Haberler

Kanuni Sultan Süleyman'ın Kalbi Macaristan'da Aranıyor

Güncelleme:

Macaristan'daki Zigetvar Kalesi'nin fethinde, yaşama veda eden Kanuni'nin kale yakınlarına gömülen iç organları aranıyor.

Macaristan'daki Zigetvar Kalesi'nin fethinden sadece bir gün önce yaşama veda eden Kanuni Sultan Süleyman'ın kale yakınlarına gömülen iç organları hummalı bir şekilde aranıyor.

7 Eylül 1566 tarihinde 72 yaşında vefat eden Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organları Zigetvar'a gömülmüş, naaşı ise 48 günlük bir yolculuktan sonra İstanbul'a getirilmişti. Kanuni'nin iç organlarının gömüldüğü yeri araştıran Peç Üniversitesi'nden Coğrafya Profesörü Norbert Pap konu ile ilgili olarak İHA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarının 2 yıldan bu yana devam ettiğini, kazıların bu ay içinde sonuç vermesini beklediğini söyledi. Pap, Macar halkının Kanuni'nin iç organlarının Türbeki köyünde Meryem Ana'ya adanmış bir Katolik kilisesine dönüşen türbeye gömüldüğünü bildiğini, şehrin doğusunda bulunan Türbeki kilisesindeki kitabede böyle bir yazının olduğunu kaydetti.

Prof Pap, Kanuni'nin iç organlarının buradaki kilisenin içine gömüldüğüne dair kitabenin 1916'da siyasi nedenlerle kilisenin papazı tarafından konulduğunu belirtti.

Pap, "Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'yla müttefikti ve savaşın çamuru ve kanı arasında kaybolacak iki eski imparatorluğun ölümsüz dostluklarını doğrulayacak sembollere ihtiyacı vardı" ifadesinde bulundu.

Türkiye'nin Zigetvar Fahri Konsolosu Laszlo Horvath ise 1689 tarihli bir haritada kalbin gömüldüğü yer işaretlenmiş olduğunu, Viyana'daki savaş arşivlerinde 1680'lerde kenti geri alan Habsburg hanedanına bağlı askerler için hazırlanmış başka haritaların var olduğunu, ancak Vatikan, Venedik, Budapeşte ve İstanbul'daki arşivlerde başka bilgilerin de olduğunu açıklıyor.

Belediye Başkanı Janos Kolovics, Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömüldüğü yeri bulmaları durumunda bölgenin Türk turist akınına uğrayacağından hiç şüphesi olmadığını belirtti. Kolovics, "Kanuni'nin iç organlarının gömüldüğü yerin bulunmasını tüm Zigetvar halkı istiyor. Ümidimiz bu yerin biran önce bulunmasıdır" diye konuştu.

Türk-Macar Ticaret Odası Genel Sekreteri Fadıl Başar, oda olarak kazıları başından beri yakında takip ettiklerini, Macar bilim adamlarının başarılı olması durumunda Türk turistlerinin bölgeye akın edeceğini, bu nedenle Zigetvar'da çok sayıda otel ve turistik tesisler yapılacağını belirtti.

Başar, 500 yıl önce Zigetvar'da vefat eden Kanuni'nin bölge halkına büyük bir istihdam sağlayacağını kaydetti. - BUDAPEŞTE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Kanuni Sultan Süleyman İstanbul Zigetvar Eylül Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title