Haberler

CHP Lideri Baykal: "Çankaya Ağırlığını Kaybetti"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Hakim ve Savcı Alımlarına İlişkin Kanunda Yapılan Değişikliği, Hukuk Uzmanlarına Bile İnceletmeden Jet Hızıyla Onaylamasına Sert Tepki Gösterdi. Cumhurbaşkanlığı Makamının Siyasetin ve Partilerin Üstünde Olduğuna Vurgu Yapan

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, hakim ve savcı alımlarına ilişkin kanunda yapılan değişikliği jet hızıyla onaylamasına tepki gösterdi. Gül'ün, söz konusu kanun değişikliğini hukuk uzmanlarına inceletmemesini eleştiren Baykal, Çankaya Köşkü'nün ağırlığını kaybettiğini söyledi. Baykal, "Cumhurbaşkanlığı bu kadar kısa sürede bu kadar hızlı ağırlık kaybına hiçbir zaman uğramamıştı" diye konuştu.

Deniz Baykal, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan 2008 bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, "Hakimler ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu"nun jet hızıyla onaylanmasına tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü eleştiren Baykal, Gül'ün, söz konusu yasayı Pakistan gezisi dönüşü ayağının tozuyla onayladığını belirterek, söz konusu yasanın ardından kadrolaşma anlayışının bulunduğunu söyledi. Baykal, "Bu kadar tartışılan bir yasa. Cumhurbaşkanının bir sürü hukuk uzmanı var, hukuk danışmanı var. Acaba şunu bir inceleyin, deme ihtiyacını sayın Cumhurbaşkanı hissetmiyor mu? Yani buna bile gerek yok mu? Ne bu telaş, ne bu anlayış?" dedi.

Çankaya Köşkü'nün Türkiye'de siyasetin ve partilerin üstünde bir kurum olduğuna dikkat çeken Baykal, "Cumhurbaşkanlığı, gerektiği zaman hükümete dur diyebilecek bir merci olmaktan, üzüntüyle tespit ediyorum ne yazık ki çıkmıştır. Ne kadar olumsuz bir tespit, ne kadar kaygı verici bir manzara" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Pakistan ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı YÖK'le ilgili açıklamalarını hatırlatan Baykal, Gül'ü, YÖK'e karşı bir propaganda kampanyasının öncüsü olmakla suçladı. Baykal şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanlığı bu kadar kısa sürede bu kadar hızlı ağırlık kaybına hiçbir zaman uğramamıştı. Gerçekten çok büyük üzüntü duyuyorum. Bu tablo Türkiye'de çok büyük bir kuşatma ve dönüştürmenin uygulanmakta olduğunu gösteriyor. Türkiye'de ekonomi kuşatma altındadır. Türkiye'de siyaset kuşatma altındadır. Hukuk devleti ve Anayasamız kuşatma altındadır. Yakında Anayasa değişikliği de gelecek. Milli Eğitim Bakanı yıllardır belli hazırlığı sürdürüyor, şimdi önümüzdeki dönemde öyle anlaşılıyor ki, yüksek öğrenim kurumları da aynı anlayışın doğrultusuna sokulacaktır. Adliyesi, kuşatma altında, eğitimi kuşatma altında, Türkiye gerçekten çok sıkıntılı bir tabloya doğru sürükleniyor. Bunu iktidar bizdedir, güç bizdedir biz istediğimiz gibi yaparız diye sürdürmek, demokrasi anlayışımızla da hukuka saygı anlayışıyla da kesinlikle bağdaşmaz."

-CUMHURİYET KÜLTÜRÜ BUGÜNE TAŞIDI-

Türkiye'nin bugüne, "dönüştürülmek istenen" temel değerleriyle bölgesinin en güçlü ve en saygı değer ülkesi haline geldiğini vurgulayan Baykal, "Türkiye o Cumhuriyet kültürüyle, üniter devlet anlayışıyla, hukuk saygısıyla, eğitime saygı anlayışıyla yıllarca yönetilerek Türkiye bugün AB'nin önünde saygın bir ciddi ülke haline geldi" diye konuştu.

Deniz Baykal, Türkiye'nin gelinen noktada "yeni bir rotaya" çekilmeye çalışıldığını savundu ve AKP'nin politikalarını eleştirdi. Baykal, şöyle devam etti:

"Bu kaygı verici bir olaydır. Artık dışardan bakanlar Türkiye'ye çağdaş bir Cumhuriyet, laik bir Cumhuriyet, Atatürk Cumhuriyeti diye bakmıyor. Ilımlı bir din devleti diye Türkiye'yi algılamaya başlıyor. Bu çok sakıncalı, çok tehlikeli Türkiye'yi büyük sıkıntıların içine sokacak bir algılamadır. Bir an önce Türkiye'yi bu çizgiden çıkarmak gerekir. Demokrasi diye yolsuzluk, demokrasi diye azınlığın ezilmesi, demokrasi diye diye hukukun tahrip edilmesi hiçbir şekilde maruz gösterilemez. Böyle bir tablo ile karşı karşıyayız. Türkiye'nin tehlikeli sakıncalı, tarihi bir dönüşüm süreci içinde bu iktidarın denetiminde sıkıntılarla karşı karşıya kalacağı görülüyor. Biz Türkiye'yi ve herkesi bu noktada uyarıyoruz ve görevimizi yapıyoruz. Şimdi Türkiye'nin rota değiştirmesinin önümüzdeki on yıllarda Türkiye'yi hangi sıkıntılarla karşı karşıya bırakacağını hep beraber yaşarız görürüz." (ANKA)

(ÇAĞ/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title