Haberler

Bulut Kent Bilgi Sistemi Açılış ve İmza Töreni

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yerellik ve millilik kavramının, topyekun bir hamleye ihtiyacı olduğunu belirterek, "Türkiye'deki her kesimin, bir şahlanış hareketi yapıp yerelliğe, milliliğe ve yerliliğe dönüş çabası harcaması lazım. Tüketilen gıdadan, tekstilden, bilgisayar sistemine kadar bir yerlilik hamlesine ihtiyaç var" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yerellik ve millilik kavramının, topyekun bir hamleye ihtiyacı olduğunu belirterek, " Türkiye'deki her kesimin, bir şahlanış hareketi yapıp yerelliğe, milliliğe ve yerliliğe dönüş çabası harcaması lazım. Tüketilen gıdadan, tekstilden, bilgisayar sistemine kadar bir yerlilik hamlesine ihtiyaç var" dedi.

Ülke genelindeki yerel yönetimler arasında hızlı ve sağlıklı bilgi paylaşımını hedefleyen Bulut Kent Bilgi Sistemi'nin açılışı ve imza töreni dolayısıyla Grand Cevahir Otel'de düzenlenen program, tanıtım filminin gösterimiyle başladı.

Elazığ, Ardahan, Talas ve Kırşehir'de pilot çalışması tamamlanan Bulut Kent Bilgi Sistemi'ne Aksaray, Amasya, Bayburt, Çankırı, Çorum, Bolu, Düzce, Erzincan, Kütahya, Sivas, Yozgat Battalgazi, Yeşilyurt, Atakum, Canik, İlkadım ve Tekkeköy belediyelerinin temsilcileri de imza atarak entegre oldu.

Bakan Güllüce, burada yaptığı konuşmada, Bulut Kent Bilgi Sistemi ile Türkiye'de yeni bir dönemin kapılarının aralandığını söyledi.

Eskiden belediye başkanlığı yaptığını hatırlatan Güllüce, belediyelerin fonksiyonunu, dertlerini bildiğini bu nedenle bakanlığı süresince mümkün olduğu kadar belediyelerle ilgilenmeye çalıştığını dile getirdi.

Eski ile bugünkü belediyeleri mukayese etmenin, 1980 doğumlu kuşak ile 1980'li yıllarda terörden mutazarrır olmuş üniversite öğrencileri arasındaki fark gibi olduğunu ifade eden Güllüce, "1980-1990'lı yıllarda doğanlara o yıllarda çektiğimiz sıkıntıları, kardeş kavgasını, terörü, bir gençliğin heba olmasını anlatamıyoruz" dedi.

Bugün belediye başkanlarının imkanlarının, hükümetin belediyelere bakışının, belediye başkanlarının yaptıkları işlerin farklı olduğuna değinen Güllüce, bunun da ülkenin geldiği noktayı göstermesi bakımından çok büyük bir kıstas olduğunu anlattı.

"Akıllı kentlerin oluşturulması için yeterli düzeyde veriye ihtiyaç var"

Bakan Güllüce, kentsel yönetimin temelinin, mekansal analizlere dayandığını, yönetilmesi giderek zorlaşan kentlerde çevrenin korunması, kaynakların düzgün kullanılması ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için akılcı stratejilerin geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Giderek üzerinde daha çok vurgu yapılan akıllı kentlerin oluşturulması için önce yeterli düzeyde veriye ve bunların analiz edilerek gerekli bilginin elde edilmesine ihtiyaç olduğunu aktaran Güllüce, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Akıllı kentlere doğru Türkiye 2023'lerde dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olacak iddiasındayız. Türkiye, nüfus büyüklüğü ve coğrafi büyüklüğü ele alındığında dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri. İnşallah ekonomide de 10 büyük ülkeden biri olacağız. Ekonomide böyle büyüyen şehirlerin yönetilmesi de çok farklı olacaktır.

Kentlerimizin mevcut durumunu analiz etmek, geleceğini planlamak ve yönetimini iyileştirmek için bu sistemi kuruyoruz. Tabii sistemi değiştirmedikçe, durağanlaştırdıkça, gelişmenin de mümkün olmadığı ve siyaseten sistemle oynamak da bir şey getirmediği için belediye başkanlarımız ve siyasilerimiz, sistemle ilgili değişime pek fazla zaman ayırmazlar."

