Haberler

Türkiye En Büyük 10'uncu Pazarımız

Intel Ortadoğu,türkiye ve Afrika Bölge Direktörü, Türkiye'nin İntel İçinde En Büyük 10'uncu Pazarı Olduğunu Belirtti.

Intel Ortadoğu,Türkiye ve Afrika Bölge Direktörü, Türkiye'nin İntel içinde en büyük 10’uncu pazarı olduğunu belirtti.

Yazılım sektöründe dünyanın en önde gelen firmalarından Intel kuruluşunun 40’ıncı yılını, Türkiye’de faaliyete geçişinin de 11’inci yılını kutluyor.

Intel Ortadoğu,Türkiye ve Afrika Bölge Direktörü Ayşegül İldeniz, “Dünyada bilgisayar sayısı 1 milyar adetten 1.5 milyara doğru gidiyor. Bu bilgisayarların önemli bir bölümünde Intel mikroişlemcileri var. Intel son rakamlarla yılda 350 milyon mikroişlemci üretiyor. Türkiye ise Intel içinde en büyük 10’uncu ülke konumuna ulaşmış durumda. Bu çok önemli bir aşama ve biz Türkiye’nin gelecek için çok daha yüksek bir gelişme potansiyeli taşıdığına inanıyoruz” dedi.

Intel’in Türkiye faaliyetleri ve hedefleri konusunda bilgi vermek üzere Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem ile bir basın toplantısı düzenleyen Ayşegül İldeniz, “Bu yıl Intel 6 milyar doları Ar-ge yatırımı, 5.2 milyar doları da sermaye yatırımı olmak üzere toplam 11.2 milyar doları teknoloji geliştirme amaçlı olarak harcayacak. 2001’den bugüne kadar Intel’in yaptığı Ar-ge yatırımı da 69 milyar dolar gibi çok bir yüksek bir rakama ulaştı. Kimsenin yapamadığını ve yapamayacağını yapma iddiasını ve hedefi taşıyan 85 bin kişilik bir ekip Intel’de teknoloji ve insanlık için çalışıyor” diye konuştu.

TÜRKİYE TEKNOLOJİDE DAHA FAZLA SIRA ATLAMALI

Türkiye’de bilgisayarlaşma oranının hala yüzde 23’ler düzeyinde bulunduğunu, teknoloji ve bilişim çağında ve Türkiye ekonomisinin gelişim hızına uygunluk içinde bu oranın yüzde 40’lara çıkması gerektiğini söyleyen İldeniz “Türkiye’de bilişimin ve teknolojinin gelişimini görmek açısından elimizdeki bir gösterge de teknoloji endeksi. Türkiye 2004 yılında bu endekste 52’inci sırada idi. Geçen dört yılda 10 basamak yükselerek 42’inci sıraya çıktık. Bu önemli bir gelişme. 42’inci sıra iyi bir yer mi diye sorduğumuzda tabii ki yeterli değil. GSMH sıralamasında dünyanın en büyük 18’inci ekonomisi olduğumuzu, 35 milyon cep telefonu kullanıcısı bulunduğu düşünülünce bu sıranın 20’li rakamlara kadar inmesi gerektiğine inanıyoruz. Bizim çabamız da bu hedefe ulaşmasına katkı yapmak” dedi.

BÖLGEMİZ GENİŞLİYOR

Intel olarak Türkiye ve bölgede çok hızlı bir gelişme kaydettiklerini anlatan İldeniz “Benim bölgem çok hızlı büyüme gösteriyor. İlk başlarda 10-15 ülke varken bu sayı şimdi 67’ye ulaştı. Avrupa kapsamında bizim bölge en hızlı büyüme gösteren 3’üncü bölge. Rakamlar başka bir şeyi söylese de biz zaman içinde iş yapma biçimlerimizi sürekli yenileştirerek ve değiştirerek yolumuza devam ediyoruz. Bölge olarak dünyanın en zor girilen pazarlarına giriyoruz. Lübnan’da dört yıldır yoğun bir faaliyet içindeyiz. Şimdi sırada yeni Afrika ülkeleri var. Libya, Cezayir, Gana ve Kenya’ya da en yakın zamanda gireceğiz ve açacağımız ofislerle teknolojinin nimetlerini bu ülkelere de götüreceğiz” dedi.

TÜRKÇE KONUŞMAYI BİLGİSAYAR YAZI DİLİNE ÇEVİRİYOR

Intel’in Türkiye faaliyetleri hakkında bilgi veren Genel Müdür Çiğdem Ertem ise,bilgisayarın insan hayatlarına çok daha yoğun girdiğini ve bundan büyük coşku duyduğunu belirterek “Deniz kıyılarında, tatilde bile insanların bilgisayarlarını yanı başlarından ayırmadıklarını görüyorum. Eskiden bu tür manzaralar seyrek iken, şimdi oldukça yaygınlık kazanmış durumda. Bu da hayatların değiştiğinin bir göstergesi” şeklinde konuştu.

Çiğdem Ertem, konuşmaları bilgisayara yazı diliyle aktaran programı yerli paydaşlarıyla birlikte geliştirdiklerini belirterek “İngilizce konuşmalarda bu yapılabiliyordu, ancak Türkçe tanımlanması zor bir dil olduğu için bu süreç biraz yavaş ilerledi. Artık Türkçe yaptığımız konuşmaları doğrudan bilgisayara yazı diliyle aktarabilir durumdayız” dedi.

Intel olarak eğitim konusuna çok önem verdiklerini ifade eden Ertem özetle şu görüşleri dile getirdi; “Bilişim sektörünün büyümesi eğitime doğrudan bağlı bir konu. Daha çok insan bilgisayar kullansın diye biz Intel olarak bu konuda çok çalışıyoruz.MEB yaptığımız işbirliği sayesinde şimdiye kadar 100 bin öğretmene sınıf ortamında 60 saat eğitim verdik. Şimdi bu programı Türk Telekom’un da dahil olmasıyla daha da genişleteceğiz. 2003 yılında başladığımız ve 2011 yılına kadar sürecek bu eğitim programında 600 bin öğretmene bu eğitimleri vermeyi hedefliyoruz”.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title