Haberler

Denizli Kekik İhracatında Hedef Büyüttü

Türkiye'deki toplam üretiminin önemli bir bölümünün karşılandığı Denizli'den bu yıl 60 milyon TL'lik kekik ihracatı hedefleniyor Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kutlu: "Denizli, geçen yıl kekik ihracatında ülkemize 50 milyon lira girdi sağladı. Bu yıl hedefimiz 60 milyon lira"

İBRAHİM SÜZER - Dünyada en çok talep gören tıbbi ve aromatik ürünler arasında yer alan kekiğin Türkiye'deki toplam üretiminin önemli bir bölümünün karşılandığı Denizli'den bu yıl 60 milyon TL'lik ihracat hedefleniyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, AA muhabirine yaptğı açıklamada, Türkiye'nin, dünya kekik üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

1990'lı yıllarda bölgede alternatif ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla üreticilere ücretsiz kekik tohumu dağıttıklarını, kısa sürede yaygınlaşan kekik üretiminde kentin önemli bir konuma geldiğini aktaran Kutlu, geçen yıl Denizli'de üretilen kekiğin ihracatından 50 milyon TL civarında gelir elde edildiğini hatırlattı.

Denizli'de kekik hasadının tamamlanmak üzere olduğunu hatırlatan Kutlu, özellikle Gözler, Uzunpınar ve Eymir kasabalarında çok geniş ve verimli kekik alanlarının bulunduğunu kaydetti.

Kutlu, son yıllarda alternatif tıp uygulamaları sayesinde kullanım alanının yaygınlaşmasıyla kekiğe olan talebin artığına işaret ederek, bu artışın kekiği ekonomik değeri giderek yükselen bir ürün haline getirdiğini dile getirdi.

Kıraç tarım arazilerinde üretilen ve bir kere ekimi yapıldıktan sonra her yıl temmuz ve ağustos aylarında hasat edilen kekikten, 7-8 yıl boyunca ekim yapılmadan ürün elde edilediğini vurgulayan Kutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Denizli'de bu yıl 85 bin dekar alanda kekik yetiştiriciliği yapılıyor. Bu alan Türkiye'deki toplam ekim alanının yüzde 86'sı civarında. Dünyada bu yıl kekik üretiminin 13-15 bin ton civarında olacağı tahmin ediliyor. Denizli, bunun önemli bir bölümünü karşılayacak durumda. İlimizde kekik tarlada yetiştirilip, işleniyor. Gözler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, bakanlığımızın ve Denizli İl Özel İdaresinin destekleriyle 2003 yılında kekik işleme tesisi kuruldu. Tesiste hem baharatlık, hem de kekik suyu ve yağı üretiliyor."

Türkiye'de geçen yıl 15 bin ton kekik üretimi yapıldığını, bunun 13 bin tonunun Denizli'den karşılandığı dile getiren Kutlu, ürününün yüzde 80'inin ABD başta olmak üzere, Almanya, Hindistan, İtalya, İngiltere, İsveç, Rusya, Hollanda, Avustralya, Macaristan, Kanada, Polonya ve Japonya gibi birçok ülkeye ihraç edildidiğini söyledi.

Sezgin Kutlu, "Denizli, geçen yıl kekik ihracatında ülkemize 50 milyon lira girdi sağladı. Bu yıl hedefimiz 60 milyon lira" diye konuştu.

Gözler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Akkaya da 2003 yılından beri çiftçilere hizmet verdiklerini, piyasaya saf ve temiz ürün sunduklarını belirterek, yıllık 600 ton kekik işleyebilecek bir tesise sahip olduklarını bildirdi. - Denizli

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Denizli Yerel Haberler

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Katıldığı yarışma ile ünlenen Çitos Efe'nin son hali! Her gören aynı yorumu yapıyor

Katıldığı yarışma ile ünlenen Çitos Efe'nin son hali! Her gören aynı yorumu yapıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title