"Yerellik hamlesine ihtiyaç var"

Projenin en önemli özelliğinin, kamu için bulut teknolojilerinin kullanıldığı ilk çalışma olması, yazılımın bütünüyle yerli kaynaklar ile geliştirilmesi ve yerel yönetimlerdeki lisans maliyetinin ortadan kaldırılması olduğunu belirten Güllüce, şunları kaydetti:

"Son günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın da birçok kez tekrarladığı yerellik ve millilik kavramı, aslında topyekun bir hamleye ihtiyacı olan bir kavram. Türkiye'deki her kesim, bir şahlanış hareketi yapıp yerelliğe, milliliğe ve yerliliğe dönüş çabası harcaması lazım. Tükettiği gıdadan, tekstilden, bilgisayar sistemine kadar bir yerlilik hamlesine ihtiyaç var. Bu yerli ve millilik hareketi her ferdin başlattığı ve devam ettiği bir hale dönüştürülebilirse 2023 hedeflerini yakalayabiliriz. Yoksa biraz zor, bunu da itiraf etmek lazım. Bunun için kültürel yerliliğe de ihtiyaç var.

200 yıldır kültürel soykırıma uğratılmak istenen, kısmen de başarılı olan, kültürel soykırımda sevinç içinde olan karşımızdaki ülkelere rağmen Anadolu mayasıyla kendisini yine de önemli bir miktarda koruyan milletimizin, kültürel soykırıma karşı da yerlilik hamlesi yapması gerekir. 'Biz olarak kalacağız, Türkiye olarak kalacağız, yerli olarak kalacağız' kampanyasında, önce kendi evinde tükettiği herşeyde, tükettiği bilgide bile yerlilikle ilgili çaba harcaması lazım. Tükettiği bilginin yerlisi yabancısı olur mu? Olur. Çünkü Türkiye'ye karşı bilgiler üretilmiştir. Eğer siz o menfi bilgilerden beslenirseniz, tarihte diyelim birisi İstanbul'un fethini bir çağın açılması, bir çağın kapanması olarak anlatırken, birisi de 'Zulüm 1453'tür' diye başlar ve gider Taksim'in göbeğine bunu yazar. O yüzden yerlilikle beslemek lazım insanları."

Türkiye'nin özellikle bilişim teknolojisinde çok iyi bir noktada olduğunun söylenemeyeceğini ifade eden Güllüce, bugünün savaşlarının artık siber savaşlara dönüştüğünü, siber saldırı karşısında tank, top ve uçakla savaşılamadığını, bankaların çöktüğünü anlattı.

Güllüce, pahalı bile olsa, bugün için mükemmel de olmasa, bilişim ve teknolojide eksik de olsa, "kara kafalı" diye yurt dışındakilerin dalga geçtiği Anadolu çocuklarına müracaat edeceklerini, "Gel kardeşim, yerli yazılım yaptığınız için seni destekliyoruz" diyeceklerini dile getirdi.

İdris Güllüce, "Dünyanın önemli ülkelerinin, bugün bile üzerimizde operasyon yapmak istediğini ve en önemli silah unsuru olarak da yazılımı kullandıklarını biliyoruz. Bu alanda çok güçlenmemiz ve yerli olmamız gerektiğini üzerine basa basa söylemek istiyorum" diye konuştu.

Yıllık 400 milyon lira tasarruf

Bulut Kent Bilgi Sistemi teknolojisinin ülke genelinde yaygınlaştırılması neticesinde yıllık 400 milyon lira tasarruf sağlanacağını anlatan Güllüce, özellikle düşük gelirli küçük belediyelerin bundan büyük yarar sağlayacağını, bu projeyle Türkiye'de ilk kez bir kamu hizmetinin bulut teknolojisiyle sunulduğunu aktardı.

Ortofoto Projesi'ne de değinen Güllüce, bu projenin maliyet, zaman ve kullanılan teknoloji bakımından Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi.

Projenin bütçesinin 25 milyon lira olduğunu, yaklaşık 30 bin kilometrekarelik alanda havadan görüntü alımının tamamlandığını, bunun 45 bin kilometreye ulaşacağını ifade eden Güllüce, 2015 yılı içinde üretilen tüm Ortofoto görüntülerinin Kayseri, Uşak, Adıyaman, Düzce, Diyarbakır, Elazığ, Şanlıurfa, Gümüşhane, Tokat, Malatya belediyelerine ücretsiz olarak ulaştırıldığını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

İdris Güllüce Türkiye Elazığ Düzce Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title