Haberler

DTP'li Birdal, Cezaevlerinde Mahkumların Ana Dilde Konuşmasını İstedi

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, DTP'lilerin Mahkumların Ana Dilde Konuşması İsteklerine Karşılık, "Mahkumların Görüşmelerini Türkçe Yapmaları Esastır. Ancak, Başka Dilde Yapılmasına İzin Verilirse Kayda Alınmaktadır" Dedi. Çiçek, Cezaevlerinin Yapımının Gecikmesinin Daha Çok Yer Bulmada Yaşanan Zorluktan Kaynaklandığını Söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, DTP'lilerin mahkumların ana dilde konuşması isteklerine karşılık, "Mahkumların görüşmelerini Türkçe yapmaları esastır. Ancak, başka dilde yapılmasına izin verilirse kayda alınmaktadır" dedi. Çiçek, cezaevlerinin yapımının gecikmesinin daha çok yer bulmada yaşanan zorluktan kaynaklandığını söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulu Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarısı'nın görüşmeleri yapıldı. Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Çiçek, ceza hukuku ve infaz yasası değişikliği nedeniyle tutuklu ve hükümlülerin cezaevinde kalma sürelerinin arttığını söyledi. Çiçek, personel açığının giderilmesi için 2008 bütçesinde kadro tahsisi yapıldığını hatırlatarak, "Açıklar ortadan kaldırılacaktır. Türkiye'de personel sistemi dejenere

olmuştur. Aynı işi yapanlara aynı ücret verilemediği için haksızlıklar olmaktadır. Personel rejimini değiştirecek, eşit işe eşit ücret esasından hareketle düzenleme yapılması sözkonusu olabilecektir" dedi. Cezaevlerine yer bulmakta zorlandıklarını kaydeden Çiçek, "Cezaevlerini kimse kendi beldesinde istemiyor. O nedenle yer bulmakta zorlanıyoruz" diye konuştu.

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın mahkumların anadilde konuşmalarına izin verilmesine yönelik talebine karşılık Çiçek, "Görüşmelerin Türkçe yapılması esastır. Başka dilde yapılmasına izin verilirse kayda alınır. Konuşmaların kamu düzenini tehlikeye düşürmediği tespit edilmezse herhangi bir işlem yapılmaz. Mevzuatta eksiklik yok" dedi.

Çiçek, tutuklu ve hükümlülerin suçlarına göre cezaevlerinde kaldıklarını hatırlatarak, cezaevlerinin Avrupa standartlarında olduğunu, cezaevlerinin büyük ölçüde gündemden düştüğünü, ancak bazı kişilerin cezaevleri üzerinden siyaset yapmak istediklerini söyledi. Çiçek, sadece İstanbul'da Silivri'ye cezaevi yapılması için 8 trilyon lira kaynak aktarıldığın belirtti. Çiçek, AİHM'ye açılan davalar sonucu sorumlu bulunan kamu görevlilerine verilecek tazminat davalarına ilişkin soruya ise, "AİHM tarafından

verilen kararlarda sorumlu personele rücu edilmesi kararı vardır. Böyle bir uygulama varken, yokmuş gibi bilgi aktarırsak doğru olmaz" yanıtını verdi.

(AU-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title