Haberler

Dünyayı tedirgin eden korona virüse karşı alınacak önlemler

Son günlerde dünyanın en önemli sağlık sorunu haline gelen çok sayıda insanın hayatını kaybettiği korona virüse karşı alınabilecek tedbirler hakkında bilgi veren KBB Uzmanı Op. Dr.

Son günlerde dünyanın en önemli sağlık sorunu haline gelen çok sayıda insanın hayatını kaybettiği korona virüse karşı alınabilecek tedbirler hakkında bilgi veren KBB Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, tüm virüslerde olduğu gibi bu virüste de en önemli tedbirin hijyen ve bağışıklık sistemini güçlü tutacak şekilde beslenmek olduğunu belirtti.

Çin'de ortaya çıkan ve şu anda yaklaşık 30 ülkede görülen ve birçok insanın ölümüne sebep olan korona virüs salgını hakkında bilgi veren KBB Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, "Corona virüs vücut sıvılarıyla, damlacık enfeksiyonu ve solunum yoluyla kişiye bulaşıyor. Virüs taşıyan kişiyle yakın temas kurmak önemli rol oynuyor. Bu yeni tip korona virüs de ilk vakalara hayvandan bulaşmış olmakla birlikte hayvan teması olmayan vakaların da görülmeye başlanması ile virüsün günler içinde insandan insana bulaşma özelliği kazandığı görülmüştür" dedi.

Korona virüsün bulaştığı bazı kimselerde belirti görülmeyip veya hafif belirtilerle soğuk algınlığı gibi seyrediyor olmasının olası durum olduğunu ancak kaydedilen çoğu vakada ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü bulguları ön planda olduğunu kaydeden Op. Dr. Karas, virüsten korunma yöntemleri hakkında da detaylı bilgi verdi.

"HİJYENE ÖNEM VERİN YETERLİ UYUYUP DOĞAL VE DENGELİ BESLENİN"

Her hastalık ve salgında olduğu gibi yeni ortaya çıkan korona virüs karşı da alınacak en önemli önlemin öncelikle hijyen, vücudun iyi dinlenmesi ve doğal ve dengeli beslenmek olduğunu kaydeden KBB Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, "Halen tedavisi ve aşısı bulunmayan bu virüsten korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye çalışmalıyız. Yeterli uyku (günde 7-8 saat), stresten uzak durmak, egzersiz yapmak, hijyen kurallarına uymak, sigara ve alkol kullanmamak özetle sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek ilk sırada yapmamız gerekenler arasında yer alır. Düzenli ve dengeli beslenmeye, yeterli sıvı almaya, kaliteli protein, doğal sebze/meyve, tam tahıl, bakliyat, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin beslenmeye dikkat etmeliyiz. Yeterince kanıt olmasa da D vitamini, çinko, omega-3 içeren destekler ile doğal C vitamini işe yarayabilir. Bunun dışında ellerin sık sık yıkanması temas sonrası ellerin hiçbir şekilde yüze, ağza ve gözlere temas ettirilmemesi önerilir" diyerek içinde bulunduğumuz bu dönemde özellikle yurtdışına çıkanların daha dikkatli olmasını tavsiye etti.

"KALABALIK ORTAMLARDA MASKE KULLANIN"

Hasta kişilerden ve havalandırılması sorunlu ve kalabalık mekanlardan (otobüsler, dolmuşlar, trenler, metro, sinemalar, alışveriş merkezleri) mümkün olduğunca uzak durulmasını, zorunlu olanların da maske kullanmasını tavsiye eden Op. Dr. Karas, "Tüm solunum yolu virüslerinin bulaşmaması için etkili bir yoldur. Özellikle yaşlılar, müzmin hastalığı olanlar (kalp hastalığı, böbrek hastalığı, solunum yolu hastalığı, nörolojik hastalık, şeker hastalığı); bağışıklık sistemi yetersiz olanlar; kanser hastaları, herhangi bir hastalığın son evresinde olanlar, gebe kadınlar ve çocuklar daha büyük risk altındadır. Korona virüs besinlerle değil solunum yolu ile bulaştığı için riskli bireylerin maske takması, kalabalık ortamlara girmemesi ve gerekmedikçe yolculuk yapmaması önerilir" diyerek tüm virüslere karşı alınacak en önemli tedbirin hijyen ve vücudun bağışıklık sistemini güçlü tutmak olduğunu kaydetti.

(İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title