Haberler

Dolar Almanın Zamanı Değil

Bir Taraftan Uluslararası Piyasalardaki Çalkantılar, Diğer Yandan İç Siyasetteki Yüksek Tansiyon. Borsa Bir İniyor Bir Çıkıyor, Döviz Kurları Sert Hareketlerle Yanlış Pozisyon Alanın Elini Yakıyor.

Bir taraftan uluslararası piyasalardaki çalkantılar, diğer yandan iç siyasetteki yüksek tansiyon. Borsa bir iniyor bir çıkıyor, döviz kurları sert hareketlerle yanlış pozisyon alanın elini yakıyor.

Piyasalarda, özellikle de dolarda yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere Kapalıçarşı'nın en büyük oyuncularından biri olan Savaş Döviz'in kapısını çaldık. Şirketin sahibi Mehmet Savaş hem piyasadaki gelişmeleri anlattı, hem de yeni yatırımları ile ilgili bilgi verdi...

Mehmet Savaş son dönemde dolarda yaşanan hareketliliği değerlendirirken, dışarıdan çok içeriye vurgu yapıyor. Siyasetteki hareketliliğin kurlar üzerinde etkili olduğunu anlatan Savaş, "Devlet iyiye gidiyoruz dese de ben şu anda durumun pek iç açıcı olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla dolar ve buna bağlı tüm sektörler de siyasetten nasibini alıyor bu şekilde" diye konuşuyor.

Peki kurlardaki yükseliş devam eder mi?

 

Ne yükselip yükmeyeceğini ne de nereye kadar yükseleceğini kimse çok net kestiremez. Dediğim gibi bence hepsi siyasetin seyrine bağlı şeyler. Ciddi yükselişler anlık olaylar bekler şu dönemde.

Bir devalüasyon bekliyor musunuz?

Yüzde 15 -20 oranında yapıldı zaten. Beklenen de gerçekleşti yani.

YABANCI ELİNİ ÇEKERSE KRİZE GİRERİZ

Yabancı yatırımcıların dolar alışları piyasada ne kadar etkili oluyor?

Yabancı yatırımcı Türkiye’yi güvenli bir liman olarak gördüğü sürece dolar alışı artıyor. Menkul Kıymetlerin yüzde 60’ı onlara bağlı. Piyasadan ellerini çekmeleri, maalesef kriz demek.

Yerli tasarruf sahiplerinin dolara ilgisi ne durumda?

Hükümette bir hareketlilik olmadığı sürece yerli tasarruf sahibi dolara pek rağbet etmez. Sadece yükselişe geçtiğini gördüğü zaman dolar alır. Bu dönemde de yine aynı şey oldu.

Dolar yükseldikçe yerlilerden satış geliyor mu?

Doğal olarak dolar yükseldikçe satış oranı da artıyor ama şu anda yerli yatırımcının geneli alıyor. Hükümete güvenenler şimdilik beklemede.

Dolara özellikle hangi kesimler ilgi gösteriyor?

Yatırımcı şu dönemde dolara yatırım yapmaz. Panikle hareket edenler dolar alır. Ama onlar da zarar eder.

Piyasada ortalama ne kadar dolar el değiştiriyor?

Kapalıçarşı’da ve Tahtakale’de günlük 20 milyar dolar civarında dolar el değiştiriyor.

Peki bu belirsiz ortamda yatırımcılara ne yapmalarını tavsiye edersiniz?

Bir kere her şeyden önce panikle hareket etmenin her zaman zarar ettireceğini unutmamak gerekir. Dolar borcu olanlar dolar alsın ama şimdi değil. Biraz daha beklemek gerek. Dünya borsalarında dolar şimdi toparlanmaya geçecektir. Euro, dünya borsalarında dolardan daha iyi durumda değil. Dolayısıyla Euro değer kaybeder. Uzun vadede dolar yatırımı kazançlı olacaktır. Altın değer kaybedeceğinden, altına yatırım pek karlı değil.

Bir ara her yerde döviz büfeleri açılmıştı, sonra teker teker kapanmaya başladılar. Bundan sonra ne olur?

Dolar hareket görmediği dönemde döviz büroları kapandı. Kendi iç masrafları ve vergiler dolayısıyla zarar ettiler çünkü. Şimdi tam tersi yaşanıyor. Ekonomideki dengesizlikten dolayı döviz büroları çok değerlendi. Uzun bir süre de böyle devam edeceğini düşünüyorum.

Altın fiyatları da son dönemde hareketli. Önümüzdeki döneme yönelik ne bekliyorsunuz?

Dünya borsalarında doların çapraz kuru yükseldiği ve Amerikan ekonomisi iyileştiği sürece altın ve petrol fiyatları düşecektir.

Halkın altına olan ilgisi ne durumda?

Türk insanı altını her zaman sevmiştir. Türkiye’de altın hep bir yatırım aracı olarak kalacak.

CORNER'LA YENİ BİR SEKTÖRE GİRDİ

Savaş Döviz, dövizle ilgilenen yatırımcıların yakından tanıdığı bir kurum. Mehmet Savaş ismi biraz daha geri planda dursa da son zamanlarda Savaş başka bir yatırımla öne çıkıyor. Mehmet Savaş'ın Florya'da açtığı spor ve sağlık kulübü Corner Club, özellikle işadamlarının ve sporcuların ilgisini çekiyor. 3 bini aşkın üyenin bulunduğu kulüpte fitness'tan basketbola, Türk hamamından masaja, SPA'dan saunaya kadar birçok farklı aktiviteyi bulmak mümkün. Mehmet Savaş, neden bu alana girmeye karar verdiklerini anlattı...

 

"Spor yapmayı seviyorum. Corner Health & Fitness bu sektörde olmadan önce başka bir tesiste spor yapıyordum. Herkesin bildiği, alanında o zaman iyi olduğunu düşündüğüm tesislerden birisiydi. Olumsuzlukların yaşanmadığı, amacı spor yapmak, sağlık bulmak ve dinlenmek olan elit insanlara hizmet vermek üzere bu sektöre girdim. Türkiye’nin en iyi sağlık ve spor kulüplerinden birisini yaptığımı düşünüyorum. Hedefim, hangi alanda olursa olsun hep en iyiyi yapmak olmuştur. Bu alanda da bunu başardığım kanaatindeyim.

Bundan sonra yeni yatırımlarınız olacak mı?

Farklı sektörlerde yeni yatırımlarımız olacak. Örneğin turizm alanında da en az Corner Health & Fitness’ta olduğumuz kadar başarılı olacağımızı umuyorum. Çünkü çok iyi bir ekiple hareket ediyoruz. Nezih insanlarla nezih işletmeleri buluşturmayı seviyorum...

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title