Haberler

"Doğru Kullanılmayan Klimalar Hasta Ediyor"

Kocaeli'nin Gebze İlçesinde Bulunan Anadolu Sağlık Merkezi'nde (Asm) Görev Yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hişam Alahdab, Serinlemek Uğruna Aşırı ve Dikkatsizce Kullanılan Klimaların Bazı Hastalıklara Sebep Olduğunu Söyledi.

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan Anadolu Sağlık Merkezi'nde (ASM) görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hişam Alahdab, serinlemek uğruna aşırı ve dikkatsizce kullanılan klimaların bazı hastalıklara sebep olduğunu söyledi.

Aşırı klima kullanmanın başta solunum ile ilgili hastaları artırdığını belirten Dr. Hişam Alahdab, "Uygun olmayan klima kullanımı, bazı hastalıklarda alevlenme veya tamamen sağlıklı kişilerde ise yeni hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Düzenli bakımı yapılmayan klimalar, soğutma sistemlerindeki küf mantarlarının, bakterilerin ve tozların birikmesine bağlı olarak, ani ve müzmin alerjik hastalıklar ortaya çıkarabilir. Örneğin, astım, alerjik nezle ve nadir de olsa ani veya sinsi alerjik zatürre

görülebilir. Bu uygun olmayan havanın solunmasından kaynaklanan hastalıklar, karşımıza gribal enfeksiyon benzeri ateş, baş ve kas ağrıları ile halsizlik gibi yakınmalarla çıkabilir. Sonrasında nefes darlığı, öksürük ve balgam yakınmalarına kadar ilerleyebilir. Ani alerjik hastalıklar ve nadir olan alerjik zatürre dışında, gene nadir olan müzmin alerjik zatürre, daha sinsi ve uzun süren giderek artan halsizlik, nefes darlığı sıkışma hissi ve öksürük gibi yakınmalarla ortaya çıkabilir. Astımı, alerjik nezlesi

veya kronik bronşiti olan hastaların yakınmalarında artış gözlemlenebilir veya kontrol altında olan hastalığın kontrol dışına çıkması söz konusu olabilir. Alerjik hastalıklar dışında, bazı viral ve bakteriyel hastalıklar da, özellikle uygun bakımı yapılmayan veya eskiyen klimalar ile merkezi soğutma sistemlerinden bulaşabilir" dedi.

Klimaların sebep olduğu hastalıkların önlenmesinde, klimaların bakımlarının ve temizliklerinin düzenli yapılmasının çok önemli olduğunun da altını çizen Dr. Alahdab, "Aşırı sıcak ortamdan hızlı bir şekilde aşırı soğuk ortama geçmek, bazı hastalıkların riskini de ciddi anlamda artırmaktadır. Klimaların belirli zaman aralıklarında, yavaş yavaş ısısını düşürerek kullanılması gerekir. Klimaların bilinçsiz kullanılması, üst solunum yolu hastalıkları ile yüz felci ve burun kanamalarına yol açabilir. Bir an

önce serinlemek isteyenler ve sıcaklardan bunalanlar, klimalarının ayarını birden en soğuk konuma getiriyorlar. Oysa klimalar, belirli zaman aralıklarında, yavaş yavaş soğutularak kullanılmalıdır. Böylece vücudun ısı değişikliğine adaptasyonuna izin verilir. Örneğin dışarıda sıcaklık 35 derece ise, klima çalıştırılacak ortamda sıcaklık 5'er derece düşürülmeli ve son olarak 25 derecede sabitlenmelidir" diye konuştu.

Klima kullanmanın her zaman şart olmadığını vurgulayan Dr. Hişam Alahdab, "Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren, kronik solunum hastalığı olan kişiler ile tüm çocuk ve yaşlıların klima kullanılırken özel özen göstermeleri gerekir. Klimaların yanlış kullanımı, sinüzit rahatsızlığı olan kişilerde göz dibi iltihapları, beyin iltihabı ve akciğer problemleri ile orta kulak rahatsızlığı geçirmiş kişilerde ise yüz felci, denge işitme sorunları ve tonsilit gibi problemlerin olmasına yardımcı olabilir. Ani soğuk,

aynı zamanda adele tutulmalarına da neden olabilir. Sıcakta kalmaması gereken hastaların ise serinlemek için klima kullanması her zaman şart değildir, gölge ve esintili bir mekanda olmaları yeterlidir. Klimaları bilinçli kullanmak ve bakımlarını düzenli yaptırmak, eskidiyse de mutlaka yenilemek gerekir" ifadelerini kullandı.

(KA-MŞ-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Koç Metalurji halka arz hangi bankalarda var? KOÇ METALURJİ ne zaman halka arz nereden, hangi bankadan alınır? BAYHAN NEDEN HAPSE GİRDİ? Bayhan kimi öldürdü? KOTON halka arz sonuçları! Koton halka arz sonuçları açıklandı mı? Koton kağıt halka arz kaç lot verdi? Kalben kimdir? Şarkıcı Kalben kaç yaşında ve nereli? #127908 Kalben'in şarkıları! Memur ve emekli maaşı zammı ne kadar olacak? Temmuz ayında zam yapılacak mı? ALTINAY SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ HALKA ARZ: ALTNY katılım endeksine uygun mu? ALTNY halka arz helal mi, caiz mi? Kemal Doğulu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Kemal Doğulu kaç yaşında, nereli? Kemal Doğulu biyografisi! EMEKLİLERE YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK? Temmuz ayında emeklilere yüzde kaç zam var, masadaki rakam ne? Anneler günü ilk ne zaman kutlandı? Anneler günü ne zaman ve nerede ortaya çıktı? İşte anneler gününün tarihçesi! Sinan Ateş kimdir? Sinan Ateş kaç yaşında öldürüldü? Sinan Ateş ne zaman ve neden öldürüldü? Suat Özçağdaş kimdir? Halk Tv konuğu Suat Özçağdaş kaç yaşında, nereli? Suat Özçağdaş biyografisi! SURVİVOR İLK DÜELLODA KİM ELENDİ? Survivor'da kim elendi? Yunus Emre mi, Furkan Kızılay mı? Bahadır Erdem kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Bahadır Erdem kaç yaşında, nereli? Bahadır Erdem biyografisi! 10 Mayıs okullar açık mı, kapalı mı? Yarın okul var mı? Cuma günü okullar tatil mi? ALTNY kaç lot verir? Altınay Savunma Teknolojileri halka arz kaç lot düşer?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title