Haberler

Çubukçu: IŞİD'in Hedefi Irak Suriye İslam Devleti Kurmak

Güncelleme:

Ortadoğu uzmanlığıyla bilinen NTV programcısı Mete Çubukçu, IŞİD'in nihai hedefinin Irak Suriye İslam Devleti kurmak olduğunu belirtti.

NTV programcısı Mete Çubukçu, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) son olarak Türkiye'nin Irak'ta Musul Konsolosluğu'nu basarak, 48 kişiyi kaçırmasını değerlendirdiği konuşmasında, örgütün hedefiyle ilgili "Nihai hedefleri bir Irak Suriye İslam devleti kurmak" dedi.

Dünyanın birçok kriz ve savaş bölgesinde gazetecilik yapan ve Ortadoğu uzmanlığıyla bilinen Mete Çubukçu, IŞİD ile ilgili değerlendirme yaptı. Çubukçu, 'terör örgütünün kurmuş olduğu bir yapıya komşu olmanın Türkiye için riskli olduğunu, bu tür örgütlerin kendileri için yaşanılır yer aradığını, bu yüzden de otoritenin kaybolduğu ya da gerçekten etnik ve mezhebi olarak bölünmenin yaşandığı bölgelere sızıp taraftar bulmaya çalıştıklarını' belirtti.

İşte Mete Çubukçu'nun değerlendirmesinden önemli başlıklar:

"ÖRGÜTÜN NİHAİ HEDEFİ; IRAK SURİYE İSLAM DEVLETİ KURMAK"

"Örgütün bugüne kadarki siyasi, ideolojik ve askeri ilerlemelerine baktığımız zaman bu (nihai hedefi bir Irak Suriye İslam devleti kurmak) görünüyor. Bu hayata geçer ya da geçmez ama, karşımızda bu yönde bir realite var. Suriye'de otoritenin kaybolması ve iç savaşın başlamasından sonra en münbit yalanlardan biri haline geldi; sınırdan geçişler, zaten önce Irak İslam Devleti diye kuruldu bu örgüt... Daha sonra Suriye'deli durum ortaya çıkınca Irak Şam İslam Devleti olarak Suriye kolunu da kurdular ve bunlar geçişken bir şekilde Suriye ve Irak'ta ve çoğunluğu yabancı savaşçı denilen; yani Irak ve Suriyeli olmayan dünyanın farklı yerlerinden mobil El Kaide'ci diyebileceğimiz sürekli bu tür yerlerde savaşmaya giden ve orada hayatını kaybeden ya da ülkesine dönen insanlardan oluşan bir örgüt..."

"IŞİD, EL KAİDE YAPISI ÜZERİNE OTURMUŞ BİR ÖRGÜTTÜR"

"El Kaide değil diyorlar, El Kaide yapısı da değişti. IŞİD, El Kaide yapısı üzerine oturmuş bir örgüttür. Ama EL Kaide'nin ana merkezi diyebileceğimiz yere bağlı değildir. Çünkü Zevahiri yaklaşık 1 yıl önce IŞİD'in sadece Irak'ta savaşması gerektiğini, Suriye'den kopması gerektiğini söyledi. Buna karşı çıkıldı ve genel merkezle bir kopuş söz konusu oldu."

"DURUM TÜRKİYE İÇİN RİSKLİ"

"Terör örgütünün kurmuş olduğu bir yapıya komşu olmak Türkiye için riskli. En dikkat çekilmesi gereken nokta şu; bu örgütler kendileri için yaşanılır yer arıyorlar. Otoritenin kaybolduğu ya da gerçekten etnik ve mezhebi olarak bölünmenin yaşandığı bölgelere sızabiliyorlar ve taraftar bulmaya çalışıyorlar. "

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Suriye Işid Irak Medya Güncel Haberler

500

Yorumlar (2)

VATAN SEVER ASLAN PARÇASI İSMAİL:

GAZTECİ ARKADAŞLAR AT GÖZLÜKLERİNİ NEDEN ÇIKARMIYORSUNUZ.BUDA ORTADOĞUYU KARIŞTIRMAK ÇİN SÖZDE BÜYÜK DEVLETLERİN YENİ MAŞASI KAOSTAN KİKAZANIR ONLARI SÖYLEYİN.AMAÇ AYNI SADECE ARAÇ FARKLI.MESELE ENERJİ KAVGASI.........!

3
0
yanıtYanıtla
osmanusta:

Islami devlet degil onlar isbirlikci Kimse Islami cirkin emellerine alet etmesin Islam Devletini TBMM Kurabilir

1
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title