Haberler

Obama: "Cenevre Görüşmeleri Hedefinden Çok Uzak"

ABD Başkanı Barack Obama, İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan Suriye konulu barış görüşmelerinin, ülkedeki şiddeti sona erdirmek ve geçici bir hükümet kurmak olan ana hedefinden çok uzak olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan Suriye konulu barış görüşmelerinin, ülkedeki şiddeti sona erdirmek ve geçici bir hükümet kurmak olan ana hedefinden çok uzak olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Beyaz Saray'da gerçekleştirdikleri ikili görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu. İki lider, toplantıda İran'a yönelik yaptırımların uygulanması ve Suriye'deki muhalefetin desteklenmesi konusunda ortak görüşlerini dile getirdi.

İran'ın nükleer programına ilişkin müzakereler süresince getirilecek yeni yaptırımların diplomatik bir çözüm bulunması olasılığını tehlikeye atmasına rağmen, İran'a uygulanan mevcut yaptırımların devamlılığının sağlanması konusunda Hollande ile aynı fikirde olduklarını dile getiren Obama, "İran'ın nükleer silah elde etmesinin engellenmesi olan nihai hedefimizde de tümüyle birleşik bir tutum sergilemeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Suriye konusunda ise, ABD ve Fransa'nın, ülkedeki krize siyasi bir çözüm bulunabilmesi için birlikte çalışması gerektiğini söyleyen Obama, "Cenevre'deki görüşmeler süresince biz de ılımlı muhalefete olan desteğimizi arttırmayı sürdüreceğiz. Uluslararası topluma da ülkeye yabancı savaşçı akışını önlemesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Cenevre'de Suriyeli taraflar arasında yapılan barış görüşmelerine de değinen Obama, ülkedeki savaşın sonlanmasını sağlamak amacıyla yapılan görüşmeler konusunda büyük hayal kırıklığı yaşandığını, görüşmelerin şiddetin sona erdirilmesi ve geçici bir hükümeti kurulması olan ana hedefinden ise çok uzak olduğunu ifade etti. Suriye'deki devletin parçalanmakta olduğunu belirten ABD Başkanı, bunun küresel güvenliğe bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Obama, yine de uzun zaman sonra Suriye hükümeti ile muhalefet heyetlerinin aynı odada oturup görüştükleri gerçeğinin de göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da, ülkesinin ve müttefiklerinin İran'ın nükleer programını daha da genişletmesinin engellenmesi yönünde sıkı bir şekilde çalıştığını ifade etti. Bu yönde İran ile son bir anlaşmaya varılmasının zorlu olacağını ifade eden Hollande, "Ancak İran'ın nükleer programı şuan askıya alınmış durumda ve bu da tam olarak ABD ile Fransa'nın işbirliğinin sonucudur" diye konuştu.

Hollande, Suriye konusunda ise Cenevre'nin doğru yönde atılan muhtemel bir adım olduğunu söyleyerek, "Fakat daha çok işbirliği yaparak daha ileriye gitmeliyiz. Muhalefeti desteklemeliyiz. Yapılması gereken seçimin, bir tarafta diktatörlük diğer tarafta kaos olmaması gerektiğinden emin olmalıyız" ifadelerini kullandı.

Amerikan ulusal güvenlik ajansı NSA'in yabancı liderlerin ve vatandaşların telefonlarını dinlediği iddialarına ilişkin bir soruyu cevaplayan Hollande, bu iddialar sonrası ABD ile Fransa arasındaki karşılıklı güvenin yeniden sağlandığını dile getirdi. Hollande, "Bu ortak güven saygıya, aynı zamanda da özel hayatın ve kişisel bilgilerin korunmasına dayanıyor" dedi. - WASHINGTON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Barack Obama Cenevre Suriye Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title