Haberler

Dünya Sağlık Örgütü, ABD'yi Yalanladı

Irak Hükümeti ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (Who) Ortak Çalışmaları Sonucunda, 2003 Yılının Mart Ayından Bu Yana Irak'ta Yaklaşık 151 Bin Iraklının Şiddet Sonucu Öldüğü Belirlendi.

Irak hükümeti ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) ortak çalışmaları sonucunda, 2003 yılının Mart ayından bu yana Irak'ta yaklaşık 151 bin Iraklının şiddet sonucu öldüğü belirlendi.

Irak hükümetine sağlık hizmetlerini planlama ve güncelleme imkanı vermesi için yapılan araştırmada ortaya çıkan rakamın, ABD'nin verdiği resmi rakamların çok üzerinde olması dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü raporunun hazırlanmasına yardımcı olan istatistikçilerden Muhammet Ali, "Irak hastanelerindeki kayıtsızlığı göz önünde bulunduracak olursak insanlarla bire bir görüşerek en doğru sonuçları elde edebileceğimize inanıyorum. Yine de evlerde yapılan mülakatlarda elde edilen bilgileri yorumlarken çok dikkatli olmalıyız" dedi.

Araştırmada, Irak'ın toplam bin köy ve kasabasında 9 bin 345 kişinin bilgisine başvurulduğu bildiriliyor. Irak'ta şiddet sonucu öldürülen insanların sayısını kesin olarak belirlemenin mümkün olmayacağını açıklayan kuruluş yetkilileri, şiddetin ülkedeki ölüm sebeplerinin başında geldiğini ifade etti.

Rapora göre, Irak'ın işgalinin birinci yılında, günde ortalama 128, ikinci yılında 115, üçüncü yılında ise 126 kişinin hayatını şiddet sonucunda kaybettiği belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmasında, ölümlerin yarısından fazlasının Bağdat'ta meydana geldiğinin altı çizildi.

Bazı evlerin, araştırmacıların güvenliğinin sağlanamadığından ziyaret edilemediğini ve bazı kayıtlı ailelerin maruz kaldıkları şiddetten dolayı göç ettiğini ifade eden Irak Sağlık Bakanı Mehdi Motlab El Hasanavi, bu faktörleri de araştırmanın sağlıklı sonuçlar vermesi için hesaba kattıklarını söyledi.

Yapılan çalışmada şiddet sonucu ölümlerin öne çıkmasına rağmen araştırılanlar bununla sınırlı değil. Hamilelik geçmişleri, psikolojik durum, kronik hastalıklar, cinsel yolla geçen hastalıklar gibi pek çok alanda yürütülen araştırma, Iraklı kadınların sadece yüzde 57'sinin AIDS hastalığından haberdar olduğunu da gösterdi.

(AT-İÖZ-İÖZ-GS-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title