Takımlara 128 milyon Euro dağıttı.

HatTrick programı için 314 milyon Euro ayrıldı.

20 milyon Euro medya giderleri için kullanıldı.

16 takıma 184 milyon

Euro ödül dağıtılacak

16 Avrupa ülkesinin mücadele edeceği Euro 2008 boyunca takımlar kasalarını dolduracak. 2004 yılında Portekiz’de düzenlenen turnuvada toplam 128 milyon Euro ödül dağıtan UEFA, gelirlerin artmasıyla birlikte takımlara verilen ödül paralarını da yükseltecek. Gelirlerin 184 milyon Euro’su takımlara ödül parası olarak dağıtacak. İlk grup maçlarında 3 karşılaşmadan galip ayrılarak kupayı kazanan bir takım kasasına sadece topladığı puanlarla tam 23 milyon Euro koyacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title