Haberler

Başbakanı İstemiyor, Elçisi 'Buyrun' Diyor

Sarko'nun Türkiye Karşıtlığı İyi Biliniyor. Ancak Sarko'nun Türkiye Büyükelçisi, 'Fransa Türkiye'nin Müzakere Sürecinin Devamından Yana. AB-Türkiye Arasındaki Yakınlaşmaya Bağlıyız.' Diyor.

-Fransa Büyükelçisi Emie, Fransa'nın Türkiye'nin müzakere sürecinin devamından yana olduğunu belirterek, "AB ile Türkiye arasındaki yakınlaşmaya çok bağlıyız. Çok önem veriyoruz ve Türkiye'nin AB Başkanlığını devraldıktan sonra Fransa'dan korkmaması gerekir, çünkü Fransa'nın çok dengeli, objektif bir başkanlığı söz konusu olacak" şeklinde konuştu.

-"Eğer, teknik alanda reformlar gerçekleşirse, kriterler yerine gelirse yeni başlıklar, bu başkanlık esnasında açılabilir" diyen Emie, Başbakan Erdoğan'ın "üçlü toplantı"yı iptal etmesini yorumlamayacığını belirtti. Emie, "Önemli olan iki ülke arasında diyaloğun üst düzey ve düzenli bir biçimde sürmesidir" dedi.

ANKARA(ANKA)– Fransa Büyükelçisi Bernard Emie, Fransa'nın Türkiye'nin müzakere sürecinin devamından yana olduğunu belirterek, "AB ile Türkiye arasındaki yakınlaşmaya çok bağlıyız. Çok önem veriyoruz ve Türkiye'nin AB Başkanlığını devraldıktan sonra Fransa'dan korkmaması gerekir, çünkü Fransa'nın çok dengeli, objektif bir başkanlığı söz konusu olacak" dedi. Emie, "Teknik alanda reformlar gerçekleşirse, kriterler yerine gelirse, yeni başlıklar da bu başkanlık esnasında açılabilir" şeklinde konuştu.

Büyükelçi Emie, Fransa Dış Ticaret Bakanı Herve Novelli'nin Türkiye gezisine katılan Fransa Aktif Türk İşadamları Derneği (FATIAD) yönetici ve üyeleri ile Fransız Büyükleçiliği'nde düzenlediği basın toplantısında, Fransa'daki Türk toplumu ve işadamlarının iki ülke arasında köprü görevini üstlendiklerini belirtti. Bakan Novelli'nin Türkiye'de en üst düzeyde "çok sıcak" karşılandığına dikkat çeken Emie, kendilerinin ikili ilişkilerin uzun vadede gelişmesi için çalıştıklarını ifade etti.

-FRANSIZ DÖNEM BAŞKANLIĞINDA YENİ BAŞLIKLAR AÇILABİLİR-

Fransa'nın, AB bakanlarınca onaylanan ve Türkiye'nin AB'ye katılımı ifadesini içeren Türkiye ile Yenilenmiş Katılım Ortaklığı Belgesi'ne onay verdiğine dikkat çekilerek, Fransa'nın tutumunda değişiklik olup olmadığına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Emie, şöyle konuştu:

"Fransa'nın tutumunun değişmediğine inanıyorum. Fransa, Türkiye ile, iki vizyona (üyelik ve imtiyazlı ortaklık) uygun başlıklarda müzakerelerin sürmesine destek veriyor. AB ile Türkiye arasındaki yakınlaşmaya çok bağlıyız. Çok önem veriyoruz ve Türkiye'nin AB Başkanlığını devraldıktan sonra Fransa'dan korkmaması gerekir çünkü Fransa'nın çok dengeli, objektif bir başkanlığı söz konusu olacak. Eğer, teknik alanda reformlar gerçekleşirse, kriterler yerine gelirse yeni başlıklar da, bu başkanlık esnasında açılabilir."

Fransız tutumunun Avrupa Konseyi'nde dile getirildiğini, müzakerelerin her aşamasında belirtildiğini vurgulayan Büyükelçi, "Önemli olan müzakere sürecinin devam etmesi. Çok uzun bir süreç söz konusu. Birlikte yapmamız gereken çok şeyler var ve bu aşamada önemli olanı, yapmamız gerekenlerini yapmaktır" dedi.

-ÜST DÜZEY TÜRK YETKİLİSİ FRANSA'YA GİDİYOR-

Büyükelçi Emie, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Alman Başbakanı Angela Merkel ile yapacağı "Üçlü toplantı"yı iptal kararını öğrendiğini ancak bu kararı yorumlamayacağını söyledi. Buna karşın iki ülke arasında başka üst düzey temasların yapılacağını ifade eden Emie, "Önemli olan iki ülke arasında diyaloğun üst düzey ve düzenli bir biçimde sürmesidir" dedi.

Türkiye ile Fransa arasında düzenli olarak istişarelerin yapıldığını, gelecek hafta üst düzey bir Türk yetkilisinin Fransa'ya gideceğini, Novelli'nin Türkiye'de üst düzeyde kabul edildiğini kaydetti.

-NABUCCO KONUSUNDA MİSİLLEME YOK-

Büyükelçi Emie, Türkiye'nin Fransız Gaz de France şirketinin Nabucco projesine katılmasını reddetmesi ile ilgili olarak Fransız Bakanın "Not ettik" şeklindeki tepkisinin sorulması üzerine, Novelli'nin bu sözlerinin "Fransa'nın Türkiye'ye karşı önlem alacağı" anlamına gelmediğini, aksine Novelli'nin Türkiye ziyaretinin ilişkilerin daha da geliştirilmesini amaçladığını kaydetti.

Fransız Meclisi'nin "Ermeni Soykırımı" nin inkarını cezalandıran yasa tasasının Senato'da kabul edilmediği için kanunlaşmadığına dikkat çeken Emie, Novelli'nin tasarı lehinde oy kullanmadığını belirterek "Hükümet de tarihin tarihçilere bırakılması gerektiğini söylemişti" dedi.

FATIAD Başkanı Nevzat Ceylan da, AB'de 7 milyon Türkün yaşadığına dikkat çekerek, "Türkiye dışında ikinci bir Türkiye var" dedi. Türkiye ile Fransa arasında düşmanlık olmadığını, var olan bazı sorunların "geçici" olduğunu belirten Ceylan, Fransa'daki bazı siyasetçileri taşıdıkları sorumlulukları unutarak provoke ettiklerini de belirtti. (ANKA)

(CN/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title