Haberler

Depremle Yıkılan Hayallerini Okuma Yazma Öğrenerek Yeniden Kuruyorlar

Ayşe Yıldız - Van'da meydana gelen depremin ardından Erzurum'a gelen kadınlar, depremle yıkılan hayallerini okuma yazma öğrenerek yeniden kurmaya çalışıyor.

Ayşe Yıldız - Van'da meydana gelen depremin ardından Erzurum'a gelen kadınlar, depremle yıkılan hayallerini okuma yazma öğrenerek yeniden kurmaya çalışıyor.

Depremzede Sosyal Yardımlaşma ve Destek Koordinatörü Canip Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'dan gelen misafirlerin güzel vakit geçirmelerini sağlamak için çeşitli kurslar düzenlediklerini belirterek, kadınlardan gelen talep üzerine Erzurum Valiliği, İl Kriz Merkezi Başkanlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğünce okuma yazma kursu düzenlediklerini söyledi.

Kadınlara öğretmenler tarafından okuma yazma kursu verildiğini belirten Yılmaz, "Hayatında hiç okula gitmeyen, okuma yazma bilmeyen kadınlarımız için kurs düzenledik. Sanırım depremzede kadınlara yönelik ilk kez böyle bir kurs düzenlendi çünkü diğer bölgelerdeki depremzede kadınlar için böyle bir kurs olmadığı ifade edildi" dedi.

Depremzedelerin iyi vakit geçirmesi için ellerinden gelen desteği sağladıklarını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Kursa katılan bazı kadınlarımız hiç okula, okuma yazma kursuna gitmemiş. Bize talep geldi, biz de kursu açtık, inşallah diplomalarını burada vereceğiz. Misafirlerimiz, cumartesi ve pazar günleri, hizmetiçi eğitim enstitüsünde okuma yazma kursuna katılıyor. Hepsi kurstan memnun olduğunu ifade ediyor."

Depremzede kadınlara okuma yazma öğreterek Erzurum'dan diplomalarıyla birlikte Van'a göndermeye kararlı olduklarını ifade eden Yılmaz, "Onlar için burada güzel bir tören düzenleyeceğiz. Şu an hece öğreniyorlar. İnşallah hepsi okuma yazmayı öğrenecek" diye konuştu.

Depremzedelere kurs veren Şeker İlköğretim Okulu sınıf öğretmeni Saniye Maden de depremzede kadınların okuma yazmaya çok hevesli olduğunu ifade ederek,

"Çok çalışkanlar, kurstan çok memnunlar. Erzurum'da bulunmaktan da çok mutlular. Kursa iki hafta önce başlamamıza rağmen hemen heceleri kavradılar. Kursiyerlere ev ödevi de veriyorum" dedi.

Okuma yazma kursuna 26 kişinin katıldığını belirten Maden, "Depremzede kursiyerler okuma yazma kursu sayesinde deprem korkusunu unutmaya çalışıyorlar. Kursun kendilerine çok iyi geldiğini, rahatladıklarını ifade ediyorlar. Burada ilk defa okuma yazmayla tanıştılar. Kalemi tutar tutmaz büyük bir hevesle yazmaya başladılar. Burada okuma yazma belgesi alacaklar" diye konuştu.

-"Küçükken en büyük hayalim öğretmen olmaktı"-

Kursiyerlerden Sibel Kıyak (29) da Erzurum'a Van'dan geldiğini belirterek, kursla çocukluk hayalini gerçekleştirmeye çalıştığını söyledi.

Kıyak, "Dört çocuk annesiyim. Okuma yazma öğrenmek için gayret ediyorum. Hocalarımız çok yardımcı oldular. Küçükken en büyük hayalim okumak ve öğretmen olmaktı ama nasip olmadı. Dokuz kardeştik, babamın maddi durumu iyi olmadığı için okuyamadık" dedi.

Kursa altı yaşındaki kızı Asya'yla katıldığını ifade eden Kıyak, şunları kaydetti:

"Kızımı hafta içi anaokuluna gönderiyorum. Hafta sonları da kızımla birlikte burada okuma yazma kursuna katılıyoruz. O da okuma öğrensin diye. Küçüklükten bu yana hayalimdi okumak, şimdi anlatılamayacak kadar mutluyum. Okuma yazma öğrendiğimde ilk işim İstanbul'daki ağabeyime mektup yazarak Van depremini anlatmak olacak."

Asya Kıyak ise annesiyle birlikte ders çalıştığını belirterek, "Burada okuma yazma öğreniyorum. Ben annemden önce okuma yazmayı öğreneceğim" diye konuştu.

Kursiyerlerden Necibe Çelik (39) de en büyük hayalinin okumak olduğunu belirterek, "Okumayı çok istiyordum, küçükken hastalık geçirmişim, ailem okula göndermemiş. Sonra da 'sınıf arkadaşlarımdan büyüğüm' diye gitmek istemedim. Ailemizden okumayan tek benim, okumadığıma çok pişmanım. Çünkü çok zorluk çektim. Şimdi çok güzel bir kurs veriliyor. Herkes bizimle çok ilgilendi. Üç çocuğum var. Çocuklarımın veli toplantısına gittiğim zaman yanımdakilere bakıyordum birisi yardım etsin de ismimi yazayım diye. Öğretmenimizden Allah razı olsun. Okuma yazma öğreniyorum, çok mutluyum."

Fatma Ekin (52) ise ilk hafta adını yazmaya başladığını belirterek, "Bizi depremden kurtararak buraya getirmeleri, bize çeşitli etkinlikler düzenlemeleri gerçekten bir mucize. Çok mutluyum, deprem stresini attım bile" dedi.

Sibel Koç (70) da Van depreminden çok etkilendiğini, deprem korkusunu çeşitli etkinliklerle atmaya çalıştığını ifade ederek, "Okuma yazma öğrenmek gerçekten güzel bir duygu, bu anlatılmaz. Yaşlı olunca biraz zor öğreniyorum ama yine de çalışıyorum. İsmimi yazdım, inşallah hocamın sayesinde okuma yazmayı da öğreneceğim. Buradan çok memnun olarak, okuma yazma öğrenmiş olarak gideceğim. Ailenin altıncı çocuğuyum, diğer çocuklar küçük diye beni okutmadılar, ben de burada okuyorum" diye konuştu.

- ERZURUM

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title