Haberler

Bartın: Kurban Keserken Dikkat

Bartın İl Sağlık Müdürü Osman Nacaroğlu, Kurban Kesimleri Sırasında "Zoonoz" Denilen Hastalığa Yakalanma Riskinin Yüksek Olduğunu Belirtti.

Bartın İl Sağlık Müdürü Osman Nacaroğlu, kurban kesimleri sırasında "zoonoz" denilen hastalığa yakalanma riskinin yüksek olduğunu belirtti.

İl Sağlık Müdür Dr. Nacaroğlu, bilinçsiz kurban kesimleri sırasında birçok hastalığa yakalanma riski olduğunu, hayvanlardan hayvana ve kesimler sırasında da insana geçebilecek olan kist hidatik olarak bilinen zoonoz hastalığına karşı da dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Nacaroğlu, "Halk arasında köpek hastalığı, köpek kisti veya su kesesi gibi isimlerle bilinen kist hidatik, dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi kontrolsüz hayvan kesimlerinin fazla olduğu ülkemizde de oldukça yaygın olan ve üzerinde dikkatle durulması gereken önemli bir ekonomik ve halk sağlığı sorunudur. Kist hidatik erişim şekli, kurt, çakal, gibi etçil hayvanların ince bağırsaklarında yaşayan parazitin koyun, keçi ve sığır başta olmak üzere bir çok memeli hayvan ve insanlarda gelişen larva şekilleri hidatik kistlerin neden olduğu zoonoz bir hastalıktır. Enfekte köpeklerin dışkısıyla atılan bu halkaların dış etkenlerle parçalanması sonucu yumurtalar çevreye yayılarak su ve gıda maddelerine bulaşır. İnsanlar ve hayvanlar, gözle görülmeyecek kadar küçük olan bu paraziti, yumurtalarının bulaşık su ve gıda maddeleriyle veya yumurtalarla temas eden ellerin yıkanmadan ağza götürülmesiyle alarak enfekte olurlar. Kan yoluyla karaciğer ve akciğer başta olmak üzere beyin, kalp, böbrek gibi birçok organa giderek yerleşir ve bu organlarda kistler oluşturur. Eğer bu kistli organlar köpekler tarafından yenirse, köpeğin ince bağırsağında erişkin hale dönüşür" dedi.

Nacaroğlu, birçok insanın bilmediği bu hastalığın, bilinçsiz kurban kesimlerine bağlı olarak ortaya çıktığını belirterek, hastalığın tedavisinin çok zor olduğunu ve insanı ölüme kadar sürüklediğini ifade etti. Nacaroğlu, "Enfekte insanlarda kistin bulunduğu organa bağlı olarak karın ağrısı, bulantı, kusma, sarılık, solunum güçlüğü, öksürük, baş ağrısı, işitme, görme, algılama ve koordinasyon bozukluğu gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca bazen, vurma, çarpma, düşme gibi durumlarda kistlerin patlaması sonucu anaflaktik şok oluşabilir ve ölümlere neden olabilir. Kistlerin ameliyatla çıkarılması veya ilaçla küçültülmesi mümkün olup, tedavisi güç ve risklidir. Her 100 bin insandan 4'ünde rastlanır" diye konuştu.

İl Sağlık Müdürü Dr. Nacaroğlu, ölüme kadar gidebilen bu hastalıktan korunma yollarını da açıkladı. Dr. Nacaroğlu, "Kasaplık hayvanlar sadece mezbahanelerde kesilmelidir. Hayvan kesim yerleri mutlaka veteriner hekim kontrolünde olmalı, mezbahanelere köpeklerin girmesi engellenmeli, kesim sonrası kistli organlar mutlaka imha edilmelidir. Özellikle kurban bayramlarında kurban kesen herkes, kestikleri hayvanın iç organlarını kontrol etmeli, eğer içi sıvı dolu beyaz keseler varsa, bunları imha ederek, köpekler tarafından yenmesini engellemelidir" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinin detayları netleşiyor! Kurallara uymayanlar yandı

Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinin detayları netleşiyor! Kurallara uymayanlar yandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title