Haberler

Dünya Kadın Hakları Günü

Dünya Kadın Hakları Günü-5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme Seçilme Hakkının Verilişinin 80. yılı dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk kadın milletvekillerinden Satıkadın (Satı Çırpan) Kazan ilçesindeki mezarı başında anıldı 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme Seçilme Hakkının Verilişinin 80. yılı dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk kadın milletvekillerinden Satıkadın (Satı Çırpan) Kazan ilçesindeki mezarı başında anıldı.

Dünya Kadın Hakları Günü-5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme Seçilme Hakkının Verilişinin 80. yılı dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk kadın milletvekillerinden Satıkadın (Satı Çırpan) Kazan ilçesindeki mezarı başında anıldı 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme Seçilme Hakkının Verilişinin 80. yılı dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk kadın milletvekillerinden Satıkadın (Satı Çırpan) Kazan ilçesindeki mezarı başında anıldı.Kazan Belediyesi tarafından düzenlenen anma etkinliğine Kaymakam Murat Duru, Belediye Başkanı Lokman Ertürk ve Satıkadın'ın yakınları katıldı.Satıkadın için ilk anma etkinliği adını taşıyan mahallede bulunan Ulu Camii bahçesindeki mezarı başında gerçekleştirildi. Davetliler burada dua ederek mezara çiçek bıraktı. Daha sonra mezarının yakınındaki Satıkadın Müzesine geçildi. Belediye Başkanı Lokman Ertürk burada yaptığı konuşmada Satıkadın'ın sadece Kazan'da değil bütün Türkiye'de anlaşılması ve örnek alınması gereken tarihi bir şahsiyet olduğunu belirterek, "Anısını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için belediye olarak 3 milyon liralık bir yatırım yaptık. Satıkadın'ın evini aslına uygun olarak yeniden inşa ederek müze haline getirdik. Satıkadın belgeselleri hazırlayarak adına kitaplar hazırladık. Mezarını yeniden düzenleyerek anıt mezar haline getirdik" dedi.Satıkadın ailesi adına konuşan Zekai Çırpanoğlu da ağalık devrinin hüküm sürdüğü dönemlerde Satıkadın'ın muhtar olduğunu, ardından Atatürk ile karşılaşıp dikkatini çekmesiyle de Meclis'e gittiğini söyledi.Çırpanoğlu, "Atatürk'ü ve devrimlerini çok iyi okumak lazım. Biz Satıkadın'ın ailesi olarak kadınların bugün geldiği noktayı yeterli görmüyoruz. 1935'li yıllarda Türk Kadını daha modern ve çağdaş idi. Ne yazık ki bugün kadınlarımız layık olduğu şekilde ne Meclis'te temsil ediliyor ne de kadın haklarında büyük bir gelişme var" ifadesini kullandı.-SatıkadınSatıkadın, 5 Aralık 1934 tarihinde kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesinin ardından yapılan ilk genel seçimlerde, (1935-1939) 5. Dönem Ankara Milletvekili olarak TBMM'de görev yaptı. O yıl meclise giren ilk 18 kadın milletvekili arasında yer alan Satıkadın, aynı zamanda "ilk köylü kadın milletvekili" olma özelliğini de taşıdı. Satıkadın, 1956 yılında vefat etti. ....

Kaynak: AA / Güncel

Kadın Hakları Günü Lokman Ertürk Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title